75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

26 березня 2015 р.

Іван Дніпровський : відомий та невідомий ...


    Іван Дніпровський – наш земляк, наша гордість !
         В Каланчацькій центральній районній бібліотеці
   проводяться заходи по відзначенню 120 - річчя від  Дня  
 народження Івана Дніпровського (Івана Даниловича Шевченка) –
 видатного українського письменника, поета та драматурга, нашого  земляка.  Днями проведено літературний вечір «… Я сам шукаю свою  душу»  в рамках засідання читацького клубу за інтересами «Старшокласник».
   Учні 9-А та 9 – Б класів  Каланчацької ЗОШ I-III ступенів № 2 /Класні керівники Л.В. Козярин та Н.М. Малиновська/, шкільний бібліотекар – активний учасник всіх масових заходів бібліотеки Л.В.Смолієнко, зібрались в літературно – мистецькому залі,  щоб більш поглиблено, детальніше ознайомитись з життєвим та творчим шляхом нашого видатного земляка, переглянути маловідомі сторінки його біографії.
    Керівник читацького об’єднання «Старшокласник» О.П. Качур разом з активом об´єдання підготували цікавий, в той же час пізнавальний та зворушливий захід – літературний вечір «… Я сам шукаю свою душу».
    Ведучі заході - бібліотекарі О.П.Качур та О.О.Гриценко розпочали вечір з стислої, але досить промовистої автобіографії І.Д.Дніпровського:   "...З села бувшої Таврії.  Тягну з восьми років. Друкував першого вірша в 1912 році.  Свідоме життя почав під рубрикою "Матері Україні її вірні діти", зараз перейшов у шатро "сталевих днів". Тут і скінчу його. Оце й усе. Родився у 1895. Умру разом з моєю клясою".
      Іван Данилович Дніпровський підписував свої твори і іншими іменами - Т. Кобзаренко, Жан, Сам, Кожушко, І.Ш, ...   Згодом ім'я «Іван Дніпровський» витіснило всі інші.  В історію української літератури він увійшов під псевдонімом «Іван Дніпровський».
Учасники читацького об’єднання «Старшокласник» ознайомились з цікавими фактами з дитинства. А щоб яскравіше представити його літературний спадок на заході прозвучали вірші Івана Дніпровського, зокрема  «Ми йдем», який  представляє літературну творчість його раннього періоду – це переважно вірші, звернені до сучасників…
Вірші поета читали учні 8 – Б класу Євген Дупляк, Юрій Кухаренко, Володимир та Віталій Баранови.
Ведучі  розповіли присутнім  про цікаві факти  з життя поета в період його навчання у  Камянець-Подільському  державному  українському університеті, адже він крім навчання, одночасно працював секретарем газети «Червона правда», завідувачем відділу народної освіти  Кам'янецького  виконкому, займався журналістикою, художньою творчістю. 

Учасники заходу дізнались, що І.Д.Дніпровський, взагалі, мав двоє облич: істинне, своє, приховане від стороннього ока, й офі­ційну холодну маску з пафосною гримасою "сталевих днів", яку з початку твор­чого шляху покірно прийняв…
Члени клубу обговорили цікаві факти дружби Івана Дніпровського з А.Головком, П. Панчем, М.Кулішем та іншими письменниками, щирі  відносини  з Миколою  Хвильовим. Зачитали пам'ятку до мемуарів Івана Дніпровського, яка була написана відразу після самогубства  Миколи Хвильового.
      
     Керівник клубу О.П.Качур  представила й цікаві уривки з спогадів вдови Івана Дніпровського - Марії Пилинської. Марія Пилинська - колишній редактор журналу «Прапор», письменниця - перекладач, щасливо уникла будь-яких  утисків, зберегла квартиру, бібліотеку та архів чоловіка та ці листи, які власне були адресовані їй з такою любов'ю і теплотою, вона зберегла і наказала передати до музею на батьківщині поета, коли  прийдуть роки визнання. Тай й сталося, спадкоємці письменника - А.М.Бугаєнко та М.Т.Хименко у 1986 році передали Херсонському музею рукописи, особисті речі, книги І.Д.Дніпровського. «В пилу, серед архівів, очі потомків відшукають велике кохання» - ці слова письменника Івана Дніпровського стали пророчими.
      1 грудня 1934 року душа поета білим лебедем полинула до неба у сонячну вічність та не канула в ній забуттям, повернулася журавлем на Каланчацьку землю.
                                …І диким шляхом, полишивши втому,
    Плеск сонця несучи на пружному крилі
       В журавлиній жазі вертаються додому
       Ті, хто вчився літати на солоній землі.    
  Вивчаймо життєвий та творчий шлях нашого великого земляка - видатного українського письменника, поета та драматурга Івана Даниловича Дніпровського, читаймо його чудові твори !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *