75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

20 травня 2014 р.

Рідна матуся – наш Ангел – охоронець !

             
 Серце  матері – невичерпне джерело чудес !
День Матері та День сім’ї –  щемно  та зворушливо відсвяткували учасники читацького об’єднання  "Старшокласник" разом з  своїми  рідними  матусями в читальному залі Каланчацької центральної районної бібліотеки. 
Мама – найкраща людина у світі.
Знають це всі – і дорослі, і діт
и.
Морок не ляже на рідній поріг
,
Мама не пустить, вона – оберіг
!
У святково  прикрашеному квітами,  рушниками,  плакатами  читальному залі зібралися учні 9-х класів Каланчацької  ЗОШ № 2 – учасники читацького клубу «Старшокласник»,  щоб привітати своїх мам, бабусь,  вчителів з прекрасними святами.  
                                                           
Є гарна притча, перед тим, як народитись на світ, дитина сказала Богові: «Мені страшно, а чи зможу я?» -  «Зможеш !  Я дам тобі ангела».  – «А  як його звати? – «Це не важливо, ти будеш  називати його «Мама».
І дійсно,  як ангел – хранитель, розкривши  над  дитиною свої крила, мати  намагається  захистити  і  відгородити його від усіх бід, печалей,  та проблем.  Вона все бачить,  відчуває серцем навіть на відстані в тисячі кілометрів.  Серце матері ніколи не помиляється.

      День Матері – особливе  свято,  це день коли вітають своїх рідних матусь,  дарують їм  квіти і усмішки, висловлюють їм свою шану, любов і повагу.   Неповнолітні діти, й ті, які вже стали дорослими, можливо й самі є батьками,  у цей день згадують світлу пам'ять і тих матерів, що відійшли у вічність, але завжди живуть у серцях своїх дітей.  І не даремно ці обидва  свята приходять до нас у травні, коли прокидається від сну природа, коли дзвенить у повітрі пташиний  щебет, а теплий весняний вітер ласкаво овіває наші обличчя і наповнює  пахощами  квітів усе навкруги.  Місяць травень – це місяць Небесної Матері Діви Марії, яка для нашого народу є особливо шанованою, заступницею скривджених і знедолених.
      У супроводі пісні, з хлібом і сіллю на вишитому рушнику діти запросили дорогих своїх гостей на величне свято – свято Божої Матері,  матері України і нашої земної матері, яка дала нам життя.
Ой маю я три матері, та всі три хороші –
Три матері, три квіточки,  як три красні ружі.

На святі лунали зворушливі пісні  та вірші, учасники заходу дивились відеофільми, підготували  цікаву інсценіровку легенди  про матір –зозулю.  Присутніх особливо  вразила  дитяча молитва до Божої Матері.  
А побажання щастя земного, здоров'я  міцного щиро лунали з вуст  юних  «старшокласників» своїм ріднесеньким матусям  -  берегиням роду, а ще домашнього  тепла та затишку,  родинного благополуччя… Протягом усього свята  на адресу матерів  лунали щирі, теплі слова нескінченної безмежної  вдячності.  Сльози любові, щастя, радості, взаєморозуміння та великої поваги  стояли в очах всіх присутніх на заході – і дітей,  і матерів, і вчителів,  хвилювання передалося усім без винятку.

      На святі йшлося про те, що  матуся – кращій лікар на світі. Сінці та розбиті колінця в дитинстві швидко виліковуються маминими поцілунками, душевні переживання юності – щирими та відвертими бесідами, навіть зради, труднощі та душевні негоди в дорослому житті  легше можна здолати  в рідній домівці біля рідної неньки. Якщо дуже важко на душі, немає куди йти, тебе ніхто не чекає – є одне місце на землі,  куди завжди можна повернутись й де тобі завжди раді – батьківська хата. І зовсім не важливо, багатий ти чи бідний,  здоровий чи хворий, вдень чи серед ночі –  на тебе чекають завжди, і саме ти тут самий бажаний гість й, навіть, не гість, а частинка маминого серця !
   Адже мама знає про тебе все. Знає та відчуває, можливо, краще, ніж ти сам. Ти ніколи не зможеш обдурити її,  адже материнське серце обдурити неможливо.  Щасливий ти чи ні, добре тобі чи погано, радісно тобі чи сумно – ти можеш не говорити, матуся сама все знає, все відчуває серцем…
    Ти назавжди залишишся для матері  маленьким синочком чи донечкою. Скільки б тобі не було років – 20. 30 чи 50, навіть, якщо у тебе вже є свої діти чи онуки. Й так буде завжди, подобається це тобі чи ні, і завжди мама буде намагатись уберегти тебе , поділиться своїм досвідом, знаннями, життєвою мудрістю, щоб ти не помилявся.
    А ми, діти, ніколи не зможемо повернути сповна своїй матері всієї тої любові та того піклування, які вона віддала нам, як би ми не намагались чи старались. Ми віддамо це вже своїм дітям. Такий закон природи, закон нашого життя.
    А що ми можемо зробити для своєї матері ?  Часто за порогом рідної домівки нас підхвачує буревій особистого життя – події, почуття, проблеми, труднощі, успіхи… Нам постійно  не вистачає часу для мами – навідатись, поговорити, вислухати, попіклуватись… «Завтра» - говоримо ми, а завтра може вже й не бути ніколи… А мамі від нас нічого не потрібно, тільки краплина уваги та щире почуття  синівської чи доньчиної любові.

     Не будемо  відкладати на завтра, а сьогодні прийдемо, зателефонуємо, попросимо пробачення за ті образи та біль, які ми їй колись, можливо, нанесли… Посидимо за чашкою чаю та смачненьким пирогом,  поговоримо про наболіле та про все на світі,  спитаємо неньку про її здоров’я,  як їй живеться,  про що думає, мріє,  скажемо, що вона  сама близька та рідна  людина,  й ми її дуже – дуже любимо !  Й нам стане на душі легко і спокійно,  й мама знов, як в далекому дитинстві,  відведе від нас всі болі, печалі,  неприємності та негаразди…

     Свято Матері закінчилося, але довго не змовкали пісні, вірші, теплі щирі побажання та  поцілунки  між самими рідними на світі людьми – дітьми та матерями.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *