75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

28 січня 2016 р.

Юних душ нескорений політ …


    Вшановуємо пам'ять Героїв Крут !
    Вся українська громадськість вшановує пам'ять Героїв Крут . Майже 100 років тому, а саме 29 січня 1918 року молоді захисники Української Народної Республіки власною кров'ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського народу, українського визвольного руху .
    У цей день за 130 кілометрів на північний схід від м. Києва поблизу залізничної станції Крути курсанти військової школи, студенти і гімназисти - 300 юних патріотів Вітчизни прийняли нерівний бій з п’ятитисячною більшовицькою армією  -  сміливо та рішуче намагалися відстояти право українського народу жити у самостійній вільній державі…  Нерівний, страшний бій тривав п’ять годин…  П’ять годин страшного, смертельного бою юних нескорених захисників Гідності, Волі, Свободи …
   28 юнаків було захоплено в полон і розстріляно. Юні патріоти ціною свого життя на два дні зупинили наступ ворога.
   А в березні 1918 року після підписання  Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва було перевезено тіла студентів та урочисто переховано на Аскольдовій могилі.
    День Героїв Крут – цей день навіки став символом патріотизму, мужності, відваги, днем вшанування пам’яті нескорених юних сердець …
    З метою ознайомлення  молоді, всіх наших користувачів з однією із трагічних сторінок історії України, виховання патріотизму, почуття поваги, пам’яті тих, хто  заради незалежності України, її свободи, волі українського народу віддав своє життя в книгозбірнях Каланчацької централізованої бібліотечної системи проведено цикл заходів  «Юних душ нескорений політ …»  
  В літературно – мистецькому залі оформлено книжкову виставку – повідомлення  та перегляд літератури  „Нам не забути славу Крут”, „Й оживають в пам’яті Герої Крут».
   Учасники читацького об’єднання «Старшокласник» підготували своє чергове засідання  у формі патріотичної години – обговорення по темі  «На Аскольдовій могилі український цвіт».  засідання  присвячене  цій історичній  даті  –  98 -й річниці бою під Крутами. 

З вступним словом до учасників заходу звернулася керівник клубу, бібліотекар  відділу обслуговування центральної районної бібліотеки  Ольга Качур.  Ольга Пантеліївна розповіла учням  про історичні події під селищем Крути поблизу села Пам’ятне того страшного пам’ятного дня 29 січня 1918 року…
   В проведенні  заходу взяли участь й бібліотекарі Маргарита Молдован та Олена Гриценко,  які разом з колегою – керівником  читацького об’єднання за інтересами  Ольгою Качур крок за кроком, етап за етапом,  в деякій мірі стисло, але і той же час, цікаво, доступно,  докладно та обгрунтовано висвітлили весь хід важливого  історичного процесу, безпосередніми героїчними учасниками якого були студенти – нескорені юні душі…  
    Вони наголосили, що  десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.
   З розповідей ведучих присутні дізналися  про передісторію подій під Крутами, пригадали вірш Павла Тичини «Пам’яті тридцяти»,  твір В.К.Винниченка «Відродження нації», в якому Володимир Кирилович детально описав ситуацію 20 – років минулого сторіччя.
    Для учасників заходу було показано відеофільм «Пам’ятай про Крути»,  а активна учасниця читацького об’єднання «Старшокласник» декількох років поспіль,  а нині студентка Херсонського  ВНЗ Інна Качур підготувала пісню  «Незнайомий мій брате».
    Ведучі озвучили імена тих героїв, які збереглися в пам’яті народній, кого було поховано на Аскольдовій могилі та вшанували всіх загиблих герої хвилиною мовчання.
   Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жорстокості за незалежну Україну.
   За цією темою такі ж патріотичні години проводяться  майже в усіх бібліотеках – філіях системи.
    Для користувачів різних категорій у відділу обслуговування центральної книгозбірні проведяться  бесіди - роздуми  „Подвиг студентів” ,  „Велика правда у пам¢ять про війну.  Молодь, старшокласники активно беруть участь в  Годинах інформації та спілкування  «В моєму серці Україна»
    Година пам’яті «Крути: трагедія, подвиг, пам’ять» проводяться для учнів 7-8 класів в районній бібліотеці для дітей та філіях бібліотечної системи.
  Працівники районної дитячої книгозбірні запросили свої читачів  - підлітків на  Історико-літературну композицію «На шляху до слободи та незалежності» 
 Історико – патріотичний екскурс «Згадаймо юність, що згоріла в Крутах»  для учнів  7 – 9 класів відбувся в Олександрівській та Привільській  сільських бібліотеках,  Годину пам’яті «Герої Крут – ви в нашій пам’яті, наших серцях» провела для своїх відвідувачів Хорлівська сільська книгозбірня. Бібліотекар Новокиївської  бібліотеки  запросила  юних читачів на інформаційну годину «Пам’яті героїв Крут.  В Новопавлівській  сільській книгозбірні пройшов Урок історії «Крути, трагедія. Подвиг, пам’ять»
Пам’ятаймо Героїв Крут !
 Вшанувуймо пам’ять нескорених юних сердець !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *