75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 січня 2020 р.

Сила України – в єдності !


     День Соборності. Об’єднали землі, об’єднаймо ж й серця!
     Щороку, 22 січня, Україна відзначає величне свято – День Соборності.
     Соборність – це об′єднання в одне державне ціле всіх земель, духовна консолідація всіх жителів України, згуртованість наших громадян, незалежно від їхньої національності.
     Соборність невіддільна від державності, суверенітету і реальної незалежності народу України.
    Соборність бере початок з далекого 1919 року, коли відбувся Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року.
     У 71-у річницю Акта Злуки, 22 січня 1990 року, в Україні відбулася одна з найбільших У Європі масових акцій – живий ланцюг, як символ єдності східних і західних земель України.
     Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Івано – Франківська через Львів до самого Києва. Ця визначна подія стала провісником відновлення незалежної України. Соборність, національна єдність є базовою цінністю всіх громадян нашої країни.
   Відзначення Дня Соборності України – це нагадування про те, що сила нашої держави в єдності жителів України, єдності українських земель, в дружбі, в підтримці, в єдиному пориві боротьбі за волю, свободу й незалежність нашої волелюбної держави – України.
    В наш буремний, нелегкий час, ідея згуртованості українського народу як ніколи актуальна. З нагоди Дня Соборності та Свободи України в книгозбірнях Каланчацької централізованої бібліотечної системи проведено комплекс патріотичних заходів «22 січня – День Соборності України».
  В літературно-мистецькій залі центральної бібліотеки презентовано  книжково – ілюстративну викладку «Соборна мати Україна – одна на всіх, як вічний оберіг». Для молоді та старшокласників проведено патріотичну годину «22 січня – День Соборності України», бібліографічний огляд «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг» та продемонстровано відео-фільм «Мандрівка Україною».  
      22 січня громадяни нашої країни вітають один одного з Днем соборності України. Це свято має вже більш ніж сторічну історію… Чому Україна святкує День соборності саме 22 січня, яке він має значення для нашої держави, які події передували цьому дню – можна було дізнатися  з історично - поетичних читань «День соборності: погляд у минуле  та сучасність», що пройшли у Горьківській та Привільській сільських бібліотеках. 

     Патріотична абетка «Акт злуки – перший крок  на шляху до Соборності»  розповіла відвідувачам Каланчацької селищної бібліотеки – філії  про історію свята День соборності України. Вперше його відсвяткували у 1939 році в Хусті. 
   Тоді це місто було столицею Карпатської України.  Офіційно святкувати День соборності в Україні почали лише у 1999 році після указу президента України Леоніда Кучми. Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 році – проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше –  22 січня 1918 року. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР. 
    Україна прагне  єдності, свободи і незалежності. Основа державності, якої споконвіку нас намагалися позбавити всі, так звані, сусіди прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком ясні обриси. Так сталося і на початку 1918-го. У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка. Більш того на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР – Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати  «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Києві на Софійській площі. Про історичність цих подій свідчать документальні матеріали зібрані на книжковій виставці «Велична  і свята ти, мати Україно»  в Новопавлівській бібліотеці – філії,  та тематичній виставці – перегляді «Вона – наш витвір, наша мрія, соборна вільна Україна», що розгорнулася в Новокиївській сільській книгозбірні.  
   Бібліотекар Новокиївської бібліотеки спільно  з Новокиївським НВК  провела тематичний вечір «Моя суверенна Україно!» з учнями  7 класу. Під час зустрічі присутні дізналися про становлення і розвиток українського національного державотворення, переглянули відео про Акт Злуки, який був глибоко історично мотивований і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу. 
  Діти декламували вірші, співали пісні.   
  Великий інтерес викликала година спілкування «Україна – наш  спільний дім», що відбулася в Гаврилівській  бібілотеці – філії, на яку були запрошені мешканці села різних вікових груп.
     На своїх заходах  працівники  Каланчацької централізованої бібліотечної системи наголошують – сьогодні  перед нашою державою стоїть багато викликів, саме  тому День соборності пов'язаний з процесом об'єднання українських земель має надзвичайне значення, перш за все в сенсі об’єднання наших прагнень і одностайному баченні майбутнього України. 
   Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків!    Бережімо  соборність України і соборність душ наших, як безцінний скарб!  З Днем Злуки!
  Миру! Добра! Благополуччя!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *