75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

13 грудня 2018 р.

Палітра рідної землі


     Мистецька гра – пазли  «Палітра рідної землі», присвячена 40- річчю Херсоского художнього музею ім. Шовкуненка  відбулася в літературно-мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки. Учаники краєзнавчо-мистецької подорожі – учні 9-Б класу Каланчацької ЗОШ № 1 разом з вчителем – Барановською Вікторією Вікторівною. Організатор та ведуча заходу, бібліотекар абонементу та сектору мистецтв Маргарита Молдаван розпочала гру зі знайомства з музеєм. Вона розповіла, коли був заснований
Херсонський художній музей, адже він відчинив свої двері для відвідувачів  порівняно недавно, у 1978 році. Ця важлива подія відбулася напередодні 200-літнього ювілею міста. 
    Ведуна зауважила, що вже у березні 1981 року йому було присвоєно  ім'я  видатного земляка, народного художника СРСР, дійсного члена Академії мистецтв СРСР, професора Олексія Олексійовича  Шовкуненка (1884—1974).

   Маргарита Миколаївна звернула увагу присутніх, що ідея створення художнього музею в Херсоні виникла ще в кінці XIX – на початку  XX століття й завдяки ентузіастам та наполегливій праці талановитих людей міста музей було створено.
    Цікаво, що сьогодні фонди музею нараховують понад 4,5 тисячі експонатів живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва, які хронологічно охоплюють період з XVII ст. до наших днів. 
   Старшокласники дізналися, що в експозиції музею є ікони XVII— XIX ст., яка дає уявлення про одну  з  найбільш самобутніх  галузей художньої культури.
   Маргарита Миколаївна зауважила: «Особливої уваги заслуговують ікони «Пророк», «Апостол Пилип», «Євангеліст Лука», «Євангеліст Марко» (всі XVII ст.). Велику художню цінність мають ікони не існуючого нині іконостаса херсонського Катерининського собору, виконані наприкінці XVIII ст. видатним російським художником Михайлом Шибановим. Особливо  виразні ікони «Іоанн Богослов», «Апостол Петро», «Апостол Павло», «Три святителі».
  Вона зупинилася на висвітленні розділу мистецтва першої половини XIX століття, які відкривають чотири медальйони Федора Толстого із серії, присвяченої Вітчизняній війні 1812 року  (гіпсові відливки): «Народне ополчення», «Бій при Малому Ярославці», «Триденний бій під м. Красним», «Бій при Фер-Шампенуазе».
   Бібліотекар відзначила, що п очесне місце в експозиції мистецтва другої половини XIX століття займають роботи художників, які входили у Товариство пересувних художніх виставок. Народність, демократизм, прагнення до правдивого відображення життя характеризують кращі твори цих майстрів. Привела як приклад,  картини В. Максимова «Єдиний учитель».
   Присутні здійснили творчу подорож в мистецтво кінця XIX — початку XX ст. репрезентоване в музеї творами видатних майстрів — М. Врубеля, В. Сєрова, П. Кузнецова, К. Коровіна, Б.Кустодієва, П. Малявіна, 3. Серебрякової та інших. Бібліотекар зазначила, що особливе місце серед робіт цих художників посідають майолікові скульптури, виконані М. Врубелем.
   Пірнувши в розділ мистецтва 1960-х — початку 1980-х років молодь відмітила, що твори цього періоду відзначаються особливою різноманітністю. У роботах 1960-х років простежуються нові тенденції. Не опис дійсності, а особисте судження про неї. Характерною картиною цього періоду є  «Медсанбат» Г. Крижевського.
    Далі учасників творчої подорожі підвели до особливого місця в музеї – до  зібрання робіт О. Шовкуненка. Приємно, що завдяки дарунку дружини художника та новим придбанням його творчість нараховує понад 150 картин, які розміщено у двох залах музею, що відносяться до різних періодів творчості О. Шовкуненка.
   Бібліотекар ознайомила юнаків та дівчат з представленими в  музеї живописними етюдами 1920-х років, це «Зелений базар на Херсонській пристані» і «Квіткарки», а ще присутні звернули особливу увагу на виконані ще в 1930-ті роки акварелі «Азовсталь», «Дніпробуд».
   А ще ведуча творчої зустрічі  звернула увагу на живописні полотна  «Молодиця», «Молдаванка біля дзеркала».
   Особливо старанно розглядали присутні пейзажі воєнного часу «Артилерія на мосту», «Москва. Кремль», повоєнні портрети «Заслужена артистка УРСР Р. М. Скорульська», «Портрет  Н. М. Ужвій у ролі Раневської».
    Маргарита Миколаївна звернула увагу, що ці роботи при різноманітності тематики, жанрів, сюжетів, образів об'єднує оптимістичний світогляд –
своєрідна риса творчого обдарування цього живописця. Вони наповнені любов'ю до людини, природи, світу речей.
   Молоді люди звернули увагу, що в фондах музею є і кілька першокласних творів західноєвропейської школи, а бібліотекар зауважила, що вони з часом стануть основою відділу зарубіжного мистецтва. Серед яких жіночий портрет „Дама з собачкою” відомого англійського живописця Пітера Лелі.
     А далі розпочалася цікава та захоплююча гра. Учні з захопленням складали пазли відомих картин: К. Добрайс «Семимильними кроками», О. Боголюбов «Острів Капрі», В.Полєнов «Скотний двір в Абрамцеві», О. Саврасов «Захід сонця», М. Жук «Казка»,  Пітер Лелі «Казка»,  К. Маковський «Жіночий портрет», О. Шовкуненко « Портрет Н. Ужвій у ролі Ф. Раневської».
    Швидко минув час. Нова форма заходу зацікавила молодь, учасники зустрічі й нового дізнались,  й пограли.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *