75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 листопада 2021 р.

Каланчацькі книгозбірні до дня толерантності

 
   
   Сьогодні, 16 листопада відзначається Міжнародний день толерантності, запроваджений у зв’язку із ухваленням ЮНЕСКО у 1995 році Декларації принципів терпимості, які проголошені в Загальній декларації прав людини.
    Про толерантність та її основні засади вели розмову з користувачами бібліотекарки Каланчацької централізованої бібліотечної системи.
    Толерантність – це повага до людської індивідуальності, визнання основоположних прав і свобод людини та громадянина, прийняття та правильне розуміння різноманіття культур та форм самовираження. Сьогодні слово  «толерантність» все частіше з'являється  у лексиці державних, громадських, культурних діячів, журналістів – усіх тих, хто причетний до процесу демократичних перетворень.
     Саме до таких висновків прийшли учасники  онлайн уроків толерантності «Ми різні, але всі ми люди»  і «Ми різні, але рівні»  (Новоолександрівська  та Олексіївська філії).  Різноманіття – це безцінна перевага, проте вона може виступати й джерелом напруги. Конфлікти на національному, етнічному, релігійному, конфесійному, політичному та інших підґрунтях ускладнюють  сьогодення і в нашій країні, але толерантність спроможна розряджати потенційні конфлікти. Про це сповіщяє виставка - інформація «Толерантність – це…» в Каланчацькій центральній книгозбірні.
   Казку про терпимість, лояльність та повагу до чужої думки учням 3 класу місцевої школи розповіла  бібліотекарка Гаврилівської  філії, вона так і називалася «Казка про толерантність», діти  з задоволенням  приєдналися до  дискусійного кола і на прикладі літературних персонажів охоче з’ясовували  як багато важать емоційна рівновага і гармонійні стосунки в спілкуванні зі світом.
      
Відзначення Міжнародного дня толерантності підтримали і інші книгозбірні бібліотечної системи. Про важливість теми свідчать  урок доброти «Толерантність – шлях до миру» (Олександрівська бібліотека), виставка – огляд «Толерантність – основа світогляду і культури»  (Роздольненська  філія), виставка – заклик «Будьмо толерантними» (Новокиївська  бібліотека)  та виставка – роздум «Толерантність – запорука людяності» (Олексіївська книгозбірня). 
       Бібліотекарки звертали увагу відвідувачів на те, що у повсякденному житті толерантність – це не бездіяльність, а активна життєва позиція, суть якої полягає не тільки в тому, щоб терпіти чужий спосіб життя, поведінку, звичаї, почуття, думки, ідеї або вірування, але й  визнавати та приймати поведінку, переконання і погляди інших людей, які відрізняються від власних.     
Разом з тим
, толерантність не означає терпиме ставлення до соціальної несправедливості, злочинів та відмову від своїх поглядів або поступки перед чужими переконаннями. 
     У Привільській сільській книгозбірні до Всесвітнього дня доброти   та Міжнародного дня толерантності  бібліотекарка зібрала цілий літературний кошик «Без добрих книг душа черствіє», нагадавши односельцям про мораль і людяність, про чуйність і взаємодопомогу, про принципи рівності та недискримінації, закріплені в міжнародному та національному законодавстві, згідно з якими всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах.
        У Міжнародний день толерантності  бажаємо  всім  розуміння від рідних і друзів!       Будьмо  толерантними  один до одного, пам’ятаймо, що кожен з нас має право на свою думку.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *