75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 лютого 2022 р.

Мене дух правди кликав у столицю

 

     Зима. Майдан. Димова завіса. Палають шини. Постріли. Пробита кулею снайпера блакитна каска. Тіла накриті  синьо – жовтими прапорами. Тривожний дзвін Михайлівського Золотоверхого, що ніби просить самого Бога зупинити вбивство. Тужлива «Плине кача…». Ми пам’ятаємо.
    Дню пам’яті  Героїв Небесної Сотні присвячено відеолекторій «Молитва лине в небеса», створений в рамках засідання молодіжного   клубу «Старшокласник», що більше 30-ти років працює в Каланчацькій  центральній бібліотеці.
  У відеолекторії керівник клубу Лариса Шаваровська  акцентувала увагу на долях десяти юних Ангелів Майдану, розумних, порядних, талановитих красенях, які  три місяці поспіль боролися за наші конституційні права незважаючи на холоднечу, виснажливий побут і крижаний дощ водометів.
    Світ здригнувся від жаху, коли 18 – 20 лютого почалися масові розстріли на Майдані і у самому серці європейської столиці на розпечену бруківку одне за одним падали скошені кулями снайперів тіла майданівців. Їх назвали Небесною Сотнею.
    Вони гинули за честь, за волю, за право бути народом. Небесна Сотня – це  107 загиблих учасників Революції Гідності, а також активісти, які загинули навесні 2014 року внаслідок діяльності проросійських бойових угруповань на сході України.
   Смерть Героїв Небесної Сотні змінила суспільну свідомість українців, актуалізувавши значущість таких понять, як право на самовизначення, на гідність, свободу, суверенність держави, європейський вибір. Подвиг Героїв Небесної Сотні було визнано в Європейському Союзі. Зокрема, 18 жовтня 2018 року Небесну Сотню символічно нагороджено Премією Європейського товариства Куденгове-Калерґі.
   Цією відзнакою, заснованою у 1978 році, нагороджують людей, діяльність яких спрямована на підтримання миру і безпеки та установлення політичної рівноваги у світі. Вперше за час існування премію присудили не одній особі, а 107 загиблим, які   пожертвували життям, обстоюючи громадянські свободи та європейські цінності в Україні.
   День  пам’яті Героїв Небесної Сотні має жалобний  характер, оскільки пов’язаний із трагічними подіями масової загибелі громадян 18–20 лютого, але він покликаний вшановувати не смерть, а боротьбу за гідне та вільне життя, жертовність і відвагу. Загиблі учасники Революції Гідності мають стати прикладом для наслідування через свою чітку громадянську позицію та  готовність її виборювати. Пам’ять про Героїв Небесної Сотні повинна спонукати суспільство до активних дій та усвідомлення, що майбутнє України залежить від вибору та активності кожного.
   Окрім відеолекторію  Каланчацька центральна книгозбірня усіх мешканців громади запрошує ознайомитися з матеріалами книжкової виставки «Мене дух правди кликав у столицю» розгорнуту в літературно-мистецькому залі бібліотеки.
    Маємо жити так, щоб не було соромно перед Сотнею апостолів правди і свободи, які тримали для нас небо, а тепер спостерігають за нами з його Божої блакиті.





1 коментар:

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *