75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

30 жовтня 2014 р.

Цінний подарунок бібліотеці


     Днями до нашої  Каланчацької центральної районної бібліотеки надійшов дуже цінний подарунок –  ми отримали збірку книжок  про Вячеслава Чорновола та вісім томів його творів від Міжнародного благодійного фонду Вячеслава Чорновола, за що щиро дякуємо Голові Херсонської обласної організації  Народний Рух України  Павлу Олександровичу Гавришу.
      Ця бібліотечка є для нашої книгозбірні дуже цінною, книжковий фонд поповнився надзвичайно цінними виданнями. Це перше видання творів Вячеслава Чорновола й, що дуже приємно, свіжовидрукуваний  багатотомник  зразу потрапив до читачів Каланчацького району.
   Перед  користувачами представ Вячеслав Чорновол – відомий та невідомий,  багато цікавих сторінок його життя та літературної спадщини вперше відкрились читачеві …
     В передмові від видавництва говориться:  «Культури й нації завжди занепадають, не маючи доб­рих взірців, утрачаючи дороговкази та занедбуючи засадничі цінності свого існування. І такі зразки до на­слідування мають ховатися не лише в сивій давнині, ге­роїчних міфах чи прибирати потрібної форми в руках ремісника-історика. Вони мусять також мати під нога­ми ґрунт сьогодення, бути нашими сучасниками, доско­налостями поміж нами, тими, хто не втрачав внутріш­нього зв'язку зі світом, хто знав і усвідомлював, що три­мається на могутніх плечах предків і їхній споконвічній правді й повинен стояти твердо та непохитно, щоб ця велична будова витримала все нові й нові покоління. В одну мить своєї присутності в історії вони поєднують у собі тих, хто помер, і тих, хто народжуватиметься в май­бутньому..., і тих, хто поруч, тобто нас з вами.
     Саме такі сучасники вдихають у нас історію і рухають уперед наше національне буття. Вони стають тими взірцями, від яких уже важко втекти, відмовитися чи поставити під сумнів, занурившись у безвідповідальність самотності. Адже їх не можна не помічати, протест проти них означає ви­знання, а ігнорування — безвихідь. Таким і був Вячеслав Максимович Чорновіл... Велична постать, немовби ан­тичний герой, зразковий громадянин багатомільйонного полісу Україна, життя якого творило історію міста, про­мови якого формували думки та вчинки співгромадян.
     Такі особистості, з одного боку, не завжди вписують­ся в сьогодення, у свою епоху, а з другого — вони не покидають нас зі своєю смертю. Таким і є Вячеслав Мак­симович Чорновіл. Він залишається в нашій з вами су­часності своїми думками й учинками, своєю вірою й боротьбою, своєю енергією та любов'ю. Він заповів нам усе своє життя як приклад невмирущості духу, твере­зості розуму, відданості принципам та самопосвяти своїм ближнім — усім співвітчизникам.
  Під цим оглядом видання творчої спадщини Вяче­слава Чорновола є надзвичайно важливим і глибоко сим­волічним проектом. Публікуючи його творчу спадщину, ми закорінюємо найкращі зразки новітньої української епохи, відкриваємо для читачів життєвий шлях людини, гідної наслідування й поваги.
  Багатотомне видання творів Вячеслава Чорновола є одним з перших в Україні проектів такого масштабу. І те, що на його здійснення не довелося чекати десятки років (як ми бачимо у випадках з працями М. Грушевського, В. Липинського та інших провідних українських діячів XIX — першої половини XX століття), ще раз засвідчує про важливість і актуальність творчого доробку цієї людини, її багатющого життєвого досвіду та снаги.
  Тому-то й включено до зібрання творів не лише відомі твори (що виходили різними мовами в різний час) і маловідомий доробок Вячеслава Максимовича (зокрема як літературознавця), а широкий пласт архівних доку­ментів, публіцистику й листування. В усіх цих матеріа­лах розкривається ще до кінця не знаний і не відомий Вячеслав Максимович Чорновіл».                                                                   В подарованій бібліотечці також  книжки:
Біографія  Вячеслава Чорновола «Вячеслав Чорновіл: біографія. Статті. Цитати», Унікальний документ з архівів КГБ «Окупанти без маски», автори  Р.Сушко та  М. Левицький,   «Хроніка нищення Української мови: факти та коментарі» та  диск «Советская  история». 

     Велика подяка Міжнародному фонду Вячеслава Чорновола та обласній організації  Народний Рух України.   Запрошуємо  жителів району,  гостей нашого краю відвідати нашу книгозбірню, ознайомитись з цими книжками та переглянути диск. 



2 коментарі:

  1. Щиросердне дякую пані Надії за добрі слова і маю надію, що наше заочне знайомство знайде продовження у спільних і результативних проектах та зустрічах. Сподіваюся, що слово Вячеслава Чорновола прийде до всіх, хто шукає дороговказ у побудові дійсно незалежної української держави та компас у розумінні сьогодення.
    З найкращими побажаннями творчих успіхів колективу бібліотеки та каланчацькій громаді Павло Гавриш.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро дякуємо за теплі слова, висловлюємо надію на подальшу плідну співпрацю.

      Видалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *