75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 квітня 2018 р.

Квітка Цісик – берегиня української пісні


Тиждень молодіжної книги – день перший … 
Сьогодні, 23 квітня ми відзначаємо Всесвітній день книги та авторського права. Саме цій даті присвячений Тиждень молодіжної книги та авторського права,  який  розпочався  в  Каланчацькій центральній бібліотеці з виставки «Бібліотека open-air «Клондайк нових книжок» та  арт-портрету «Квітка Цісик – берегиня української пісні». На відкриття були запрошені всі, хто не байдужий до книги, до читання, до пізнання історії української пісні.
      Арт – портрет «Квітка Цісик – берегиня української пісні» відвідали учні 9-В класу Каланчацької ЗОШ-1 разом з вчителем музичного мистецтва Барановською В.В.

    В  секторі мистецтв літературно-мистецької зали відбулося урочисте відкриття Тижня молодіжної книги та продовжилося цікавим та захоплюючим заходом – Арт – портретом Квітки Цісик.
    Керівник сектору мистецтв, бібліотекар центральної бібліотеки Маргарита Молдован ознайомила присутніх з життєвим та творчим шляхом берегині української пісні.
    Свою розповідь бібліотекар розпочала словами: «Її не показували по телевізору,  навряд чи можна було побачити її фото надрукованим у якомусь престижному журналі. Тільки по українському радіо час від часу звучав її ніжний, таємничий, проникливий голос. Вона – це американська співачка українського походження Квітка Цісик.
    Судячи з імені, вона, напевно, походила з Карпат чи  Прикарпаття, бо саме там жінкам нерідко дають такі поетичні імена – Квітка, Зірка, Ружана, Зоряна ...
    Вона прожила все життя у Сполучених Штатах Америки, та, слухаючи її пісні, переконуємося, як сильно вона любила Україну. Її голос викликає бурю емоцій та пронизує до глибини душі. Її творчість вкотре доводить, наскільки багата наша українська культура».
    Розповідь про нашу знамениту співачку перепліталася її піснями…
    А бібліотекар продовжила розповідь: «У чотири роки Квітка взяла в руки скрипку, а її знаменитий батько давав їй уроки.  У Квітки було безліч талантів: вона грала в театрі, танцювала, грала на скрипці, та спів врешті-решт переміг».
    Затамувавши подих юнаки та дівчата слухали  оповідь : «В родині Цісиків розмовляли вдома українською мовою і співали прекрасні українські пісні. Батьки змалечку віддали дівчаток до української суботньої школи і до літнього табору пластунів "Новий Сокіл".  Там  Квітка очолила юнацький співочий ансамбль "Соловейки".
    Після школи вона вступила до державного університету Нью-Йорка на клас скрипки. Проте, через рік вона кинула університет і була прийнята до Mannes School of Music,   де отримала знання з вокалу та відшліфувала свій голос – колоратурне сопрано.
    Навчання закінчила в 1974 році. Після смерті батька про оперну кар'єру довелося забути. Потрібно було заробляти на життя та навчання.  Тоді вона і подалася в шоу-бізнес».
    Присутні дізналися, що у Квітки Цісик не було агента і доводилося самостійно "себе просувати". Спочатку нікому невідома співачка на ім'я Кейсі (КС - псевдонім за першими літерами імені Kvita Cisyk) не мала роботи. Сімнадцятирічна емігрантка нікого не цікавила. Але одного разу  хтось все-таки прослухав один з її записів і зрозумів, що це справжня знахідка.
   І так поступово почалася її кар'єра в рекламному бізнесі. Її почали навперебій запрошувати до роботи над своїми альбомами поп – та рок-зірки. Квітка також виконувала заголовні пісні в фільмах.
    Бібліотекар звернула увагу, що дуже швидко Квітка  стала однією з найбільш високооплачуваних виконавиць рекламних мотивів для радіо та телебачення. Понад 16 років, з  1982 року Квітка була єдиним і незмінним голосом  компанії Ford Motors .
    Цікавим було те що, кожний день Квітки Цісик був розписаний по хвилинах. З одного боку це давало високі заробітки, з іншого стало розпиленням таланту. Не випадково Квітка Цісик відчувала незадоволеність і мріяла про інші висоти. Одного разу, розмовляючи зі своїм чоловіком про українську пісню, сказала, що немає нічого прекраснішого, ніж мелодії її батьківщини, що це справжній скарб і їй дуже хочеться, щоб всі побачили його. І тоді у Кейсі виникла ідея записати українські пісні на високому професійному рівні. 
    Далі юнаки та дівчата дізналися, що свій перший альбом "Songs of Ukraine" ("Пісні з України") вона записала в 1980році.
   У 1989 році вийшов другий альбом,  який отримав назву «Two Colors» («Два кольори»).  
   Альбоми є родинними проектами, і абсолютно некомерційний – Квітка Цісик записала обидва альбоми  на власні кошти (далеко не маленькі – 200 тисяч доларів).  Сестра Марія Цісик грала на піаніно, а мати Іванна стежила за чистотою вимови доньки. Для запису альбомів було залучено 40 музикантів з Нью-Йорку.  Квітка перекладала усі пісні на англійську мову і розтлумачувала музикантам, про що йдеться – так, щоб вони могли перейнятись тим, про що гратимуть.
     Ведуча заходу звернула увагу молоді, що у1983 році Квітка з матір'ю відвідали Україну, тоді її пісні ще заборонено було крутити по радіо.
    Віктор Мішалов (австралієць українського походження), з яким Квітка навчалася в Консерваторії, приїжджаючи в Україну привіз платівку Квітки Цісик.  (Це було  наприкінці 80-х років). Тоді  перша платівка "Квітка" ("Пісні з України")   була вже популярна. Альбом переписували  на касети, на бобіни, передавали з рук в руки, слухали,  захоплювалися і дуже хотіли побачити саму Квітку.     
    Далі присутні на заході довідалися, що свого часу Олександр Горностай (один з організаторів фестивалю "Червона Рута") запрошував Квітку Цісик до України 1989 р для участі у фестивалі, а 1992 році для участі в концерті з нагоди 1-ої річниці незалежності України.
   Приємно та зворушливо є те, що сама Квітка мріяла заспівати наживо для українського слухача. Про це вона поділилась в єдиному, яке збереглось, україномовному інтерв’ю.  А ще була мрія записати третій альбом українських пісень.
    На жаль, вона не змогла приїхати,  хоч дуже хотіла.
    Її  не стало 29 березня 1998 року. Шістьох днів не дожила вона до свого дня народження.
    Багато в чому вона була справжньою американкою, в сім'ї якої проповідувався активний і прагматичний американський стиль життя. Квітка любила коней, свою собаку породи чау-чау, обожнювала гуляти берегом океану і, звичайно ж, співати.
    Вона співала бездоганно. Співала так, що відгукнеться будь-яка жива душа. Пісня просто ллється з її чистого та щедрого українського серця. А в серці Квітки Цісик, народженої в Америці, завжди жила рідна Україна, співуча українська мова ...  Захід закінчився на високій патріотичній ноті, а Тиждень молодіжної книги продовжився вже в центральному сквері селища  з програмою «Бібліотека open-air «Клондайк нових книжок».
   До участі в ньому долучилося багато небайдужих пересічних жителів Каланчацької громади, адже нові книги, та ще й на свіжому повітрі – завжди свято!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *