75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

17 листопада 2017 р.

Призначення людини - бути нею



    Учасники читацького клубу «Старшокласник», а це учні 9-б  класу Каланчацької ЗОШ № 1, завітали до літературно-мистецької зали Каланчацької центральної бібліотеки для участі в етичній годині «Призначення людини – бути нею».
Епіграфом  до заходу взяті слова з Єванглії від Матфея: «Помирися зі своїм суперником швидше, поки ти ще на шляху з ним».
Керівник клубу Ольга Качур розпочала захід словами: «Останнім часом стало модним говорити про толерантність. Для нашого слуху поняття «толерантність» незвичне. Нам ближче наше слово «терпимість». Толерантність ( від лат. tolerance) – терпіння, прийняття іншої людини такою, якою  вона є, зі всіма її достоїнствами і недоліками. Толерантність людей є найважливішою умовою миру і злагоди в сім’ї, колективі та суспільстві».
Зацікавила дітей вправа  «Асоціативний ряд», де на кожну літеру слова «толерантність» треба було назвати рису, притаманну толерантній людині. Тут не обійшлося без допомоги класного керівника Ольги Асєєвої.
Ведуча заходу Олена Гриценко,завідуюча відділом обслуговування, ознайомила присутніх з Декларацією принципів толерантності, проголошеною і підписаною ЮНЕСКО у 1995 році. 
Легенда «Все в твоїх руках», викликала жваве обговорення. На прикладі цікавої легенди, можна обговорити принципи толерантності кожної людини.
На якому рівні така риса як толерантність розвинена у присутніх в залі, допомогла  з’ясувати анкета «Ваш рівень толерантності».
Притча-блюз, яку озвучила ведуча Олена Гриценко, стала повчальною і для дітей і дорослих. Сподіваємось її запамятають всі присутні на все життя.
Далі, учні поділились на дві команди і отримали завдання конкурсу «Цікаве слово». З отриманих у конверті літер треба було швиденько скласти слово, яке відповідає темі заходу.  У наступному завданні командам потрібно було проаналізувати запропоновану ситуацію і дати свій варіант відповіді. З отриманих аналізів ми і дізнались, чи є в командах толерантні учні.
«Мудрість з дерева пізнання» - обговорення висловів видатних людей про толерантність, було слідуючим завданням. Присутні помітили  в залі деревце, яке "плодоносить" дозрілі, срібні листочки. Воно не просте, це – дерево пізнання. Зірвавши листочок, можна пізнати його мудрість.  Учні по черзі виходили  до дерева, зривали  листочки і зачитували  вислови. Після цього кожна група пропонувала свої думки з приводу висловлювань визначних людей про толерантність.
І як висновок  ведуча заходу нагадала слова великого німецького поета Гете:  «Перед великим розумом я схиляю голову, перед великим серцем я стаю на коліна». Життя надає нам різні складні ситуації, з яких потрібно виходити гідно, не дозволяти маніпулювати собою, дотримуючись власних думок і виборів. сподіваємось, що учасники сьогоднішнього засідання клубу  з такої цікавої теми винесли корисний урок, а якщо  у когось були помилки, обов'язково ніколи більше не повторяться.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *