75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 лютого 2016 р.

Бібліотека – користувачам про вірус Zika


      Бібліотека інформує: Вірус Зіка – що це? Наскільки він страшний ?

              Як повідомляється в ЗМІ в світі розповсюджується вірус Зіка. Це чергова «сенсація» чи реальна загроза людству?  Що цей вірус являє собою ? Чим він загрожує людству, народу України ?        З метою інформування жителів громади, роз´яснення, що являє собою вірус Зіка, його походження, розповсюдження  в світі, попередження захворювання, симптомах самої хвороби  в Каланчацькій  центральноій районній бібліотеці проводиться певна роз´яснювальна робота шляхом проведення масових заходів, представлення літератури про вірус, списки сайтів у всесвітній мережі інтернет,  де можна детальніше ознайомитися з матеріалами з цього питання.

           В рамках інформування  про вірус Зіка в          літературно – мистецькому залі центральної  районної бібліотеки  проведено День інформації    «Вірус Зіка: чергова «сенсація» чи реальна загроза ?».    Протягом дня  в бібліотеці відбулися заходи:  Година   повідомлення «Вірус Зіка – глобальна загроза   людству !», перегляд літератури  «Вірус Зіка: чергова   «сенсація» чи реальна загроза ?», бібліографічний    огляд періодичних видань та статей з всесвітньої  мережі інтернет «Virus Zika – боятися чи ні ?», відвідувачів ознайомлено зі  пам’яткою читачеві  та списком сайтів в інтернеті щодо вірусу Зіка та  попередження його розповсюдження.    

     Підчас проведення заходів наші відвідувачі дізналися, що    українські медичні працівники закликають  не панікувати через розповсюдження вірусу Зіка у світі. Наші медики пояснюють, що вірус Зіка переносять  комарі.У людей вірус здатний породжувати захворювання, відоме як хвороба, яку спричиняє вірус Зіка (з англійської Zika virus disease — саме таку назву використовує  Всесвітня організація охорони здоров´я  в офіційних повідомленнях),  вона має й іншу назву - гарячка Зіка, яку в 1950-х роках було зареєстровано в країнах Африки та Азії. 

     Користувачам бібліотеки було повідомлено, що з 1 лютого 2016 року Всесвітня організація охорони здоров´я  визнала цю хворобу такою, що виявляє здатність чинити серйозний негативний вплив на здоров'я людини і може швидко поширюватися в міжнародних масштабах та увійшла до переліку подій, які спричинюють надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я  у світі.      Відвідувачі книгозбірні дізналися, що вірус Зіка передають активні протягом денного періоду комарі роду  Aedes, рідше, так звані, деревні комарі, а тривалість набуття патогенності в організмі комарів становить приблизно 10 днів..

       А ще користувачі бібліотеки отримали інформацію про те, що питання
   про усі можливі джерела та резервуари інфекції  поки що достеменно не    вивчено, але відомо, що  хребетні  хребетними джерелами  вірусу є люди та    мавпи.    
        Заходи щодо інформування, роз´яснення та попередження розповсюдження вірусу Зіка тривали в центральній районній бібліотеці декілька днів. Для молоді були проведені бесіда – застереження «Вірус Зіка – глобальна загроза людству» та експрес – інформація  «Хвороби,  які спричиняє вірус Зіка». Юнаки та дівчата дізналися, що хворо́ба, яку спричи́нює  ві́рус Зі́ка  (гарячка Зіка) — гостре інфекційне захворювання, відносять її  до арбовірусних хвороб, перебігає вона відносно доброякісно, з нетривалою  гарячкою без виразної інтоксикації та висипом.   Останнім часом хвороба  привертає  до себе пильну увагу світової громадськості  через можливість  значного поширення у світі, легкого зараження мандрівників, а також через імовірність уражень нервової системи, а ще й дуже високої тератогенної  дії  цього вірусу, яку не безпідставно підозрюють у збільшенні значної  кількості  новонароджених з вродженою вадою   мікроцефалією.
       Не залишилися осторонь цього важливого питання й сільській й селищні  бібліотеки – філії. В Новокиївській, Новоолександрівській та Макарівській  мсільських книгозбірнях проведено Годину повідомлення «Вірус Зіка – боятися  чи  ні?».Відвідувачів Хорлівської, Привільської та Горьківської бібліотек  прослухали бесіду – застереження «Вірус Зіка – загрожує людству! Не  панікуймо!», В Каланчацькій селищній бібліотеці та Олексангдрівській сільській  представлено для користувачів експрес – інформацію «Хвороби, які спричиняє  вірус Зіка». Цікава інформаційна година «Вірус Зіка: чергова сенсація чи реальна    загроза людству» пройшла в Мирненській та Новопавлівській філіях    бібліотечної системи.
     При проведенні масових заходів було зауважено, що однією з профілактик    захворювань, спричинених вірусом Зіка є запобігання укусів комарів.  Аудиторії  було надано декі елементарні поради:
-    -   Носити у вранішній та вечірній час закритий  одяг (бажано світлого кольору), який вкривав би якомога більше поверхні тіла;
-     -  Бажано використання фізичних бар'єрів на шляху комарів, таких як, екрани, закриті двері та вікна, москітні сітки;
-     -  Необхідно регулярне щоденне, а краще два рази на добу провітрювання приміщень.
             Щоб запобігти захворювань, важливо також уникати накопичення вологи у     житловому та побутових приміщеннях : контейнерах, відрах, квіткових    горщиках або шинах, де комарі знайдуть добрі умови для розмноження (стояча  вода).  Було зауважено, що особливу увагу треба приділити і надати тим, хто  не в змозі захистити себе адекватно, наприклад, маленьким дітям, хворим або  людям з обмеженими можливостями. Необхідно також бути дуже уважним до  статевої передачі та проблем при вагітності.
       При проведенні  масових заходів, зустрічі з користувачами та відвідувачами    масових заходів було повідомлено, що, хоча вакцини і ліків від вірусу Зіка наразі  поки що не існує, однак експерти в галузі  охорони здоров'я заспокоюють, що в  Європі у холодну пору року можуть фіксуватися лише поодинокі випадки  зараження: вірус не здатний поширюватися при холоді, оскільки, комарі, які є  розносниками вірусу, не здатні в холодних умовах розмножуватися, а це означає  – не панікувати ! Глобальної загрози людству немає ! Але давайте  дотримуватимемося порад медиків !
 
  Будьмо здоровими та щасливими !



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *