75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 лютого 2022 р.

Небесна Сотня: за честь, за долю, за українську волю

 
 
    20 лютого в Україні  відзначається День пам’яті Героїв Небесної Сотні, який покликаний вшанувати учасників подій на Майдані.   Ця  дата є найтрагічнішою в новітній історії України та історії Революції Гідності, оскільки саме в цей день в центрі Києва загинуло найбільше активістів Євромайдану.
   До восьмої річниці Дня пам’яті героїв Небесної сотні  в закладах Каланчацької централізованої бібліотечної системи влаштували низку пам’ятних заходів.    

    20 лютого 2014 року стало не просто датою чергової офіційної події в календарі, а своєрідною точкою неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством і актом свідомої протидії багатовекторності, тобто  проросійській спрямованості, у зовнішньополітичному курсі України. Задля утвердження свободи та демократії Герої  Небесної  Сотні пожертвували собою й цим змінили перебіг історії нашої держави. Свідчення цього можна знайти на інформаційних викладках «Я з Небесної Сотні» (Каланчацька селищна бібліотека) та «Історія безстрашних» (Новоолександрівська філія).   
    Книжкові викладки «За честь, за долю, за українську  волю» (Хорлівська бібліотека), «Ми пам’ятаємо!» (Горьківська філія) розповідають про Євромайдан, який  увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму.
   Він вкотре підтвердив те, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні пожертвувати власним життям заради майбутнього України як незалежної демократичної держави. Саме на 20 лютого припадає пік розстрілів героїв Небесної Сотні у центрі Києва. Цього дня у середмісті столиці загинуло та отримало смертельні поранення 48 осіб. 
   Сумний список Небесної Сотні почав складатися 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло львів'янина Юрія Вербицького зі слідами тортур. До 18 лютого 2014 року вже налічувалося 9 загиблих. У період  з 18 до 20 лютого загинуло та отримало травми  найбільше протестувальників – 80 осіб, після 20 лютого – ще 20. Усі вони ввійшли до пантеону борців за незалежність України.
Пам’яті загиблих героїв  присвячена  виставка – пам'ять «Ангели пам’яті»  в Гаврилівській філії та виставка – реквієм «Стоїть в скорботі Мати –Україна» в Олександрівській  сільській  бібліотеці.
    Історія України мала багато трагічних  моментів, коли свобода і сам факт існування українського народу опинялися під загрозою. Але завжди в такі періоди найкращі сини і дочки України ставали на захист своєї землі, своєї держави, своїх співвітчизників. 
   Творцям Революції Гідності, завдяки яким   Україну почали сприймати як державу з власною самобутністю, історією та гідністю, здатну захистити суверенітет присвячено фотогалерею «Небесна Сотня – Герої нашого часу» в Привільській  книгозбірні. Цвіту нашого народу, його славним синам і донькам, які у розквіті сил віддали свою молодість  і життя, присвятила тематичну виставку  «Небесна Сотня: правди і країни цвіт»  Новокиївська  сільська  книгозбірня. 
     Односельці, що завітали до закладу культури,  уважно слухали розповіді  бібліотекарки  про події на Євромайдані і  про ціну яку, заплатила Україна  за захист ідеалів демократії, відстоювання  прав і свобод людини та своє європейське майбутнє.       
   Згадаймо сьогодні у наших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше прийдешнє. Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на  рідній  землі.
  Герої не вмирають, вони живуть у нашій пам’яті і серцях!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *