75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

24 червня 2015 р.

Правові знання – жителям громади !


Просуваємо правові знання  серед відвідувачів книгозбірень !
 Всім віломо, що пра́во — це обумовлена ​​природою людини і суспільства система регулювання суспільних відносин, що виражає свободу особистості, та якій притаманні нормативність, формальна визначеність в офіційних джерелах і забезпеченість можливістю державного примусу.
Становлення демократичної правової держави, безумовне дотримання та ефективне забезпечення визнаних міжнародною спільнотою стандартів прав людини, домінування права в усіх сферах суспільного життя потребує підвищення правосвідомості та правової культури як суспільства в цілому, так й кожної посадової особи, кожного громадянина України. 
Правовій освіті населення громади в бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи приділяється особлива увага. Протягом півріччя в книгозбірнях району проведена велика робота щодо просування правових знань. Так, в літературно –мистецькому залі центральної книгозбірні району, у сільських та селищних бібліотеках – філіях оформлено виставки по просуванню правових знань під гаслом «Правову освіту – населенню наших громад!», для оформлення виставок використані література та нові періодичні видання  Міністерства юстиції України, які залюбки нам надало в тимчасове користування районне управління юстиції. Доречі, з управлінням юстиції у нас налагодилася координація проведення заходів та плідна співпраця, за що ми щиро вдяччні. Відвідувачів бібліотеки зацікавила виставка «Права людини: час нових рішень» та виставки – форуми «Правники – суспільству» та «Юристи - на користь людям». В Каланчацькій селищній бібліотеці оформлено книжкову виставку «Держава. Молодь. Право». Для користувачів Хорлівської та Новопавлівської філій ЦБС представлено виставки «Світ дитинства – захищений правом». Олександрівська, Новоолександрівська та Новокиївська сільські філії оформили тематичні виставки «Державна символіка України».

Читацький клуб „Старшокласник” проводить уроки права для школярів 9-х – 11 -х класів Каланчацьких ЗОШ № 1 та № 2  „Молодь: уроки права, уроки життя", на засідання запрошуються юристи, фахівці по роботі з неповнолітніми, психологи та фахівці з управління юстиції. Молодь ставила багато питань до соціальних та правових представників влади.
 Частим гостей у читачів центральної районної бібліотеки є головний спеціаліст управління юстиції О.М.Яковлєва. Вона виступає з лекціями, бесідами, бере активну участь в обговореннях, дискусіях, надає вичерпні відповіді учасникам заходів щодо їхніх прав та обов’язків.

Працівники центральної бібліотеки взяли участь в правовому роздумі «Конституція - як вектор цивілізованого розвитку суспільства», яке днями провела Оксана Яковлєва.
Читацьке об’єднання за інтересами людей поважного віку „Спілкуймось!” проводить засідання  із циклу правове поле пенсіонера, відбулася зустріч учасників клубу з керівниками району та селища. Засідання було присвячене обговоренню найнагальніших проблем, які постають в громаді, які хвилюють односельців та шляхи їх вирішення.
     На запрошення членів клубу до них на зустріч прийшли керівники району: Загорулько Г. І. – Голова райдержадміністрації, Котелевич М. М. – Голова районної ради, Зінчук В. К. – Каланчацький селищний голова,  Рильська В.В.– начальник управління соціального захисту РДА, Шендрик В.М.– начальник відділу пенсійного фонду,  Куюн Н.Д. – голова районної ради ветеранів.
   В рамках читацького об’єднання любителів та шанувальників літературного слова «Дивослово» проведено засідання та представлена книжкова мозаїка «Свобода – явище неподільне».
   Популяризація правових знань через проведення масових заходів постійно в полі зору й бібліотекарів сільських філій ЦБС. Так, в Макарівській бібліотеці проведено Годину спілкування «Чи бувають права без обов’язків ?», Новопавлівська філія провела для молоді села інформаційну годину «Чи знаєш ти свої права?», а Олександрівська сільська книгозбірня провела для учнів молодших класів правознавчу годину «Подорож сторінками Декларації про права дитини», яка викликали великий інтерес у дітей.
До популяризації правових знань активно долучилися працівники районної бібліотеки для дітей.. Для читачів бібліотеки – учнів 5 – 6 класів проведено правовий Брейн – ринг, а для малечі 1-4 класів – казкову правознавчу лотерею. Дуже цікаво та захоплююче пройшов театралізований «Судовий процес» над казковими героями, в якому взяли участь учні 4-7 класів Каланчацької ЗОШ № 1.
       Юні творці прекрасного - учасники дитячого клубу „Палітра”, який більше 20 років поспіль  працює при  Хорлівській сільській бібліотеці – філії, фарбами, пензлем «малюють права» дітей. Постійний керівник гуртка - бібліотекар Є.С.Юдіна надихає юних на творчість, пізнання, вивчення, просування прав та обов’язків дітей та підлітків через творчі роботи. Проведення щорічного конкурсу „Права дітей – очима юних художників» стало постійно – діючим заходом. 
До уваги відвідувачів літературно - мистецького залу постійно-діючі книжкові виставки «Інформаційний орієнтир», «Правовий порадник» та «Громадянське суспільство і  влада».Ознайомившись з матеріалами та документами на цих виставках користувачі дізнаються, як швидко та без помилок оформити субсидію, як одержати пільговий кредит, як уникнути конфлікту в різних життєвих ситуаціях,  вийти із стресових ситуацій, запрошуються відвідувачі проглянути тексти декларацій, законів:  декларація прав людини, міжнародний пакт про громадянські та політичні права та багато інших правових та юридичних питань. На виставках представлені тематичні списки сайтів у всесвітній мережі інтернет, які розширюють знання правової тематики.
     Щорічною традицією стало проведення Всеукраїнського тижня права. Мета та завдання Тижня  - розповсюдження правових знань серед дітей та підлітків, юнаків та дівчат, вивчення  прав дітей  у ігровій,діалоговій та розважальній формі.  Для учнів 6-7 класів  було проведено Правову  гру  «У країні Правових знань»  В ході цієї гри діти змогли отримати  відповіді  на такі питання : Що таке право? Які існують права? Де вони записані?
     В рамках щорічного Тижня дитячої та юнацької книги молодші школярі  в районній бібліотеці для дітей  подорожували "З героями казок  - по ст. Конвенції про права дитини" та з книжкою «Права та обов’язки в сюжетах казок».
Вивчаймо наші права та обов’язки !   Просуваймо наші права та обов’язки серед жителів громади  !  Й проблем з законами у нас не виникне !



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *