75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

10 травня 2018 р.

Минуле потребує пам¢яті…

                                                                                         
                          Чимало свят дарує нам весна,
Як в рідний дім повернення з дороги.
Та є найбільш хвилюючим для нас
Величне свято Перемоги.
Це свято не затьмариться в віках.
В цей день нестимуть люди завжди квіти,
Не обміліє пам’яті ріка –
В серцях нащадків буде вічно жити…
                                                                                                     Василь Круц «День Перемоги»
  До Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні бібліотеки Каланчацької централізованої бібліотечної системи зосередили увагу на проведенні інформаційних заходів під загальним гаслом «День пам’яті та примирення: Пам’ятаємо. Перемагаємо».
    Патріотичні години, Години пам'яті, тематичні вечори, хвилинки інформаційних повідомлень, уроки пам’яті проведені в усіх бібліотеках. До кожного заходу були оформлені книжкові виставки та перегляди.
   Підчас проведення заходів відвідувачі книгозбірень дізналися, що мільйони людей забрала Друга світова війна. Це важко усвідомити, важко осягнути. Смерть однієї людини – це трагедія. А коли гинули мільйони... Загиблим не болить. У живих продовжують кровоточити рани: у ветеранів, які втратили своїх друзів-однополчан, рідних і близьких, душі, які простріляні похоронками, у рано посивілих дітей війни, які не побачили своїх батьків і пережили пекло нацистської  та комуністичної окупації. 

     Було наголошено, що у  вогнище війни було втягнуто 67 держав, 80 % населення земної кулі. Друга Світова тривала довгих  6 років.  Вона пронеслася над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопила простори всіх океанів. У цій війні загинуло близько 60 млн осіб, не говорячи вже про поранених і тих, хто  пропав безвісти. Лихо й страждання, які пережили люди, незмірні. Війна нагадує про себе тисячами обелісків і братських могил. Вони - святиня нашої пам’яті.            
  Ми – українці! Ми ніколи не забудемо подвигу своїх дідів і батьків у
Другій світовій війні. Ми сьогодні шануємо всіх живих, і тих, хто
пережив її, у кого й досі болять рани...
   Було зазначено, що 9 травня – День Перемоги над нацизмом у Європі. Цього дня  вкриваються весняними квітами і величні пам’ятники, і скромні обеліски. Це означає, що пам’ять народна жива, що подвиг загиблих – незабутий. Свято Перемоги – це свято зі слізьми на очах, це свято радісне і гірке. Радісне, бо принесло на нашу землю мир, гірке, бо ціна цієї радості – життя мільйонів наших співвітчизників.
      В центральній бібліотеці привертають увагу  яскраво оформлені книжкова виставка « Перемога…одна на всіх» та відкрита книжкова полиця «Дорогами війни».  До уваги відвідувачів відеоперегляди «Пам’яті полеглих», «Історія застерігає», музична хвилина «Нам не потрібна війна».
  Відділом обслуговування підготовлені буклет «Минуле потребує пам’яті», книжкові закладки «Україна в Другій Світовій війні». В літературно-мистецькій залі бібліотеки відбулася урочиста зустріч голів ветеранських організацій району. Зі словами привітання звернулися до присутніх голова районної ради І.Б.Замма, депутат Каланчацької селищної ради С.В.Фоміна, голова Каланчацької районної організації ветеранів Н.Д.Куюн. Побажали присутнім довгих щасливих років життя, благополуччя, поваги і шани від оточуючих…
    До уваги користувачів Горьківської бібліотеки-філії оформлена книжкова виставка «Мужність і відвага крізь роки», яка користується увагою і у дорослого і підростаючого поколінь.
    Каланчацькою селищною бібліотекою-філією для юнацтва  підготовлена і проведена інформаційно-патріотична година «Повік ті дні із пам’яті не стерти», яка викликала жваве обговорення у присутніх.
   Тяжкі спогади виринули з минулого у людей поважного віку на Годині памяті «Вогонь війни у памяті народній». Сколихнули душу уривки з відомих художніх та документальних творів.
    Гаврилівська бібліотека-філія підготувала виставку-інсталяцію «Салют Перемоги!», до оформлення якої долучилися активні користувачі бібліотеки. 
   7 травня в Привільській бібліотеці був проведений тематичний вечір приурочений до Дня Перемоги над нацизмом. На свято були запрошені діти війни і діти сьогодення. Бібліотекар Привільської філії Алла Папко розповіла: «Ми з вдячністю згадували всіх, хто поліг у боях за нашу Батьківщину, всіх жінок, матерів, сестер, наречених, тих, хто не дочекався рідних з війни». Захід пройшов у дружній, дуже теплій та зворушливій атмосфері, дітки співали, танцювали, розповідали вірші. Небайдужим було і старше покоління, бабусі ділилися спогадами почутими від своїх батьків. В кінці заходу на гостей чекало чаювання зі смаколиками, яке приготувала бібліотекар за власний кошт.
    Новопавлівська бібліотека-філія підготувала та провела Годину пам’яті «Тож повік у граніті могутнім, ваші подвиги й слава живуть», яка не залишила байдужими учнів середніх та старших класів.
    Роздольнянська бібліотека-філія зібрала активних відвідувачів бібліотеки на тематичний перегляд літератури «І пам’ятає світ врятований». Присутні не тільки переглянули запропоновані видання, а й обговорили.
   Новокиївська бібліотека-філія взяла участь у мітингу біля монументу загиблим у Другій Світовій війні «Переможної пам’яті роки». У цей день на мітинг збираються всі жителі великого села, а в бібліотеці на них чекала виставка літератури «Минуле потребує пам’яті…» та патріотична Година.
    Запрошуємо приєднатися, в бібліотеках неодмінно ви знайдете багато цікавого.   
     Схилимо голови перед світлою пам’яттю тих, хто віддав своє життя за врятування рідного краю, увійшовши в безсмертя.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *