75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

21 січня 2016 р.

Соборність - єднання наших сердець !



      Соборність України – соборність наших душ !

  Ось й закінчується зимовий цикл чудових свят – три великі релігійні свята зігрівають  своїм теплом, лагідним трепетом наші душі,  добром і злагодою наші щирі серця, вселяють в нас надію та віру в те, що новий  2016 рік буде мирним, світлим, добрим, багатим й щасливим, кожен  завтрашній день буде спокійним та радісним, а наша Україна – вільною, сильною, єдиною, міцною, заможною державою.
   На святі Водохреще цілюща свята йорданська вода завжди була й є здатною вигнати  всі  негаразди, чвари, непорозуміння  й ненависть, натомість оберігає людей від зла, зціляє й об'єднує  душі,  сприяє, допомагає людям  ставати ближчими  один до одного, розуміти один одного, піклуватися, оберігати, любити…
   Символічним стало те, що саме по завершенню цих величних свят, майже 100 років тому відбулася подія величезного історичного значення  для всього українського народу – 22 січня 1919 року - дві суверенні українські держави - Українська Народна Республіка й Західно - Українська Народна Республіка – об'єдналися в єдину самостійну соборну державу – теперішню нашу Україну !

  Цей день 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася велика історична подія, про яку мріяли покоління українських патріотів - на багатолюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

   В той день було підписано акт Злуки, проголошений на Софійському майдані в Києві. Ця об'єднавча акція у 1919 році  залишила глибокий слід в історичній пам'яті українського народу. Цій даті судилося навічно закарбуватися в історії України величним національним святом для всього українського народу. Під прапором єдиної української держави обєдналися люди різні - за своїм походженням, соціальним статусом, освітою, майновим станом, звичаями, традиціями, обрядами, людей об'єднало розуміння того, що тільки соборний народ є сильною нероздільною нацією. Соборність України – соборність наших душ та сердець !
   Наш історичний досвід розвитку та становлення держави нагадує нам, що головною, незаперечною цінністю для всіх нас є незалежна, соборна держава Україна, за умови політичної й економічної незалежності ми зможемо сміливо та впевнено мріяти, прагнути та претендувати зайняти гідне місце України у світі серед найбільш розвинутих демократичних країн, з розвиненою економікою та високим рівнем життя її громадян. Головний урок Дня Злуки - усвідомлення того, що тільки в єдності наша сила, наша міць !

До дня Соборності України бібліотеки Каланчацької централізованої бібліотечної системи  з метою донести до користувачів  та жителів громад ці значущі  історичні події, шляхи становлення української державності підготували різні інформаційні заходи.

У літературно – мистецькій залі центральної районної бібліотеки, в сільських та селищних бібліотеках – філіях презентовані книжкові виставки, перегляди літератури та статей з періодичних видань «Ті, хто боровся за Свободу», «Тернистий шлях до Свободи», «Відкрий для себе Україну!», «Соборність України – соборність наших душ !», «Соборність та свобода в нашій країні». Для молоді проведено літературно – патріотичну годину «Україна – єдина країна!» та урок національної святині «День Соборності України - символ національного єднання», «Ти одна і неподільна, Україна наша вільна!»,  де представлена література з історії становлення України, як незалежної, соборної держави, про історичні арстаті, що протягом віків втілювали ідею єдності в життя країни.
   Наші патріотичні заходи допомагають становленню та формуванню у молоді та підлітків патріотизму, гордості за свою державу, прищеплюють риси громадянина Української держави, поглиблюють знання про iсторичний факт злуки українського народу, його значення, пробуджують  зацікавленість до поглибленого вивчення iсторiї та культурних надбань українського народу.
    Юних користувачів  у районній бібліотеці для дітей запросили взяти участь в Історико -літературній композиції «На шляху до свободи та незалежності. На прохання відвідувачів – учнів 7 - 9 класів захід було проведено двічі. Ці заходи мають на меті виховання нацiональної свiдомісті учнiв, людської гiдності, глибокої поваги та любові до Батьківщини.

    А всі сільські та селищні бібліотеки – філії системи організували для своїх читачів історичні години  «Єдина Україна  -  единая  страна !»

    Відділ вільного доступу до всесвітньої мережі інтернет запросив своїх відвідувачів переглянути відео фільми «День Соборності» та  «Свобода - вибір гідних».
     Нехай День Соборності та Свободи України назавжди буде джерелом надії на наше краще майбуття, і ця надія живиться зі споконвічної героїки визвольних рухів нашого народу.
   В єдності – наша сила! Тож слава Україні та її народові! Нехай береже нас Господь! А свята йорданська вода зціляє й об'єднує наші душі, наші серця, примножує достаток у кожному домі, у кожній родині, засіває добро, щастя, благорполуччя при міцному здоров'ї  кожної людини незалежно від віку, інтересів, коліру шкіри…
   Миру всім  нам !  Всім світлої Божої Благодаті!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *