75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 жовтня 2018 р.

Свято шоколаду – в Каланчацькій бібліотеці !



    Незвичне свято днями відбулося в літературно-мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки.    

  Учасники читацького об’єднання людей поважного віку «Спілкуймось!» влаштували для себе надзвичайно цікаве та смачне свято – свято шоколаду й назвали його «Вишукана гірка насолода».
 Організатори та ведучі зустрічі – керівник об’єднання Тетяна Петруненко та бібліотекар, керівник сектору мистецтв Маргарита Молдован розпочали свято словами: «Дорогі наші одноклубники! Сьогодні тема нашого свята – Його величність Шоколад!  І нічого що Всесвітній день шоколаду відзначається щорічно 11 липня, солодощі корисні будь- якого дня та місяця. Його започаткували французи ще 22 роки тому. Це молоде свято досить швидко здобуло популярність і, крім Франції відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах світу. Як бачимо, не тільки  українцям хочеться солоденького, полюбляють його всюди. Здавна відомо, що шоколад є дуже смачними  «ліками від депресії» і незамінним засобом проти втоми. Отже, Всесвітній день шоколаду – це ще й день позитиву, веселощів і солодкого життя. 
   Далі ведуча зустрічі бібліотекар Маргарита Молдаван розповіла присутнім цікаві факти про шоколад.  Адже шоколад вважають найулюбленішими ласощами у світі. Це слово утворилося від ацтекського слова (чоколатль), що в перекладі означає  (гірка вода). Вождь ацтеків Монтесума  так любив шоколадний напій, що щодня випивав по 50 келихів. Він був одним з найбагатших і найвпливовіших людей у світі. Його називали – король шоколаду. Шоколад довгий час був винятково напоєм. Він вживався в холодному вигляді – обсмажені какао- боби, що самі по собі мають гіркий смак, змішувалися з водою, а потім у цю суміш додавався перець чілі. Винайдений напій дістав назву «какао».
   Вперше європейці зіштовхнулися зі священним напоєм у 16 столітті, коли великому мандрівникові Христофору Колумбу запропонували келих із шоколадом. Але він відмовився від подарунка, не зумівши гідно його оцінити.
  А Маргарита Молдаван продовжила розповідь:            «Усе найцікавіше і найважливіше з шоколадом сталося саме у 19 столітті. Спочатку був винайдений гідравлічний прес, за допомогою якого з какао- бобів можна було витягувати какао- масло, зменшуючи гіркоту шоколаду. Шоколад одержують з какао – бобів. Ботанічна назва дерева какао перекладається з латинської , як «їжа богів». Це дерево вічнозелене і ніколи не перестає цвісти, росте тільки в теплому і вологому кліматі, в Північній і Південній Америці, Австралії і на деяких островах Азії.  
   Висота рослини може досягати 10 -15 метрів. Повинно пройти 4 – 5 років, щоб зявилися  перші боби. Вік какао дерева може досягати 200 років, але період плодоношення складає всього 25 років. Урожай знімається два рази на рік. Щорічно з одного дерева збирають приблизно 30 плодів, це дорівнює 3 кг. зерен. Але з цієї кількості можна виготовити не більше, ніж 1-2 плитки шоколаду по 200 грамів кожна. Таким чином, 400 грамів шоколаду – це цілий рік життя одного дерева какао!»
     А Тетяна Петруненко нагадала що,  першу шоколадну плитку з какао-масла, змішаного з цукром, було відлито в Англії. Згодом винайдено новий сорт шоколаду – молочний. Молочний порошок для цього сорту постачав фармацевт Анрі Нестле. А даний час компанія «Нестле» продовжує традиції чудової якості швейцарського шоколаду.  Учені з впевненістю стверджують, що шоколад – дуже корисний. У 30 грамах шоколаду міститься 10 відсотків денної норми заліза. Також шоколад містить вітаміни А, В, С, Д, і Е, кальцій, калій і натрій. 
    Узагалі вчені зясували, що для підняття настрою достатньо вдихати аромат шоколаду. Англійські парфумери навіть випустили туалетну воду із запахом цих божественних ласощів. Але  далі всіх пішли вчені Японії, які стверджують, що шоколад – дуже гарний засіб профілактики навіть проти деяких видів ракових захворювань.
   Дослідники Гарвардського університету провели експерименти та зясували: якщо людина буде їсти шоколад три рази на місяць, то проживе майже на рік більше, ніж якщо буде відмовляти собі в цьому задоволенні. Але ті ж самі досліди показали, що люди, які вживають надмірну кількість шоколаду, - живуть менше, тому що шоколад містить багато жирів».
   Отже, ви не задумувалися, у чому секрет нашої любові до шоколаду? – запитала ведуча у членів клубу. Загальновідомий факт – з кожним шматочком шоколаду наш мозок налаштовується на все більшу і більшу до нього любов. І це відбувається завдяки тому, що смак шоколаду досягається додаванням близько 500 компонентів. Як можна таку різноманітну насолоду не любити ? Нам слід пишатися тим, що саме словяни вигадали начиняти шоколад лікерами, коньяками, винами, кавою, мигдалем, ізюмом, цукатами, сиропами, тощо.
   А ще, Тетяна Петруненко наголосила, що багато цікавих фактів про шоколад занесено до книги рекордів Гіннеса. Ось деякі з них:
- найбільша англійська шоколадка, маса акої  дорівнює 75 тисячам звичайних шоколадок;
- італійський шоколадний батончик довжиною 11 метрів 57 сантиметрів та шириною більше 1 метра;
- бразильське пасхальне шоколадне яйце вагою 6440 кг;
- шоколадний трюфель вагою маже 255 кілограмів . який приготували у Великобританії.
   Присутні на заході дізналися, що найромантичніші цукерки – з полуничною начинкою, так вважають німецькі психологи. До речі, рішучі люди надають перевагу вишневій начинці, сором’язливі – горіховій, а творчі – кокосовій.
  Найвідоміші цукерки – це праліне. Вони були винайдені ще у 17 столітті. Повар приготував їх спеціально для французького посла в  Німеччині. І праліне до сьогодні б'ють рекорди з продажу в Німеччині та Швейцарії.
 Найбільша цукерка – це ведмежа на прізвисько Хагі- Бой, вагою 633 кг.
 Найбільш космічна цукерка – Чупа-Чупс. Російські космонавти на станції «Мир» попросили відправити їм у космос цукерки. Було вирішено, що найбезпечнішими там будуть цукерки Чупа- Чупс.
   Найнезвичніші цукерки в світі – це фінські цукерки. Фінни роблять їх кислими (без солодкого присмаку), солоними (до пива) і навіть зі смаком, схожим на нафту.
  Весь захід супроводжувався цікавими відеороликами про шоколад: «Від зернинки до виробів мистецтва», «Фірми, які створюють солодкі дива», «12 фактів про шоколад», які вміло та артистично супроводжувала бібліотекар Олена Гриценко.

  А цікаві кадри на фотоапарат  вдало схоплювала Катерина  Косенко, щоб назавжди зберегти нам спогад про солодке свято шоколаду.
   Керівник читацького об'єднання провела з одноклубниками дві цікаві застільні гри  «Правда чи брехня?» та «Продовжи асоціацію».
   Свято завершилося  майстер - класом приготування смачного гарячого шоколаду від керівника клубу «Спілкуймось!» Тетяни Петруненко. А до шоколаду – чай, кава та смаколики й, звичайно ж, тепле, дружнє спілкування одноклубників – активних друзів бібліотеки.
     До нових цікавих зустрічей в нашій бібліотеці.
    Запрошуємо та чекаємо на вас!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *