75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

17 січня 2015 р.

Від Різдва до Водохреща


 Наші любі друзі – люди поважного віку – наші користувачі святкують в літературно - мистецькому залі  Каланчацької центральної районної бібліотеки свята – від Різдва до Водохреща.

Ведучі – керівник читацького об’єднання за інтересами «Спілкуймось!» Т.Д.Петруненко та працівник територіального центру обслуговування одиноких непрацездатних громадян Л.А.Родіонова вітають теплими, гарними словами  гостей свята, розповідають про звичаї, що перед Різдвом ( 6 січня ) у кожній хаті готують Багату вечерю. Про те, що вечеря повинна складатися із 12 пісних страв. Обов’язковими стравами є кутя – з горіхами, медом, родзинками. Узвар із сухофруктів і печений коровай, або хлібець, пироги. В меню свят вечора традиційно входять рибні страви, голубці з пшона, капуста, горох, гриби та інша пісна  їжа. Молодь збиралася докупи і вже під вечір починали ходити колядники від хати до хати вітаючи господарів із свят вечором.

Й розпочався імпровізований свят - вечір. Гості зустрічають дід і бабу  / В.М.Куршпіль та А.О.Рощук/. Дід сідає до столу, а баба подає на стіл страви… та пригадує молодість
 Чується стук і голоси за дверима, заходять колядники - колектив художньої самодіяльності Жовтневського БК         /Директор В.А.Дикий/  з вітаннями, піснями, гумором…

Далі ведучі розповідають про Вечерю напередодні Нового року (13 січня), вона називається Щедрою, або Меланки. Вона не має обов’язкової кількості страв, але має бути вельми смаковитою : ковбаси, смажене м'ясо, печеня, локшина і обов’язково млинці, як прообраз Сонця. Варили другу кутю, заправляючи її смальцем. Від того вечеря називалася  Щедрою, а звідси й Щедрий вечір. Ходили щедрувальники з хати в хату, співали  Меланки.

На свято до нас завітала й Меланка  /М.М.Бекетов/ з дуже гарними вітаннями, звеселила присутніх чудовим гумором.
Не забарилась і Коза, прийшла з кошиком подарунків, й собі дещо нащедрувала – не скупились гості на гроші для Року Кози, щоб рік був щедрим та багатим в кожній оселі, в кожній домівці !

Зал дружно, гучними оплесками зустрічає щедрувальників, всі з великим захопленням слухають щедрівки та підспівують,  щиро дякують за чудові щедрівки та побажання, запрошують до святкового столу…
Ведучі вечора далі знайомлять гостей  з традиціями святкування вже Нового року за старим стилем, яке продовжується цілу ніч, а рано вранці 14 січня ходять посівальники. Ходять ватаги зі своїми поздоровленнями. Й каже Тетяна Дмитрівна: «Зустрічаймо нову ватагу щедрувальники  -  жіночій вокальний колектив «Осіннє золото»  Як гарно співає цей чудовий ансамбль, який створила керує заслужений працівник культури України Л.Є.Дем’янова.

«Ось ми і діждали третього свята – святе Водохреща. Свято Водохреща називають Богоявленням. У пам'ять про хрещення Ісуса Христа 19 січня ми святкуємо Водохреща. У церкві, а також на річці чи на озері, після молитви віруючих, Бог освячує воду, як колись освятив її Ісус. Свята вода, якщо з вірою прийняти її, допомагає хворим і здоровим, дає сили і зцілює від хвороб» - кажуть ведучі. - «Цілюща свята вода завжди допомагала вигнати за поріг чвари та ненависть, заздрість та розбрат, натомість надійно оберігала від зла, робила нас усіх ближчими одне до одного, об'єднувала в ім'я України. Та звертаються до учасників святкового дійства зі словами побажання: «Будьте здорові, як джерельна вода, будьте багаті, як Рідна Українська Земля, будьте сильними та міцними, як могутні дуби, будьте привабливими, як червона калина. Тож нехай Свята Вода зцілює і єднає ваші душі, примножує достаток у кожному домі, плодить щастя і здоров'я на многії - многії літа. Миру Вам і Божої Благодаті!»

   Святкували гарно, тепло, по -домашньому, в колі друзів, всі разом співали пісень, шуткували, завершився вечір піснею „І в вас і в нас хай буде гаразд!"

  
Гарне видалося свято  у наших відвідувачів книгозбірні «Від Різдва до Водохреща», надовго запам’ятається воно його учасникам та працівникам бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *