75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

28 листопада 2014 р.

Барви золотої осені завітали до нашої книгозбірні…


     Наші шановні відвідувачі – люди поважного віку завітали до нашої книгозбірні  на  свято «Барви золотої осені».
Осінь, королева осінь – золота година.
Неба ясна просинь, пісня журавлина.
Бабиного літа довгі білі коси.
Всі тебе чекають, королева осінь.
    А почалося свято дуже загадково – в святково вбраний в осінню красу та щедрі  дари, переповнений учасниками свята, літературно – мистецький зал завітала «Королева – Осінь».  Валентина Данько – активний учасник клубу  - дуже уміло, артистично увійшла в роль Королеви -  Осені. Вона  зі своїми трьома «синочками» на ім’я Вересень, Жовтень та  Листопад  звернулись до присутніх : «Ви зібрались в цьому залі, щоб усім нам показати ваші вміння  - співати пісень та читати вірші про осінь золоту, фантазувати і доброю стравою пригощати. А ми з синами - місяцями будемо за вами дуже пильно  спостерігати і найкращу господиню обирати».


  В ролі синочків – місяців були учасники драматичного гуртка Дитячо – юнацького центру «Скрепки» Олексій Ляшкевич, Дмитро Кузьменко, Едуард Метелюк. (Керівник гуртка Наталя Походай).
   Ведуча свята, керівник читацького об’єднання, Тетяна Петруненко, запросила синочків  Королеви – Осені до справи, показати на що вони здатні.
    Синочок - Вересень, як  виявилось, має неабиякий хист до співу й запросив на свято друзів клубу – вокальні ансамблі «Осіннє золото»(Керівник Лідія Дем’янова) і «Южаночка» (Керівник Лідія Крайнова), заспівали вони гарних пісень, їх підтримав увесь зал…




    Цікаве захоплення у синочка – Жовтня, він дуже полюбляє вірші про осінь, звернувся до присутніх зі словами: «Багато відомих поетів оспівували осінь у своїх творах. Давайте послухаємо вірші,  про прекрасну пору року, таку гарну, чаруючу, багату -  членів клубу «Спілкуймось !» й почали учасники свята читати  вірші – свої твори  та улюблених поетів Ліни Костенко, Сергія Чурая, Сергія Єсеніна,  Надії Красоткіної, Федора Тютчева …   Вірші читали: Євгенія Петренко, Алла Козачок, Любов Родіонова, Раїса Глушко, бібліотекарі: Ірина Добровольська та Олена Гриценко.  До заходу була оформлена виставка поезій «Осінній етюд» і Тетяна Дмитрівна  ознайомила гостей свята з дуже цікавою літературою, представленою на ній. 






     Далі Тетяна Дмитрівна нагадала, що вже так повелося в народі, що на кожному святі обов’язково  чимось пригощають, мабуть і сьогодні без цього не обійдеться, адже всі учасники дійства йшли на свято з щедрими дарами осені…  Другий за віком синочок Королеви – Осені -  Листопад уважно придивився до «Осіннього блюзу» та прокоментував: «Ви подивіться ! Чого тут тільки нема …  Сало, м'ясо і ковбаси, сир, цибуля і часник. Пампушки, смачні паштети, салат, перець і котлети.  Груші, яблука, грибочки, яйця, бульба, огірочки…  Ой смачні на вигляд страви ! Але треба й скуштувати !».
Королева – Осінь разом з синочками - місяцями куштують страви і вихваляють господинь, не скупляться на гарні, теплі слова щирої  подяки. Адже сьогодні ще й свято – День Подяки, який святкують наші друзі в Сполучених Штатах Америки та в Канаді.
     Скільки гарних слів, епітетів, метафор прозвучало на адресу Матінки – осені, як радує око осіннє вбрання природи - жовте, багряне, золоте листя кущів та дерев, яскраво – червоні ягоди калини, грона горобини, в садах рум’яні яблука та золоті груші…А квіти – на клумбах яскраво палахкотять айстри та чорнобривці, хризантеми та дубки,  даруючи оточуючим не тільки свою красу, а й неповторний, неперевершений, такий п’янкий,  аромат осені…
    Осінь шумить й вітрами, дзвенить дощем, шарудить опалим листям… Сонячна і дощова, барвиста й похмура – така вона наша осінь,  але вона завжди гарна, прекрасна, чаруюча  по-своєму… 
   Звичайно ж, така краса не може не надихнути художників, музикантів на створення незвичайних речей, таких, наприклад, як картини нашої колеги, бібліотекаря Хорлівської філії Євгенії Юдіної, які зараз експонуються в нашому літературно – мистецькому залі.
    З творчим доробком нашої талановитої художниці ознайомила присутніх на святі бібліотекар Маргарита Молдован, вона розповіла про картини художниці, про її творчий шлях, про  ізостудію для дітей та підлітків «Палітра», яким вона передає свій талант і любов до прекрасного вже понад 20 років поспіль…
   А далі,  ведуча, Тетяна Дмитрівна, завершує  свято «Барви золотої осені» словами: «Закінчилось тепле літо – менше світла і тепла. Жовтим листям землю вкрито, перша поморозь лягла… Та не будемо журитись, бо в природі все як є !  Це - Закон ! Йому коритись! Добре все, що бог дає !
     Вступають в розмову й синочки Королеви – Осені  – місяці: «Перед тим як промовляти «Шановні, до побачення!», хочемо кілька слів сказати, що для вас призначені. Ми бажаєм, щоб лунало більше радісних пісень. Найщиріше вам бажаєм жити в щасті кожен день. Від достатку щоб ломились і комори і столи, щоб ви ніколи не хворіли і щасливенькі були».






  І звернулась Королева – Осінь : «Тепер спокійна я!  Свої турботи лишу на потім, на наступний  рік. Уже кінчається моя робота,  і дням моїм також кінчається вже лік. Давайте  згадаємо головні свята осені і всі присутні почали пригадувати -  14  вересня – Святого  Семена, 21 вересня - Різдво  пресвятої Богородиці, або  Друга Пречиста, 14   жовтня - Свято  Покрови Пресвятої Богородиці,  8  листопада Святого  Дмитра,  21  листопада Святого  Архистратига МихайлаНа цьому коло  народно - календарних свят замикається.
      І почали всі учасники свята смакувати щедрими дарами осені, вирощеними та виготовленими власноруч, залунали пісні, дзвінкі, гарні, мелодійні, зворушливі – осінні пісні про красу природи, про опале золоте листя, про осінні врожаї, повні комори, тепло домашнього затишку,  родину…  лунали… лунали … лунали…


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *