75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 травня 2021 р.

Музеї – жива історія поколінь

 

    18 травня щороку відзначається Міжнародний день музеїв. Він  з'явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) було прийнято пропозицію про заснування цього свята.
    І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах світу. Каланчацька центральна бібліотека відзначила Міжнародний день музеїв  засіданням клубу  «Старшокласник» під назвою   «Найдивовижніші музеї світу».   До літературно – мистецької зали  завітав  10 – А клас ОЗ "Каланчацький ЗПЗСО №1" в супроводі  вчителів В. І. Обух та Н.В. Капленко.
   Керівник клубу Лариса Шаваровська з акцентувала увагу присутніх на тому, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.  
   На засіданні клубу прозвучало багато надзвичайно цікавої інформації. Ведуча розповіла про найвідоміші, найбільші, найстаріші, найдивовижніші музейні установи світу.
    Зокрема, присутні на заході познайомилися з Паризьким Лувром, який є найбільшим музеєм у світі або з Британським музеєм, постійна колекція якого нараховує близько 8 мільйонів предметів. Учасники заходу дізналися, що в Одесі є музеї звуку та контрабанди, у місті Малині – підводний музей, експонати якого розташовані на глибині до 15 метрів, у Харкові є інтерактивний музей дитинства…
    Старшокласники  мали нагоду переглянути пізнавальний відеофільм про найцікавіші музеї України та переглянути  матеріали зібрані на книжковій виставці «Подорож у світ музеїв».
   В Україні нараховується близько п'яти тисяч музеїв, у яких зберігається близько 12 млн музейних експонатів.    
Один із найбільших і найстаріших в нашій країні  Музей образотворчого мистецтва.  Він заснований 1 серпня 1899 року зусиллями української інтелігенції наприкінці ХІХ століття як перший загальнодоступний музей Києва.
   Майже в той самий час активно створюються музеї і на південних теренах України. Ведуча розповіла, що в Херсоні налічується 43 музеї. З них 2 обласного підпорядкування – Херсонський обласний краєзнавчий музей та Херсонський обласний художній музей  ім. О.Шовкуненка, 16  в загальноосвітніх навчальних закладах міста, 15 приватних музеїв, 7 – на підприємствах і у вищих закладах освіти, 2 – у лікарнях.
  Віднедавна в обласному центрі  діє асоціація приватних колекцій, до якої входять12 колекціонерів, її  голова С. Макаров – власник музею фотографії та фототехніки.
    Згадала ведуча  і про музейну експозицію  Каланчацької централізованої  бібліотечної системи, в якій зібрано раритетні і дорогі бібліотечному серцю речі та документи, які засвідчують більш ніж столітній шлях нашого закладу культури.
   Продовжити  відзначення Міжнародного дня музеїв  пані Лариса запросила в приміщенні Краєзнавчого музею  Каланчацької селищної ради, де  гостей  зустріла директорка і харизматичний екскурсовод  Ірина Чурай.
   Музеї – це місця пам’яті, історії та культури, але не варто говорити про музеї лише як про осередок минулого. Адже сьогодні музейні установи – це не лише статичні експозиції, музеї – це простір для живого, конструктивного спілкування, місце творення мистецтва і його демонстрації. Музеї – це й насамперед люди, які там працюють, люди, які своєю працею оживляють експонати та їх історії, дають їм нове дихання.
   Ірина Чурай розповіла, що музей  засновано в 1978 році, а в 2008 році  він переїхав в пристосоване приміщення  і має три зали – наш край, Каланчак  в роки  Другої світової війни та зал  нової та новітньої історії селища. Також  відвідувачі музею  уважно  вислухали розповідь гіда про плани розширення музейної експозиції та його площ.
    На завершення зустрічі керівник клубу «Старшокласник» Лариса Шаваровська подякувала  директорові Краєзнавчого музею  Ірині Чурай за цікаву розповідь і привітала з Міжнародним  днем музеїв  і Днем ангела та подарувала квіти. До привітань приєдналася і приватний підприємець, власниця магазину «Квіти» пані Юлія Чирик і передала в музей горщик з екзотичною  кімнатною рослиною.
    Кращий спосіб відзначити це свято – відвідати цікаву виставку  чи експозицію всією сім'єю залучивши  до дозвілля дітей.
  З  Міжнародним  днем музеїв!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *