75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

13 грудня 2021 р.

16 днів проти насильства в каланчацьких книгозбірнях

 

       З 25 листопада по 10 грудня 2021 року в Україні  проходила  традиційна щорічна акція «16 днів проти насильства», учасниками  якої стали й бібліотеки Каланчацької територіальної громади.    Постільки наші книгозбірні вперше  брали  участь в  цій акції, бібліотекарки  перш за все встановили витоки такого починання. З’ясувалося, що з 1999 року за ініціативи ООН  відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.. Дата 25 листопада була обрана  не випадково, а в пам’ять про сестер Мірабаль  – політичних активісток, забитих до смерті палицями таємною поліцією за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо в 1960 році.
     До Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» колектив Каланчацької центральної бібліотеки розробив і провів ряд заходів, метою яких було привернення уваги громадськості до актуальних проблем подолання домашнього насильства та насильства за ознакою статі, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та жорстокого поводження з дітьми. 
      На усіх заходах неодноразово наголошувалося на необхідності  активізації партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення такого ганебного явища, як домашнє насильство та на формуванні свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до нього.   
    В шістнадцятиденний період акції були організовані наступні  заходи:
25. 11   к
нижкова виставка-перегляд «Я проти насильства. А ти?»; 25-26.11   акція «Підтримай. Одягни стрічку!»; 25.11    книжкова виставка «Ми Пам'ятаємо, ми Сильні» (день пам'яті  жертв голодоморів в Україні); 01.12         – інформаційна хвилина «Час обирати здоров'я» (день боротьби зі  СНІДом); 03.12    інформаційна порада «Милосердними маємо бути заради всього живого» ( до Міжнародного дня волонтера);  09-10.12    бібліотечно – ігровий коучинг «Правовий брейн – ринг та  тематична книжкова виставка «Захисти себе сам» (до Міжнародного дня прав людини).   
    Саме ці дати початку та завершення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» обрані зумисне, вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок, дітей, хворих, людей з обмеженими можливостями, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, віку, здоров’я  і соціального стану є порушенням прав людини. Включає цей ланцюжок і відзначення Міжнародного дня волонтера, бо саме волонтери  опікуються шляхетною справою доброчинності і допомоги тим хто її найбільше потребує.  Символічно, що завершується акція Міжнародним днем прав людини, оскільки правові знання дають більше можливостей протистояти беззаконню.  
    До проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»  долучилася і Каланчацька бібліотека для дітей влаштувавши виставку дитячих малюнків «Моє щасливе майбутнє без насилля». Метою організації виставки було пояснити наймолодшим  громадянам, чим відрізняються права від обов'язків, довести їм, що ці два поняття  нероздільні, навчити дітей розрізняти право від власного омріяного бажання. Тож в рамках Тижня правових знань та Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» запросили своїх наймолодших читачів – учнів 3- Б класу Каланчацького ЗПЗСО №1 (кл. кер. Калашник В.А.)  на правовий майданчик «Є правила на світі, які повинні знати діти».  
   Дитячі майданчики бувають різні, а  наш бібліотечний – незвичайний! На ньому наші маленькі книголюбчики, граючись, вивчали основні положення Конвенції  прав дитини… 
   Було  цікаво, змістовно, а головне –пізнавально!
   Тема насилля болюча і жорстока для дорослих, а що вже говорити про дітей, які апріорі повинні зростати в добрі і любові. Проте тисячі неповнолітніх українців  потерпають від знущань і цькування та фізичної наруги.    
  
Насильство – це злочин, якому немає виправдання. З 2019 року в Україні була запроваджена кримінальна відповідальність за домашнє насильство, а постраждалі від насильства можуть безоплатно отримати всі види  юридичних  послуг.  Часто жертви насилля потерпають роками боячись  розголосу, але  говорити про насильство не соромно, більше того - це єдиний шлях його подолати.
      Закінчилася акція «16 днів проти насильства», хочеться сподіватися, що за цей час світ став хоча б трішки добрішим і привітнішим, а хтось зробив висновки.
     Шановна громадо!  Давайте докладемо зусиль і разом створимо соціальний простір, вільний від насильства.
     Хай взаєморозуміння і солідарність об’єднають нас заради  щастя і добра!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *