75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

3 березня 2020 р.

Славний син землі каланчацької


     Каланчацька центральна бібліотека активно просуває літературне надбання  наших видатних земляків. 
      Днями відзначаємо 125 років від дня народження Івана Даниловича Дніпровського, відомого українського письменника, драматурга та перекладача,  якого подарувала нашій літературі щедра на таланти наша Каланчацька земля.
     Навряд  чи  знайдеться людина в нашій громаді, яка б не чула ім'я "Іван Дніпровський", але, можливо, не всі знають, що справжнє прізвище нашого великого земляка – Шевченко і народився він теж  9 березня,  як і Великий Кобзар – Тарас Григорович Шевченко. 
    Іван Данилович Шевченко увійшов в історію української літератури, історію рідного краю під псевдонімом "Іван Дніпровський". Хоча достеменно відомо що у своїй літературній діяльності  він використовував й інші псевдоніми – Т. Кобзаренко, Жан, Сам, Кожушко, І.Ш.  
       
     Згодом  ім'я  «Іван Дніпровський» витіснило всі інші. Словосполучення "Іван Дніпровський" у нас часто на вустах, його ім'я присвоєно Головному будинку культури, Каланчацькій загальноосвітній школі № 2, є і вулиця в центрі селища яка носить ім'я Івана Дніпровського, а в Каланчацькій ЗОШ № 1 створена музейна експозиція про життєвий і творчий шлях нашого  знаменитого земляка, яку відвідало вже не одне покоління учнів, викладачів шкіл, вихователів дитячих садочків, батьків й пересічних мешканців громади.
     Чим знаменитий наш земляк, чим прославив він своє  ім'я, за які заслуги увійшов в історію української та світової літератури, який слід залишив на цій землі ? ...
    Каланчацька центральна бібліотека активно займається популяризацією  творчої спадщини  Івана Дніпровського і збирає, зберігає твори та біографічні  матеріали, активно популяризує серед мешканців громади та гостей краю.
    Неодноразово в літературно-мистецькій залі центральної бібліотеки проводилися літературні вечори присвячені життю та діяльності Івана Даниловича, а виставка творів, бібліографії та фотографій величного земляка є постійно діючою.
    На нашому бібліотечному блозі «Каланчак літературний» створена окрема сторінка присвячена Івану Дніпровському за адресою:  http://kalanchaksk.blogspot.com/p/blog-page_184.html
    Також інформацію про життя та творчість письменника можна знайти у альманаху місцевих  поетів і письменників з такою ж назвою.
   Завітайте до Каланчацької центральної книгозбірні і бібліотекарі відділу обслуговування нададуть вам всю інформацію про нашого відомого земляка – ювіляра Івана Дніпровського та його чудові твори.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *