75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

25 листопада 2014 р.

В гостях у «Старшокласника» художник Євгенія Юдіна.

                       

               Натхнення з нею – завжди !   







   В об´єднанні за інтересами читачів юнацького віку  «Старшокласник» відбулось чергове засідання,  воно було присвячене знайомству з творчістю самодіяльної художниці, бібліотекаря за фахом та за покликом душі, людини з Великої Літери Євгенії Сергіївні Юдіної. 



Талант…Талант…

Це Божий дар, чи може кара Божа?
Коли вагання й сумніви тривожать
За кожен сплеск душі, святого болю сплеск,
Коли не маєш права і не можеш більш мовчати.
Таїть в собі багатства вічного красу
Ніжно і ласкаво, нібимати
Я людям своє серце понесу.
Візьміть його, у нього причастіться,
Краси, любові, сяйва доброти…
 І трунку неземного неспокою
На мить, на час, на довгії роки!!!    
             Ведучі заходу, бібліотекарі центральної районної бібліотеки за допомогою прозового художнього слова (бібліотекарі Ольга Качур та Олена Гриценко)  та тематичних поетичних замальовок (бібліотекар Наталя Яковлєва)  запросили присутніх «пірнути»  у світ художника, уявити собі, яким був би світ без... художників?  - Навіть, уявити собі дуже важко… -  Він був би сірим, холодним, буденним, сумним, не цікавим… Адже  художники бачать, відчувають  навколішний світ кожною клітиночкою свого серця та душі, бачать і описують  наше навколішнє життя в яскравих, привабливих кольорах, гарним, глибоким, змістовним, захоплюючим, неповторинм…, таким, яким воно є насправді.  Тому, незважаючи ні на які перешкоди, негаразди,  випробування, серед нас мають бути і є справжні майстри пензля. На превеликий жаль, сьогодні  світ художника і світ більшості наших громадян якось мало перетинаються, спілкуються, взаємодіють, така проза життя,  така особливість нашого непростого сьогодення.









      В літературно – мистецькому залі відбувся незвичайний захід, не ювілейний вечір, не присвячений якійсь особливій даті, а зустріч з прекрасною людиною, дуже творчою особистістю, самодіяльним художником,  людиною високого натхнення, яка поруч з нами вже багато років і яку, здаваломь би, добре знаємо, часто маємо насолоду спілкуватись з нею, але, мабуть,  не всі грані її таланту всім добре відомі. Євгенія Сергіївна - прекрасний спеціаліст, любляча мама і бабуся, гарна господиня, добра чуйна сусідка, шанована всіма своїми односельцями…
      У Євгенії Сергіївни є і ще великий талант від Бога – талант художника,  вміння і бажання писати картини, на  яких  вона оспівує, прославляє свою маленьку Батьківщину і тим самим несе велику повагу та любов, світлі,  добрі, ніжні, прекрасні, зворушливі  почуття  до краси нашого таврійського краю, свого мальовничого причорноморського села Хорли, своєї рідної Каланчацької землі...  
       Наша самобутня художниця залюбки згодилась зустрітись з молоддю читацького клубу «Старшокласник» та розповісти про себе, свою творчість, про клуб юних жудожників  «Палітра», яким вона керує на громадських засадах більше 20 років поспіль, прищеплює любов до прекрасного, до творчості у талановитих дітей та підлітків місцевої громади.
       Народилася  Євгенія Сергіївна в родині моряка. Тут пройшла свої перші університети, тут вимовила свої перші слова: мама, тато, Бог, Україна, хліб, любов…  Від рідної землі набралась сили, з народного напившись джерела, набралась мудрості і любові до рідного краю. Закінчила школу, навчалася в Херсонському училищі культури. Молода і щаслива впевнено крокувала сільськими вулицями, де дерева простягали  до неї свої віти - руки, а на околиці села море нашіптувало поетичні рядки… Рідне село… Степ  і море… Столиця її дитинства…  Мамина пісня, батьківська хата, бабусина вишиванка,  рушник,  калина біля вікна – все це наші родинні символи, оспівані в піснях, опоетизовані майстрами слова та пезля ...  
                  Євгенія Сергіївна ще змалечку полюбила творчий захоплюючий процес малювання, ще в юності її приваблювали прекрасні краєвиди рідного села, що стали життєдайною силою для її власних творів.      








       Понад  30  років Євгенія    Сергіївна  працює  у  Хорлівській  бібліотеці – філіалі Каланчацької  ЦБС. Це дуже  талановита  і  цікава  жінка, дуже гарна та приваблива, вона завжди  привітна  і  доброзичлива, має  неабиякий  хист  до  малювання, працює  з  аквареллю, масляними  красками, простим  олівцем, все  залежить  від  настрою.  І  незважаючи  на  зайнятість,  завжди  знаходить  час для  творчості. Євгенія Сергіївна полюбляє  малювати   пейзажі, натюрморти. І  навіть  ікони.    Хист до  малювання  проявився, ще  в  юності, коли  працювала  старшою  піонервожатою  у   школі, сама із  задоволенням  оформляла  альбоми -  естафети, різні  плакати, виставки…       Мабуть  недаремно в  подальшому  пішла  працювати  у  бібліотеку. На  цій  роботі  вбачала чудову  можливість  реалізувати  усі  свої творчі  і  цікаві  задуми.         Головне, щоб  людям  подобалось.  А  скільки   натхнення, віри  і  бажання  вкладено в  написання  ікон, що  результат  здивував  навіть  саму  художницю. Образ  Матері  Божої  “ Призри  во  сміреніє “ бентежить  серця глядачів. А пішли картина за картиною, яких у неї  вже більше 200 …  Як говорить сама Євгенія Сергіївна: «Натхнення зі мною – завжди.  Муза не покидає мене ніколи, а виливається у твори у вільний час».  
         А ще, Євгенія   Сергіївна  щедро ділиться своїми знаннями з юними  художниками – початківцями,  вона очолює  студію образотворчого  мистецтва «Палітра» при  Хорлівській сільській книгозбірні.  «Палітра» працює вже не один десяток років.  А  створена була ще в далекому 1994 році, коли до рідного села повернувся з далекої Киргизії самодіяльний художник Вячеслав Захарченко. Там у місті Ош він близько 20 років виховував юних художників, тож швидко знайшов самородки у рідних Хорлах.         







 А сьогодні образотворча студія, якій також вже більше 20 років, розмістилась в колишньому будинку поміщиків Фальц-Фейнів, чиїм маєтком були Хорли в кінці 19-го на початку 20-століття.  Учасниками є діти, учні місцевої школи.  А ще Євгенія  Сергіївна  разом  із дітьми  займається  флористикою. Створюють  картини  із  різного  природного  матеріалу, насіння, круп і з усього  що  під  рукою.                                                
 «Палітра», очолювана Євгенією Сергіївною,  неодноразово брала участь в районних,  обласних  та Всеукраїнських конкурсах, виставках, фестивалях й майже завжди перемагала, має багато нагород.       
                    Юні художники часто бувають на березі моря, в пансіонатах, в парках, де керівник студії вчить пізнавати прекрасне, відчувати душу природи і це відчуття дарувати людям за допомогою олівця чи пензля.   Двері ізостудії завжди відкриті для нових учасників. 
Свій  талант пані  Євгенія  наполегливо  розвиває, вдосконалює і в  цьому  вбачає  сенс свого  життя - дарувати  радість  людям !  
    Засідання підготувала  керівник  клубу, бібліотекар  Каланчацької центральної районної бібліотеки Ольга Пантеліївна Качур, в проведенні  заходу їй допомагали колеги Олена Олександрівна Гриценко та Наталя Василівна Яковлєва  при активній участі всіх учасників читацького об’єднання.
                
                                                    

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *