75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

25 червня 2021 р.

Оберіг нашої державності

  

День Конституції України — це державне свято, історія якого почалася з 1996 року та супроводжувалась довгими обговореннями та дебатами. Тоді, у ніч на 28 червня, парламент прийняв Конституцію незалежної
 України, яка була визнана міжнародним  співтовариством  однією з найдемократичніших у світі.
Цій доленосній події  в новітній українській історії присвячені виставки, бесіди, тематичні ігри та інформаційні хвилинки в книгозбірнях - філіях Каланчацької централізованої бібліотечної системи.
     Новітній конституційний процес розпочався одразу ж після прийняття 16 липня 1990 року Верховною Радою УРСР «Декларації про державний суверенитет України» – вже у жовтні була створена Конституційна комісія.  
 Про це  йдеться в матеріалах зібраних на інформаційно -документальній виставці «Від роду до народу слався, Україно!» (Олексіївська сільська філія), правовому путівнику «Оберіг нашої державності» (Гаврилівська бібліотека), виставці – діалозі «Поколіннями вимріяна Конституція» (Новокиївська  книгозбірня) та тематичних поличках  «Оберіг держави і нації», «Основний Закон мого життя» та «Конституція – основа державності» (Новоолександрівська, Хорлівська  та Привільська філії).
    Новокиївська бібліотека окрім виставки організувала пізнавальний квест до дня Конституції для учнів 5-8 класів місцевої школи. Діти з задоволенням взяли участь у  пригодницькій розвазі і дізналися для себе багато нового про Основний Закон України.
    Від початку прийняття, нинішній Основний Закон України змінювався кілька разів. Прикметно, що в Конституції України 1996 року передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень.
Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від
конституційного складу Верховної Ради України. Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України, згідно зі статтею 157  взагалі не може бути змінена. Про це вели мову бібліотекарки  на інформ - хвилинках «Веди нас, Основний Закон до заповітної мети» та «Основний закон мого життя»  у Роздольненській  і  Хорлівській сільських книгозбірнях.
    Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло становленню України як самостійної та незалежної держави і повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин.
Про це розповідали господині бібліотек на історичному навігаторі «Державна символіка України» (Олександрівська філія), бесіді біля тематичної полички «Конституція – паспорт держави» (Новопавлівська філія) і ситуативній грі «Вчинки та наслідки» (Каланчацька селищна бібліотека).
   Працівники Каланчацької централізованої бібліотечної системи кожному мешканцю нашої громади бажають миру,  любові та віри у безхмарне майбутнє нашої держави!
   Конституція України складена протягом століть з гетьманської мудрості та звитяги, полита кров’ю героїв, освячена честю українських воїнів, – це спадок, який береже наше право на вільне та гідне життя у рідній країні.
   Вітаємо з  Днем Конституції України!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *