75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

28 вересня 2018 р.

Каланчацька книгозбірня – до Дня бібліотек: підсумовуємо діяльність


Бібліотека – море книг, бібліотека – храм науки …
Переступайте наш поріг, беріть скарби нетлінні в руки !
      Бібліотека, в нашому розумінні, — це  колекція книг або приміщення, де зберігаються книги. Насправді ж, книгозбірня має значно глибше значення.
      Бібліотека ...  Ця унікальна універсальна енциклопедія дає вичерпні знання з найрізноманітніших галузей науки і життя суспільства, охоплює весь світ, увесь досвід, накопичений людством од сивої давнини до сьогодення з поглядом в майбутнє… І  життя – буття нашої «універсальної енциклопедії» завжди до Ваших послуг.
     Бібліотека, це чарівне місце — особливий простір, з особливою енергетикою, настроєм, затишком, теплом, привабливістю...  Це – скарбниця знань, храм науки, депозитарій з краєзнавства! Де не тільки знайомство з книжками, статтями з періодичних видань та одержання інформації з будь-якої галузі знань, бібліотека – це робота з книжковим фондом (комплектування, обробка, систематизація, зберігання для майбутніх поколінь та популяризація), це інформаційна та бібліографічна діяльність, це просування знань через масові заходи, клуби та об’єднання за інтересами, це видавнича діяльність, це надання методичної допомоги, це участь в обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах, проектах, акціях та фестивалях, це центр змістовного спілкування та цікавого дозвілля…
    А ще, мало хто знає, що бібліотека – це незвичайне місце, де кожний знайде собі затишок і відкриє для себе новий світ, може знайти себе, свої потаємні можливості та таланти або, навіть, змінити свою долю.
    Навіть, не встигши переступити поріг, душею відчути запах історичної культури багатьох поколінь та таємниць України та світу, які приховують в собі книжки.
     А бібліотечна тиша —  це той спокій, затишок, який не сплутати з будь-якою іншою тишею. Тиша бібліотеки – це потаємний вимір, в якому хочеться бути до того часу, поки не погортаєш сторінки, не прочитаєш усі книги… Адже кожна  книжка – це знайомство з цікавими героями, що можуть поділитися своїми роздумами чи вчинками, допомогти або порадити. Це задоволення покрите чимось простим та цікавим, мудрим та незвичайним, таємним чи вічним. 
     Бібліотека – це місце, де відвідувач відпочиває душею. Тут час плине повільніше і все навколо здається таким загадковим, таємничим та захоплюючим.  Ця атмосфера чарує всіх…
    Й недаремно, кращі уми людства, стверджують, що комп’ютери, планшети, гаджети, смартфони, інше технічне обладнання прийшло тимчасово в наше життя й пішло в небуття, а книжки були в усі віки існування людства, є й будуть завжди !
   Протягом 2018 року бібліотечна система вже вкотре підтвердила сучасний інноваційний та креативний підхід щодо своєї діяльності, знову визнана кращою бібліотекою серед центральних бібліотек Херсонщини. На рахунку книгозбірні багато цікавих знахідок.  Бібліотеки системи взяли участь  у Всеукраїнських соціологічних дослідженнях:  "Сучасна бібліотека очима молоді", "Українська книга в житті молоді", «Користувач  бібліотеки – 2018» , "Михайло Грушевський - український політик європейського значення", «Бібліотека і громада:  рух назустріч»,  «Компетенція бібліотекаря в інформаційному суспільстві», в обласних літературних акціях  «Світлиця Кобзаревих дум»  та  «Гончар крокує Херсонщиною»,   в  обласній національно-патріотичній акції  «Ми – українці», в XIII обласному фестивалі  молодіжного читання «Відкрий свою книгу!» , в обласному конкурсі   «Екологічна діяльність б-к», в  дитячих акціях та конкурсах  «Кращий читач року», «Лідер року»,  інтелектуальному турнірі «Ігри патріотів Херсонщини», в Всеукраїнському право-просвітницькому проекті «Я маю право!», міжрегіональному профорієнтаційному проекті  «ПрофіКемп» та довгостроковій бібліотечній акції «Мрій! Читай! Досягай!».
    Протягом звітного періоду відвідувачі бібліотек зустрілися з відомими херсонськими літераторами:  в Новокиївській філії з письменником  Валерієм Павловичем Куликом,  Каланчацькі  читачі – з поетом – піснярем  Олегом Васильовичем Олексюком та з місцевими: А.С.Суганюком та Г.Д.Нігачовою. Відбулося  Он-лайн-спілкування з Херсонською поетесою Юлією Бережко -Камінською "Є задля чого на жити".
    Центральна бібліотека займалася проектною діяльністю. Написано  проект  для участі  в обласному пілотному проекті «Центр підтримки переселенців, учасників АТО та їхніх сімей», який проводитиметься в  3- районах Херсонщини, в т.ч в Каланчацькому у строки:  грудень  2018 – 2020 роки у відповідності до розпорядження Голови Херсонської ОДА. Написано проекти для участі в конкурсах Посольства Японії  в Україні за програмою «Кусаноне» та  Посольства Німеччини в Україні та надіслано до Посольств цих країн в м. Києві.
    Центральна бібліотека вже третій рік поспіль працює за проектом УБА у співпраці з Європейським Союзом «Пункт Європейської інформації в бібліотеках» за програмою «Erasmus +» (Жан – Моне). 
   Одним з головних напрямків в діяльності бібліотек є видавнича діяльність.   
В січні 2018 року побачив світ бібліографічний посібник «Історія бібліотек Каланчацької ЦБС на сторінках засобів масової інформації: 1967 – 2017 рр» , який вміщує  1009 дописів, деякі з коротенькими анотаціями. Складено, відредаговано та віддруковано бібліографічні покажчики: «Пам’ятай про Крути»  (до 100 річчя Битви під Крутами), «Олесь Гончар захисник духовних скарбів» (до 100 річчя від Дня народження). Створена бібліографічна подорож «Вулиці рідного селища». Випуск 1. Підготовлено та віддруковано книжкові закладки: «Як пройти в бібліотеку»,  «Собори душ своїх…бережіть друзі».   Підготовлено та надруковано збірник поезій місцевих літераторів «Римованим словом прославимо край наш таврійський». Побачив світ збірник поезій «Я не вернусь …»  О.С.Чурая. 
     До акцій створено 5 відео – роликів,  слайдових презентацій та електронний плакат – мотиватор читання. (О.Гончар, М.Грушевський, Екологічна діяльність. Фентезі, Історія Каланчацької ЦБС)
    Всеукраїнський День бібліотек Каланчацькі бібліотеки зустрічають новими досягненнями, успіхами та нагородами за свою повсякденну змістовну та  творчу працю, інноваційну діяльність та креативність. На  обласному фестивалі молодіжного читання «Відкрий свою книгу!» центральна бібліотека нагороджена Дипломом переможця та бібліотечкою нової сучасної літератури.
     На виїзній сесії для директорів  ЦБС Каланчацька бібліотека вже вкотре підтвердила сучасний інноваційний та креативний підхід щодо своєї діяльності, визнана кращою бібліотекою серед центральних бібліотек Херсонщини. Нагородою стало Посвідчення Херсонського регіонального центру Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів  (IREX) за програмою «Бібліоміст» у співпраці з Всеукраїнською бібліотечною асоціацією.
    За організацію проведення Великої літературної естафети «Гончар крокує Херсонщиною», присвяченої 100-річчю з дня народження письменника - Подяка від Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара та  бібліотечка нової сучасної літератури.
    Чергова перемога днями – в обласній національно-патріотичній акції  «Ми – українці». Нагорода  - Грамота та комплект нової сучасної літератури.
    За вагомий особистий внесок в розвиток бібліотечної справи директор ЦБС нагороджена Подякою Міністерства культури України.
    За всією цією роботою стоять прості люди – бібліотекарі, закохані в книгу, читання, бібліотеку й своїх читачів! Більшість віддали бібліотечній професії все своє життя, не мислять, не уявляють себе без бібліотеки – кропіткої повсякденної роботи, іноді, або частіше, не видимої відвідувачами й без якої не існували би бібліотеки…
    Кожного року 30 вересня бібліотекарі, користувачі, шанувальники друкованого слова, відвідувачі масових заходів та клубів за інтересами, друзі бібліотек, помічники та спонсори книгозбірень святкують Всеукраїнський День бібліотек.
   Святкують й Каланчацькі книгозбірні й запрошують жителів громади й не тільки, друзів на цікаві інформаційні та пізнавальні заходи. До уваги відвідувачів нові та раритетні видання, оновлений книжковий фонд, періодичні видання, книжкові виставки, інтернет-послуги, презентації  та відео сюжети  на різну тематику, перегляд фільмів –  як документальних так і художніх, а також екскурсія-знайомство з бібліотекою.
    В залі абонементу обслуговування дорослих та юнацтва на Вас чекають:  книжкова виставка-порада  «Рецепт посмішки у читанні хороших книг», яскраво оформлена, відразу привертає увагу відвідувачів,   книжкова  виставка-загадка «Книги-сюрпризи від бібліотекарів». Любите приємні сюрпризи?  - Тоді Вам неодмінно треба познайомитися з цією виставкою.
   В літературно-мистецькій  залі бібліотеки оновлено та доповнено  краєзнавчу виставку «Пишаюся тобою, мій рідний край!». Запрошуємо ознайомитись - чудові краєвиди, визначні місця нашого краю, нам є чим пишатись!
   Виставка  – інформація «Знатні люди Каланчацького краю», може саме на цій виставці Ви знайдете інформацію про себе чи свою родину…
  Діє Акція-рекомендація «Що почитати перед  сном» (представлена сучасна художня література). А може й Ви захочете порекомендувати свою книжку для прочитання? – Візьміть участь в Буккроссингу !
    Запрошуємо приєднатися до засідань клубів «Старшокласник», «Дивослово», «Спілкуймось!». Тут завжди цікаво, пізнавально та захоплююче.
    На святкову розважальну програму «Святковий RELAX – день «Жива газета» запрошуємо колег та друзів 27 вересня о 9.00.

    А вчителів, старшокласників, депутатів селищної та районної ради, жителів громади, людей поважного віку запрошуємо на презентацію бібліографічної подорожі «Вулиці рідного селища»,  збірника віршів місцевих літераторів «Римованим словом прославимо край наш таврійський» та поетичної збірки «Я не вернусь…» Сергія Чурая  чекаємо 28 вересня о 14.00 в літературно-мистецькій залі центральної бібліотеки.
    До уваги відвідувачів оновлена Книга Пошани кращих читачів. Книга Пошани у 2018 році поповнилася новими іменами …
  Каланчацька   бібліотека для дітей чекає на своїх маленьких та не дуже маленьких відвідувачів, для вас підготовлені цікаві, захоплюючі заходи:
«ІнфоКвест – 3 Д» - «День відкритих дверей «Всі дороги ведуть до  бібліотеки», «День добрих справ в бібліотеці», Посвячення в читачі  «Перший крок у світ книжок» (25 вересня 2018 року 2-Б клас, Каланчацької ЗОШ №1),  «Перлина Херсонщини» - віртуальна 3 D екскурсія в Херсонську обласну бібліотеку для дітей ім. Дніпрової Чайки 27 вересня 2018 року.
    Шановні жителі громади!  Чекаємо на Вас і завжди Вам раді. Приєднуйтесь до нашої великої читацької родини.  Ласкаво просимо до бібліотек Каланчацької ОТГ !
   Шановні колеги, читачі, відвідувачі, друзі, помічники ! Прийміть найщиріші вітання зі святом – Всеукраїнським Днем бібліотек ! Миру, чистого повітря, міцного здоров’я, добра, благополуччя, успіхів, креативу, натхнення,тепла та затишку у домівках, любові в родині, виповнення всіх мрій та задумів ! 
       

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *