75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 липня 2017 р.

Плодотворне літо 2017 ...


     Настало літо… 
    А в Каланчацькій бібліотеці людно, на літній період заплановано багато заходів, підготовка та участь в обласних та Всеукраїнських конкурсах, акціях, фестивалях, дослідженнях, опитуваннях, фотографуванні, оформленні документації …
    Каланчацька центральна бібліотека підготувала та представила на обласний конкурс творчу роботу – дослідження  маловідомих історичних постатей та подій  в номінації «Непізнана історія мого краю»  - представила  есе «Історія моєї вулиці» авторства  активної юної  читачки нашої книгозбірні Вікторії  Нігачової  для участі в обласній національно – патріотичній акції «Ми – українці». Запрошуємо переглянути за адресою:  http://www.calameo.com/accounts/1288945
   

Перед початком канікул до літературно-мистецької зали завітали старшокласники – учні 10-х класів ЗОШ №1 разом з вчителем географії Н.Л. Наумовою на урок-подорож  „Подорожуємо країнами Європейського Союзу” та  подорож-екскурс «Історія сучасної Німеччини».
  Бібліотекарями була представлена презентація „Що таке Європейський Союз?”, з якої діти дізналися про загальні характеристики країн Європейського Союзу, прослухали гімн ЄС, переглянули два відеофільми „Подорожуємо країнами ЄС” та „10 цікавих фактів про країни ЄС”, ознайомилися з кожною країною окремо та зазирнули у різні куточки країн ЄС, дізнались про рівень життя та розвиток цих країн. По завершенню подорожі бібліотекарі звернули увагу на інформаційну виставку-перегляд „Все про Європу: Читай! Слухай! Дізнавайся!”  та розповіли про літературу по ЄС,  яка знаходиться в бібліотеці.

     Книгозбірня взяла участь у V регіональному конкурсі на краще методичне та бібліографічне видання публічних бібліотек Півдня України та підготувала та представила бібліографічний покажчик  «Історія Каланчацької бібліотеки на сторінках періодичних видань. 1967 – 2017».     Покажчик  представляє історію центральної книгозбірні проміжком 50 років – з дня утворення Каланчацького району у 1967 році, й відповідно, районної газети «Слава праці» -  по червень 2017 року. В посібнику представленні статті розміщені в районних  газетах «Слава праці» та «Панорама тижня», Всеукраїнському фаховому журналі «Бібліотечна планета», дитячих журналах  «Пізнайко», «Юний натураліст», «Малятко», «Однокласник»…
    Мета  цього видання  - подати  відомості  про документи,  в яких  висвітлюється  історія та сучасна діяльність бібліотеки, яка надзвичайно цікава та насичена різноманітними подіями, здобутками, успіхами  та великими перемогами. Покажчик  адресовано широкому колу користувачів, всім, хто цікавиться  історією, розвитком бібліотечної справи в  Каланчацькому районі Херсонської області. До посібника увійшли документи, статті, написані  працівниками бібліотеки, читачами,    
жителями селища та краю, кореспондентами  часописів.Третій  випуск бібліографічного покажчику  налічує  988  статей. Дописи  в ньому розміщено в хронологічній послідовності. Ми пишемо історію свої книгозбірні через засоби масової інформації. Посібник  є до послуг відвідувачів Каланчацької централізованої бібліотечної системи,  жителів району та гостей Каланчацького краю. 
     Укладачі посібника – бібліотекарі відділу обслуговування  Наталя Яковлєва та Олена Гриценко. Редактор та відповідальна за випуск директор бібліотеки Надія Федкевич.
   Для участі в регіональному конкурсі на кращій електронний плакат створено електронний краєзнавчий плакат – мотиватор читання «Душа наповнена тобою, наш рідний Каланчак…». Це перше електронне видання нашої книгозбірні, досить цікаве та змістовне. Плакат підготували бібліотекарі Ольга Гавран та Наталія Хребір.
   Дуже захопило юних відвідувачів проведення в книгозбірнях бібліотечної системи Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули», організаторами конкурсу є: Національна секція Міжнародної ради з дитячої книги, Національна спілка письменників України, Українська асоціація працівників бібліотек для дітей, Фонд Миколи Томенка «Рідна країна»,  Національна бібліотека України для дітей. Десять найбільш цікавих робіт було направлено на розгляд журі.
   В літній період було проведено дослідницьку роботу для участі в обласному конкурсі «Історія бібліотек Херсонщини», підготовлено нариси про Каланчацьку центральну бібліотеку «Каланчацька бібліотека – мудрість книг і щедрість серця» та Олександрівську сільську бібліотеку – філію «Від хати-читальні до сучасної бібліотеки». 
    Автори робіт Директор Каланчацької ЦБС Надія Федкевич та бібліотекар Олександрівської філії Наталя Митковська.
  Юнацький підрозділ центральної бібліотеки провів соціологічне дослідження «Патріотичний настрій молоді»  серед старшокласників, студентів та робітничої молоді селища. Було опитано 110 респондентів. Опитування провела, зробила висновки бібліотекар абонементу обслуговування юнацтва Ольга Качур. 
  Бібліотека взяла участь й в новому цікавому відкритому літературному конкурсі "Я зміг". Засновником літературного конкурсу «Я зміг» є Соціальний проект «Видавничий дім "ЛінаПе" за підтримки комунального закладу "Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки" Херсонської обласної ради та Херсонського видавництва "Наддніпряночка". 
  Метою Конкурсу є розвиток та підтримка літературних здібностей дітей і підлітків, спрямування її в русло духовно-творчої діяльності та бажання виховувати у собі кращі риси цілеспрямованої особистості, свідомого громадянина України.
     На Всеукраїнський конкурс «Бібліотека року» Каланчацька книгозбірня подала інноваційний проект  «Каланчацький ББК – театр «Living books». Проект активно пропагує книгу, просуває українську класику,  кращі зразки світової літератури, в 2016 році проект став переможцем в обласному фестивалі «Бібліотечна палітра Херсонщини».
     На Всеукраїнський конкурс «Відданість бібліотечній справі» були підготовлені документи на директора бібліотечної системи, лідера бібліотечної справи – II Надію Федкевич, яка пропрацювала в бібліотечній галузі 45 років, з них директором бібліотечної системи більше 29 років.                           
   Для участі в обласному фестивалі молодіжного читання та права «Відкрий свою книгу!»  в м. Нова Каховка було підготовлено та представлено  відеоролик «Book - репортаж з перлини таврійського краю» за нарисом  «Каланчак - перлина Таврійського краю !» та фото-сушку «В об’єктиві: книга і читач». 

   Участь в конкурс, акціях, фестивалях піднімає імідж книгозбірні в місцевій громаді, надасть новий імпульс впровадження нових ідей. А обмін досвідом сприяє подальшим успіхам та перемогам.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *