75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

21 березня 2019 р.

Поезія – це скарб усіх віків, це діамант величиною в слово


            Всесвітній день поезії …     
      Всесвітній день поезії  відзначається  21 березня і це зовсім не випадково. Адже це період рівнодення, символічного оновлення природи і творчого злету людського духу, земля прокинулася від зимової скутості, весна набирає силу, а душа проситься в політ.  
       Прагнення польоту надихнуло працівників відділу обслуговування Каланчацької центральної бібліотеки  оформити  книжкову поличку  «21 березня  - Всесвітній День поезії» та провести Хвилинки поезії для своїх відвідувачів під назвою «Поезія  – це скарб усіх віків, це діамант величиною в слово». 
                                     
      Бібліотекар  абонементу Лариса Шаваровська  розповідала відвідувачам про історію виникнення цього свята Слова, яке  засновано  ЮНЕСКО в листопаді 1999 року. І вперше Всесвітній день поезії пройшов у 2000 році в Парижі.
    В Україні Всесвітній день поезії почав відзначатися з 2004 року.
    Метою свята є втілення нового імпульсу і визнання національних, регіональних і міжнародних поетичних рухів, розвиток мовного розмаїття та підтримка зникаючих мов завдяки віршам.  Звучить строго і серйозно, але ж як шляхетно!                         
     Бібліотекар зверталася до відвідувачів: «А ви знаєте, що найперші вірші були написані задовго до нашої ери, понад 4 тисячі років тому, їхнім автором була аккадська принцеса і поетеса-жриця Ен-хеду-ана, яка в своїх поетичних творах оспівувала місячного бога Нанні. З тих давніх часів спливли тисячоліття а поезія все так же хвилює наші душі …»
    Й далі зауважувала, що поезія володіє унікальною властивістю  об'єднувати різні культури, народи і країни. Поезія  допомагає людям у всьому світі легше порозумітися.
   Вона звертала увагу на те, що протягом багатьох століть людські думки і почуття, виражені в поетичній формі, доводять,  що, незважаючи на нашу відмінність, всі ми дуже схожі одне на одного, відчуваємо, переживаємо і говоримо про однакові почуття й емоції.
  Активну участь в проведенні  Хвилинок поезії взяла почесна читачка бібліотеки з 50-річним стажем, постійна учасниця масових заходів, член бібліотечного об’єднання людей поважного віку «Спілкуймось!» Євгенія Павлівна Петренко та поділилася з присутніми своїми улюбленими поезіями.
     В Гаврилівській сільській бібліотеці-філії до Дня поезії проведено Літературну Годину під назво  «До бібліотеки завітала муза». 
     Бібліотекар Журинкіна Галина Леонідівна  з жалем констатувала, що власних поетів в селі поки що немає, але на любов до поезії це не впливає. Доказом цього і став проведений захід, на якому учні 4 класу Гаврилівської загально-освітньої школи на пам'ять читали вірші улюблених авторів.    
     Особливою майстерністю у читанні віршів відзначилася Владислава Довгань.
    Бібліотекар  ознайомила дітей з творчістю  херсонського поета Анатолія  Качана та інших дитячих поетів.

   Після заходу діти вишикувалися  в чергу за творами, які їх зацікавили.
    Поезія – це хитросплетіння думки й почуття. Вона – це сум, чарівність, музика, дотик до душі, струни якої ще довго будуть бриніти.
    Читаючи вірші людина стає  духовно вищою і красивішою. Тож мабуть права поетеса Ольга Медуниця запитуючи і відповідаючи на питання: 
                                  Що таке поезія? Це - свято:
                                  Грає в тобі музикою слів,
                                  Молодечо, радісно, крилато
                                  Викресає іскру з почуттів …
 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *