75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

29 липня 2014 р.

Пишемо історію рідної бібліотеки…



 Поринути в  пам’ять … Бібліотека:  день за днем …  фундаментально та  творчо  представлена в музейній експозиції розвитку бібліотечної справи в нашому районі.

       Яка ж цікава історія нашої рідної книгозбірні,  а яке  цікаве та насичене бібліотечне життя  сьогодні !  Не зібрати, зберегти, представити для нащадків матеріали,  документи, фотографії, бібліотечну техніку, приладдя, вважаємо, – це  просто  не припустимо !  І ось, у 2009 році,  до  нашого професійного свята – Всеукраїнського  Дня  бібліотек,  ми  створили  дуже цікаву музейну експозицію розвитку бібліотечної справи в  Каланчацькому районі.  Експозиція розмістилась в окремій кімнаті,  невелика, але, досить, цікава, вона охоплює проміжок часу більше 100-ліття – з дня  створення першої книгозбірні на Каланчацькій землі у 1912 році та яскраво представляє наше цікаве творче сьогодення.
      Успішно справилась з покладеним завданням створення музейної експозиції бібліотекар Маргарита Молдован при допомозі колег з центральної книгозбірні.

      Не одна сотня, чи, навіть, тисяча  зацікавлених односельців та гостей краю відвідали наш унікальний бібліотечний відділ.  Діти, молодь, сивочолі ветерани, різні категорії працюючих односельців,  гості  з  Польщі …  Подяки,  щирі побажання, теплі висловлювання, фотографування на згадку і подарунки …

       На превеликий жаль, дуже швидко плине невблаганний  час, відходять в небуття, але залишаються в нашій пам’яті і в гарних справах живі свідки розвитку бібліотечної справи,  трудівники повсякденної праці,  організатори та створювачі  сміливих інноваційних починань.  

    Нещодавно  музейна експозиція переїхала в нове приміщення, зручненько розмістилась в просторій світлій кімнаті.  Сьогодні керівником та відповідальним на громадських засадах призначена бібліотекар Наталя Яковлєва. Наталя Василівна приклала багато зусиль, щоб музейна експозиція  лобіювала всі напрямки бібліотечної справи в районі, всі  наші книгозбірні, ветеранів бібліотечної справи, бібліотекарів – трудівниць сьогодення, була гарно естетично оформлена та зручна для збереження експонатів та документів та їх  перегляду відвідувачами.

     Оновлена експозиція кладається з розділів: історія створення бібліотек, наша районна дитяча бібліотека, бібліотека: день за днем, наші ювілеї,  наші нагороди, наші ветерани, клуби за інтересами та читацькі об’єднання,  ці книжки прожили цікаве життя,  перший інтернет на Каланчацькій землі – в бібліотеці,  співпраця з Посольством США в Україні, бібліотеки 
в програмі «Бібліоміст», святкування 
100-річчя,  участь в конкурсах, акціях, 
фестивалях, подарунки бібліотеці, наші цікавинки. І кожний розділ представлено по - своєму цікаво та оригінально.

В  експозиції представлені дуже  цікаві та історично значущі експонати:  ротатор  для друкування каталожних  карточок,  нумератор  книжок,  чорнильниця  з  ручкою,  рахівниця,   гасова  лампа, програвач, пластинки, друкарська машинка, стілець…,  представлені  найстаріша  книжка,  найменша   за  розміром,  зачитана  читачами  та  така,  що  зовсім  не  користувалася  попитом, інші  цікаві  документи та фотографії. 

Представлено  також  плани  та звіти  40 –х -  90 –х  років минулого століття,  методичні  рекомендації,  поради щодо  роботи  з  читачами,   які  зараз  є  для нас дуже  цікавими  та видаються  такими,  що  викликають  подив  чи  навіть  посмішку... Розміщено  карту  району  з  позначками  розташування   книгозбірень,   цікаві  висловлювання  про  бібліотеки  та  книги, матеріали  про перших  бібліотекарів,  умови  їх  праці,   ветеранів  бібліотечної  справи,  активних  читачів,  помічників  книгозбірень,  спонсорів,  документи гранту  Посольства США в Україні та відкриття  інтернет – центру, цікаві знахідки  та  родзиночки  бібліотечної   справи в нашому  районі. 

Кожній   книгозбірні  відведено  місце  в  експозиції,  де  містяться  розповіді  про роботу  з  дня  заснування,  працівників  всіх  часів з  фотографіями  та яскраве сьогодення.

       І  сьогодні бібліотека живе, працює   і  творить    свою   історію – історію   сьогодення, яка  з роками також увійде до експозиції, і про цю історію вже наші нащадки  розповідатимуть майбутнім поколінням, майбутнім читачам та їх дітям та онукам... 
      Бібліотека ...  Ця унікальна універсальна енциклопедія дає вичерпні знання з найрізноманітніших галузей науки і життя суспільства, охоплює весь світ, увесь досвід, накопичений людством од сивої давнини до сьогодення з поглядом в майбутнє… І  життя – буття нашої «універсальної енциклопедії» завжди до Ваших послуг. Ласкаво просимо !  Ми завжди Вам раді !
  


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *