75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

2 травня 2018 р.

Олег Олексюк – гість Каланчацької бібліотеки


"Усе здійсниться, все здійсниться
У долі «Чистої криниці» —
Плекає там зірки-таланти 
Поет, просвітник і романтик" -  Так сказав Іван Немченко про Херсонського письменника, поета, музиканта Олега Васильовича Олексюка , зустріч з яким відбулася в Каланчацькій центральній бібліотеці.
      В літературно - мистецькій залі зібралися активні користувачі, любителі поезії, деякі з яких і самі пишуть вірші та прозу.  А ще були присутні справжні майстри пера Каланчацького краю - Євген Ейсмонт та Анатолій Суганяк.
    До зустрічі були оформлені виставки «Славетні імена Херсонщини» та «Літературний простір Олега Олексюка».
     Директор бібліотеки Надія Федкевич представила  присутнім нашого гостя.
    А ведуча зустрічі – Ірина Добровольська познайомила всіх з біографією, життєвим та творчим шляхом письменника.
     Олег Васильович Олексюк народився 21 квітня 1970 року у місті Цюрупинську (Олешки) на Херсонщині.
Навчався в славнозвісній Цюрупинській середній школі № 1, в якій свого часу навчалися визначні письменники ХХ століття Микола Куліш, Іван Дніпровський, Костянтин Кудієвський. Отже сама атмосфера в школі спонукала до написання перших віршованих рядків. 
     Навчання в Херсонському училищі культури, служба в лавах залізничних військ, навчання в Херсонському державному педагогічному університеті супроводжувалися працею у громадських організаціях і виходом у світ перших книжок молодого поета, а саме: "Казка бабусі Акації" (1995), "Ти - Україна" (1996), "На добраніч" (1997), "Радуйся" (1996), перших трьох частин повісті у сонетах "Тисячовесни" - "Прошиті жаром" (1999), "Доки живі" (2000), "Небесами повінчані" (2003), "Затуманені плачем" (2005), збірок "Усмішка" (1999, 2000), "Арія струмка" (2001, 2003), "Переспіви пісень Кота Леопольда" (1999, 2002), "А у нас був Тарас" (2007), «Три крапки» (2009), «Блокнот» (2009), літературно-мовознавчого дослідження "Поетика творів Миколи Братана" (1999, 2004), збірки статей "До "Просвіти" (1998).
     З 2000 року Олег Васильович Олексюк очолює обласне об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта", а також є директором обласного видавництва "Просвіта". Редагує щорічний альманах дитячої та юнацької творчості "Чиста криниця".
Нагороджений медаллю "Будівничий України" та медаллю «За заслуги» Українського Фонду соціальних гарантій військовослужбовців та ветеранів Збройних Сил (2011).
       Автор понад 50 статей та критичних оглядів у періодиці з питань літератури і літературного процесу.
       Переклав українською мовою поетичні твори Джайлса Флетчера-старшого, Майкла Дрейтона, Семюела Деніела та ін.
     «Олег Олексюк — це неординарна, обдарована особистість, яка поєднує в собі чимало талантів: пише вірші, романи, повісті, оповідання, пісні, інструментальну музику, та насамперед допомагає розкривати творчість юних зірок» – писала Тетяна Пустова.
     Олег Олексюк — це поет, який надзвичайно глибоко все відчуває, людина, яка прагне до краси і гармонії — гармонії світу, гармонії людських взаємин.
     З письменником, поетом, піснярем, громадським діячем, членом Національної спілки письменників України Олегом Олексюком наш колектив бібліотекарів та читачів Каланчацької централізованої бібліотечної системи познайомилися на V обласному ювілейному фестивалі молодіжного читання та права у м. Скадовську у 2015 році.
     Тому теперішня зустріч з письменником не випадкова.  Нам  хотілося познайомитися з новими творами, послухати нові пісні. Цікаво  було почути плани на майбутнє. Адже творчість Олега Васильовича багатогранна. Наш місцевий поет Анатолій Суганяк розповів присутнім про перше знайомство з поетом, письменником, яке переросло в міцну дружбу. Євген Ейсмонт згадав як створювалась «Просвіта» в Каланчаку.
  Головною метою зустрічі  було не тільки знайомство  з творчістю письменника, а й популяризація сучасної  книги, на яскравому прикладі показати, яку роль книга зіграла в житті особистості. У присутніх було багато запитань до нашого гостя. Легке взаємне спілкування, декламування своїх віршів та віршів сучасних поетів – все це супроводжувало захід протягом більше 2 годин. Час пролетів швидко і непомітно. Зустріч була теплою та дружньою.  
  Сподіваємось, що зустріч з Олегом Олексюком залишила в серцях присутніх тепло і радість від спілкування, бажання прочитати ще більше творів сучасної української літератури.
  На гостя чекали екскурсія в краєзнавчий музей селища Каланчак, знайомство з центральною та дитячою бібліотеками.
  А далі, о 14.00 знов зустріч – вже з молоддю…  
   На зустріч з поетом, письменником, піснярем прийшли старшокласники Каланчацьких ЗОШ № 1 та № 2.
    Цікавий виступ, переплітався запитаннями та оплесками…
    Хлопці та дівчата, вчителі щиро дякували гостю та побажали сфотографуватися на пам'ять.
    Олег Васильович подарував бібліотеці компакт-диски з розвиваючими іграми.
  Щиросердно дякуємо й ми, бібліотекарі та наш багато чисельний актив.
    Бажаємо Вам, Олеже Васильовичу, щоб ніколи не міліла невичерпна криниця Вашого таланту та творчого Вам натхнення.
    Бажаємо Вам подальшої невичерпної енергії, нових творчих здобутків, аби любов до України  та літературного слова зігрівала кожну літеру, написану вами, аби все, що вийшло з-під Вашого поетичного пера, було й надалі якісним і непересічним, і щоб видавці з самого ранку займали чергу під вашими дверима.
         Щастя, успіху, великих накладів і високих гонорарів !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *