75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

6 серпня 2019 р.

Ні – торгівлі людьми!


     Торгівля людьми – сучасний прояв рабства. 
     Сьогодні серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі є торгівля людьми. Це третій злочин проти людяності, після торгівлі зброєю та наркотиками, за прибутковістю та нахабством руйнувати життя людини.
     На превеликий жаль, ця проблема не втрачає актуальності у наш час, а навпаки набирає обертів. Складна економічна ситуація в країні, високий рівень безробіття, недосконалість і недотримання законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами та наслідками, що сприяють цьому страшному явищу.
     Проблема торгівлі людьми є дуже гострою, особливо зараз, коли велика кількість громадян України сподівається знайти роботу, знайти кращого життя за межами нашої країни. В той же час, багато наївних та необізнаних людей, особливо молоді, потрапляють до рук шахраїв…  
   
    Щоб ознайомитися з поняттям, предметом та етапами торгівлі людьми, з’ясували причини, які сприяють потраплянню людей до рук шахраїв – торговців, обговорили особливості роботи за межами України та ризики, пов’язані з нелегальним працевлаштуванням в Каланчацькій центральній бібліотеці пройшла зустріч з головним державним інспектором  Головного управління Держпраці у Херсонській області пані Надією Дудченко. Тема розмови надзвичайно актуальна для України – протидія торгівлі людьми.
    Проблема торгівлі людьми – одного з найганебніших явищ сучасного суспільства – уперше була піднята правозахисниками на початку ХХ століття. У той час особлива увага приділялася жінкам з Великобританії, яких змушували до проституції в країнах континентальної Європи. Так з'явився термін ”біле рабство”, який пізніше поширився на загальне поняття торгівлі людьми, але торгівля жінками є лише  складовою частиною злочину ”торгівля людьми”. Саме ж  поняття ”торгівля людьми” є більш широким: об'єктом цього злочину може бути будь-яка особа, незалежно від статі і віку.
Закон України  «Про протидію торгівлі людьми»  дає чітке визначення терміну «торгівля людьми» - це здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.
         З приведеного вище визначення випливає, що торгівля людьми – це сукупність таких ознак: вербування, перевезення, передача, продаж, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз, насильства.
    Чому ж люди потрапляють в лабети торговців живим товаром? Причини різні –   нестатки, бажання покращити умови життя, безробіття, дискримінація жінок, збройні конфлікти, корупція, політична нестабільність, недостовірна  інформація про життя за кордоном, насилля в сім’ї, непоінформованість  про умови працевлаштування за межами Батьківщини та ін.
      У звіті Державного департаменту США про торгівлю людьми у світі у 2016 році Україну помістили в другу групу як «країну походження, транзиту й призначення для чоловіків, жінок та дітей, які зазнають примусової праці та сексуальної експлуатації». Кількість випадків торгівлі людьми та рабства в Україні почастішали. І це зумовлено не лише перманентною кризою та низьким життєвим рівнем, – нині через неконтрольовану ділянку кордону з Росією, окрім зброї та боєприпасів, переміщаються жертви та злочинці торгівлі людьми. Жертвами торгівлі людьми можуть стати чоловіки, жінки, діти, – з метою примусової праці, сексуальної експлуатації, жебрацтва. Цей злочин характерний не лише для України. Нині у світі, за словами ватиканського наглядача ООН Бернардито Ауса, жертвами торгівлі людьми стали близько 40 мільйонів людей, і кожен рік їхні ряди поповнюються більш ніж 3 мільйонами чергових рабів. Серед них майже 80% – це жінки і діти. Сучасна торгівля людьми – це індустрія з прибутком понад 32 мільярди доларів в рік.
    В Україні виявленням фактів та протидією торгівлі людьми займаються державні органи – Мінсоцполітики, Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція, Держприкордонслужба та низка громадських організацій. Торгівля людьми –це серйозний виклик сучасному суспільству, не можна це явище  недооцінювати, з ним треба боротися і його треба попереджати.
   До актуальної розмови  доєдналися головний спеціаліст Управління соціального захисту населення Каланчацької РДА  пані Інна Островська  та начальник Каланчацького Бюро правової  допомоги пані Тетяна Філіппова, які наголосили на тому, що громадянам України є до кого звернутися по допомогу в скрутному становищі, перш за все це дипломатичні  установи, тому важливо запам’ятати  їх телефонні номери. Збираючись за кордон  громадяни повинні перевіряти  інформацію про роботодавців ( в інтернеті є так звані «чорні списки»  недобропорядних фірм), заходити  на офіційні сайти Мінсоцполітики та  громадських організацій, не нехтувати  безпекою, залишати рідним контактні телефони фірми з працевлаштування, телефон особи, яка завербувала громадянина виїхати на роботу за кордон, копії власних документів, контракту, не полінуватися відправити копії документів на власну електронну пошту, домовитися про кодову фразу під час телефонного чи інтернет спілкування, яка дасть знати рідним, що виїхавши за кордон, людина  потрапила в біду.
     Кожен з присутніх на заході отримав  буклет надрукований в рамках Програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні, за фінансування Міністерства міжнародних справ Канади та щедрої підтримки американського народу через проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
    В буклеті можна знайти всю важливу інформацію з проблеми торгівлі людьми : форми торгівлі, етапи кримінального злочину, обіцянки вербувальників. В ньому можна знайти інформацію про те, нащо має право людина, яка потрапила в рабство і була звільнена з нього –  безкоштовне медичне обстеження і лікування, допомога у відновленні документів, отримання правової, соціальної, психологічної інформації, сприяння у працевлаштуванні та одноразову матеріальну допомогу.
   До заходу була оформлена книжкова вистака «Торгівля людьми – тяжкий злочин!»
   Учасники заходу переглянули відео-фільм «Життя на продаж».
   Присутні на заході подякували Надії Дудченко, Інні Островській та Тетяні Філіпповій за корисну розмову на актуальну тему.
    Будьмо ж пильні і обережні!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *