75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

8 червня 2017 р.

Народжена жити!

          
Літературний куточок «Перлини Херсонщини», у літературно-мистецькій залі нашої бібліотеки, поповнився новими книгами колишньої колеги з Голої Пристані, відомої письменниці та журналістки  Марії Ярової. На нашому блозі ми розповідали про Марію Пантеліївну, члена Національної Спілки журналістів України, члена Херсонської обласної організації письменників.
       Сьогодні  ми тримаємо в руках три нові збірки письменниці - теплу, сонячну, ясну книжечку для дітей «Іринчині скарби», 29-у в книгозбірні письменниці, «Spira mirabilis», (дивовижна спіраль) – літературно-художнє видання, та «Народжена жити», нариси, відгуки, передмови, рецензії до 80 – річчя з Дня народження письменниці.
       Всі вислови з книги «Народжена жити», відомих і не дуже відомих людей, хочеться висвітлити в цій статті. Ось деякі з них:  
          Вік письменника вимірюється не роками, а книгами. Працездатності  Марії Пантеліївні можна тільки по-доброму позаздрити та взяти на взірець. Ця скромна, невисокого зросту, зовні нічим не примітна, окрім хіба-що ясних, завжди сяючих добром та любов’ю очей, жінка притягує до себе якимось внутрішнім теплом, особливою харизмою, постійною турботою про оточуючих. Люблять земляки свою письменницю за добре серце, світлий розум, працьовитість. До неї тягнуться і молодь і люди зрілого віку. Нікого не залишає без уваги її чуйне серце. Там, де вона – порядок, затишок, впевненість у майбутньому. Такі ж і твори авторки: світлі, повчальні, життєстверджуючі. Добре знання людської психології, спадкова чутливість в поєднанні з любов’ю до всього сущого, робить кожен твір, кожен старанно змальований образ яскравим, пізнавальним, самобутнім. Твори цієї скромної, мудрої, сповненої безмежної любові до всього сущого, людини знають і шанують далеко за межами Херсонщини. Їх вивчають на уроках в школі, пишуть роботи для МАН, читають представники української діаспори в Італії, Німеччині, Канаді, Польщі, країнах ближнього зарубіжжя. «Воюють» її твори і на передовій, вірні друзі відправили їх до Маріуполя.

Лист татусеві.
Татусеві у садочку
Лист донечка писала
І у кожному рядочку
Троянду малювала:
«Тату, рідний! Нам країну
З військом разом бороніть,
Ворогів женіть у спину,
Життя власне бережіть.
Оберегом лист мій буде
Від нашої родини,
Допоможе гнать облудних
Вовків із України».
       Про Марію Ярову  пишуть періодичні видання, на її твори дають відгуки знамениті письменники. Таїсія Щерба, українська письменниця, помістила нарис про її творчість у своїй книзі «Роздуми над книжками». До 75-ї річниці з Дня народження письменниці видрукувано альманах-кіносценарій «Подаруй мені, Веснонько…» та знято аматорський фільм, створений творчим гуртом близьких друзів Марії Ярової.  Як писала про неї газета «Таврійська земля»: «Саме такі люди і є гордістю і славою не тільки Таврійської землі, а й нашої неньки - України».
 Зичимо ще довго творити для прекрасних людей нашої незалежної країни.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *