75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 листопада 2017 р.

Чому у тижні сім днів?


В літературно-мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки відбулося засідання читацького об'єднання людей поважного віку «Спілкуймось!»  по темі „Чому у тижні сім днів”. Протягом майже двох годин члени клубу разом з організаторами та ведучими - бібліотекарем відділу обслуговування, керівником сектору мистецтв Маргаритою Молдован та  керівником клубу "Спілкуймось!" Тетяною Петруненко пірнули в історію тижня - семиденки...      Ведучі розповіли, що за основу було взяте шанобливе ставлення до семи небесних світил відомих людям. Адже у вавилонян систему обліку часу запозичили євреї, греки та римляни. У різних народів по-різному пояснюється кожний день тижня, залежно від їхніх вірувань і традицій.

Учасники засідання дізналися, що у Давній Русі тиждень звався «сідмицею», а останній його день — «днем недільним», тобто днем відпочинку й спокою, коли «немає діла». Понеділок — перший день по неділі, вівторок — другий (вторий), середа — середина сідмиці, четвер і п'ятниця — четвертий і п'ятий дні, а субота — від давньоєврейкого «шабат», тобто нетрудовий день (звідти й слово «шабаш»). Усі ці назви збереглися і в нашій мові — прямої спадкоємниці давньоруської.  Далі ведучі розповіли про кожний день тижня, про чоловічі та жіночі дні, дні легкі, щасливі, успішні, а які — ні?  
   Учасники заходу з нетерпінням чекали розповіді про "свій" день, тобто, день тижня, в який народилися.  
   Присутні дізналися, що понеділок вважають важким днем, але він сприятливий для подорожей. Отже учасники засідання разом з ведучими  мандрували. І    «помандрували» всі присутні в … Японію, позмагалися в перекладі з японської на українську, поспівали пісень…Ігрові та розважальні заходи, конкурси, змагання майстерно провела бібліотекар Ольга Гавран.
  Керівник клубу Тетяна Петруненко виступала в ролі астролога. Вона нагадала тим, хто народився у понеділок, що понеділок — день Місяця. Місяць показує наші емоції, наш настрій, дарує людині ніжність, романтичність, поетичний, мрійний стан. Понеділок вередливий, неспокійний, мінливий. Такі ж і люди, народжені у по­неділок - вередливі, мінливі у настрої, хоча володіють дуже тонкою чутливістю, досить легко піддаються чужому впливові.
А ось хто народився у вівторок -  характер у нього  запальний, некерований. Кращі їхні якості - відвага, несприйняття пліток та інтриг. Людина з сильним Марсом може бути ким завгодно, але ніколи не буде боягузом. У кращому випадку — це воїн, захисник, а в гіршому — нахабний тип, який не пропускає жодної бійки. На жаль, люди народжені у вівторок часто не можуть довести справу до кінця, тому що їм заважає імпульсивність.
    Далі астролог розповіла про середу, це - «жіночий» день. Середа - «середній» день тижня, тобто екватор робочої неділі. Середа - день Меркурія, який координує розумову діяльність, адже Меркурій - покровитель тор­гівлі, ремесел та знань. В характері людини, що народилася в середу проявляються такі риси: допитливість, схильність до швидкого сприйняття інформації, схильність до вивчення іноземних мов, комунікабельність. Якщо у вас постійно дзвонить телефон, з упевненістю можна сказати – ви народились у середу.  
   Багатьох присутніх зацікавила розповідь про четвер. В цей день рекомендується спілкування з сильними світу цього. Не слід у цей день бути наодинці, здійснювати комерційні операції, ділові поїздки, нові знайомства. 
  Четвер — день Юпітера. Люди, народжені у четвер, викликають в оточуючих повагу до себе, ба­гато хто бачить у них керівників. Людина народжена в день Юпітера - талановитий організатор, авто­ритет у сім'ї. Вона керується розумінням справи, а не власної вигоди, вона чудово бачить своє місце і місце інших в оточуючому світі.
  Далі ведучі розповіли про п'ятницю.  Це останній день робочої неділі. Попереду вихідні... В особливій пошані у жінок було 12 п'ятниць, у які намагалися суворо постувати. За О. Воропаєм, «це п'ятниця перед Благовіщенням, десята після Великодня, перед Зеленими святами, Успінням, Головосіком, Здвиженням, Покровою, Введенням, Різдвом Христовим, Водохрещам та дві великопісні». Цей день ототожнювали ще й з образом святої Параскеви П'ятниці. День святої П'ятниці — 10 листопада. 
  Учасники засідання багато цікавого дізналися про суботу. Субота – теж «жіночий» день. У Суботу володарює Сатурн, який вимагає фізичної сили і витривалості. Це переддень неділі: «субота — не робота, помий, помаж та й спати ляж». В цей день намагалися закінчити будь-яку роботу, бо «будеш десять субот докінчувати». Це найкращий день для того, щоб поставити в будь-якій справі останню крапку. Але завжди потрібно пам'ятати, що у суботу рекомендується менше говорити і більше мовчати... У суботу після закінчення всіх справ можна спокійно поговорити, подумати над серйозними справами. А бібліотекар продовжила розповідь про суботу. Субота — день Сатурна. Люди Сатурна — це люди-одинаки, філософи. У субо­ту народжуються тверді та рішучі люди. Вони терп­лячі і повільно, але неухильно прямують до поставленої мети. Люди Сатурну нетовариські, їх легко можна впізнати за сумним обличчям і відстороненістю. Во­ни справляють враження кам'яної людини.
   Й останній день тижня - Неділя. Цього дня зазвичай ходять до церкви. На неділю припадає чимало християнських свят. В неділю діяла абсолютна заборона на будь-які господарські роботи, а найпоширеніше її мотивування — формула «гріх». Але подекуди виконання певних видів робіт вважалося не тільки допустимим, але й ритуально необхідним та символічно значущим. Саме в неділю мав місце звичай колективної сусідської взаємодопомоги — толоки, під час якої могли виконуватися практично всі види робіт. На таких «недільних» толоках влаштовувалися різні забави та танці. 
Ведуча пояснила, що неділя - «не діло». Цього дня треба відпочивати. Можна піти в гості, розважатись...  
Присутні дізналися, що неділя — день Сонця. Люди, народжені у день Сонця, у багатьох на­родів вважалися щасливчиками, тому що вони вже споконвічно ніби одержували заряд сонячного світла. Припускають також, що діти, які з'явилися на світ у неділю, будуть довгожителями, їхній смуток є короткочасним, а радість, навпаки, дов­гою.    
    Учасники заходу отримали ненав'язливі поради. Адже для кожної людини є найсприят­ливіший у добі час. Ці години є певною фатальністю! У народі є вислів: "Сказав у таку хвилину". Тож, день, коли наро­дився, обов'язково стережися свого часу, щоб ти з добром у нього увійшов, нічого злого не зробив, не сказав, не подумав. Проте содіяне у твій час добро може повернутися сторицею.
Отже народний календар — це той комплекс уявлень, вірувань та правил поведінки, який і дотепер містить у собі багато цікавого, слушного і загадкового. А ще читайте книжки, в них заховані величезні знання, які завжди стануть у пригоді. 
    До засідання в літературно-мистецькій залі була оформлена книжково-ілюстративна виставка "Сім днів тижня", література представлена на ній дуже зацікавила присутніх на заході.  
   Під час заходу одноклубники змагалися в знанні літератури, кмітливості, спритності...  Найактивнішими на святі були Тишнюк Зінаїда Юхимівна, Петренко Євгенія Павлівна, Дем’янова Лідія Єгорівна, Данько Валентина Іванівна, Мельничук Тетяна Володимирівна, Бруяко Лариса Климівна, Марченко Ольга Георгіївна, Супрун Ніна Олексіївна, Каленська Надія Михайлівна та інші учасники клубу.
   До нових зустрічей у клубі "Спілкуймось!" 

Відгук про захід:
Сучасний світ майже нівелював традиційне телебачення, настільні ігри, безпосереднє, близьке спілкування, частково книги, навіть бібліотеки стали електроними та віртуальними. Та люди все одно продовжують ходити в традиційні бібліотеки, які і зараз є незамінним джерелом знань, емоцій, навчання і досвіду.
20 листопада наш 9-В клас запросили до Каланчацької  бібліотеки на день пізнання „Чому в тижні 7 днів?”. Працівники бібліотеки  зустріли посмішками  і раді були бачити нас знову. На заході нам розповіли про значення кожного з днів тижня. В деяких учнів характер співпадав з днем народження і ми дізнались трохи більше один про одногою Ми читали гуморески Павла Глазового, одного з найпопулярніших українських гумористів. Його твори додають людям настрою, допомогають побачити в житті більше світлого, радісного. Також ми згадали інших українських письменників: Т.Шевченка, І.Франка, Г.Квітка-Основяненка, Марка Вовчка.     
А ще ми складали пазли з краєвидами нашого селища, а саме: пам¢ятник „Скорботна мати”, будівлі державної адміністрації,  районної лікарні,  кредитної спілки (колишня стоматологічна поліклініка) та  вулиці Херсонська.
Загалом проведений у бібліотеці час нам дуже сподобався, і ми з гарним настроєм повернулися додому.   
                                                                                      Діана  Баркевич
                                                                                      учениця 9-В класу


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *