75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

13 грудня 2018 р.

Правовий калейдоскоп в Каланчацьких книгозбірнях


     Щорічно, перед новорічними святами в бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи проводиться Тиждень права.
    В цьому році Тижнень права пройшов дуже цікаво, пізнавально, в конкурсно- ігровій формі під девізом «Знати права – дотримуватись обов'язків!»

   В літературно-мистецькій залі центральної бібліотеки до Тижня права було оформлено розгорнуту книжкову виставку – форум "Правовий путівник у сфері прав людини"  та  Путівник по сайтам "Законодавча база", "Все про субсидії", "Правознавчий калейдоскоп",  а також  книжкова виставка-пошук "Хочу все знати".
   Відвідувачі центральної книгозбірні взяли участь в декількох заходах, зокрема молодь зацікавили інтернет мандрівка по «Конвенції ООН про права людини», юнаки та дівчата  здійснили подорож  статтями Конвенції ООН,  розглянуто 30 статей, майже кожна  обговорювалась,  старшокласники наводили приклади, цікаві випадки з життя, дискутували, відстоювали свої думки та бачення.
  При провенені заходу було наголошено, що з самого народження дитина стає повноправним громадянином своєї держави, людина росте, спілкується з оточуючим її суспільством, яке живе за правилами – правами та обов'язками… 
  Бібліотекар запитала  морлодих людей: «Для чого потрібні правила? –
Так. Щоб був порядок, взаєморозуміння, щоб не було сварок і образ…» Далі працівник книгозбірні розповіла, що згодом правила перетворились на закони, у яких записані права і обов’язки кложної людини суспільства. А закони охороняють права всіх громадян країни і їх мають дотримуватися всі, незалежно від статі, віку, порофесії, посади, уподобань, віросповідань, стану здоров'я, інтересів тощо.
   Знання чинних законів, уміння правильно знаходити рішення у складних життєвих ситуаціях, уміння захистити свої права, дотримуватись законів країни – основні показники правової культури суспільства й кожної людини зокрема.
   Юнаки та дівчата  дізналися, що ідея прав, свобод та обов’язків кожної людини має давню історію. Адже кожна держава забезпечувала права і свободи кожної особи своєї країни за допомогою власних законів.
   Права людини – це можливість, що Охороняється і забезпечується державою, своїми діями реалізовувати свої здібності і задовольняти потреби. Права людини – це те, що дозволено законами та відповідає природі людини.
  А ще бібліотекар наголосила, що свобода людини – це відсутність будь – яких обмежень у діяльності або поведінці , які не суперечать закону і не шкодять правам інших громадян.
  В рамках Тижня права  Гаврилівська сільська бібліотека-філія підготувала пізнавальну годину спілкування « Знаємо свої права – пам’ятаємо обов’язки», запрошуємо всіх зацікавлених приєднатися. Ще запросила  взяти участь у  експрес- хвилинці  «Знаємо та реалізуємо свої права». 
   Новокиївська сільська бібліотека-філія оформила для тематичну поличку «Закон та право для всіх єдині», також запросила користувачів відвідати правову годину «Права знати – обов’язки пам’ятати».
   Цікаву правову вікторину  «Чи добре ви знаєте свої права?» підготовула  Каланчацька селищна бібліотека для учнів та молоді.
   Привільська сільська бібліотека-філія запросила відвідувачів  у правову мандрівку малечу «З героями казок по статтях Конвенції ООН про права дитини». Юним було дуже цікаво. А на дорослих чекала книжкова виставка «Держава. Людина. Право!» та її бібліографічний огляд.
   На інформаційний огляд «Конвенція ООН про права дитини» запросила Новопавлівська сільська бібліотека-філія.
  Тиждень права пройшов на високому організаційному рівні, змістовно та пізнавально.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *