75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

17 травня 2021 р.

Просуваємо європейські цінності!


     Сімнадцять років поспіль  у третю суботу травня  в Україні офіційно відзначають  День Європи.
   День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.
Україна є частиною Європи, а Європа – це велика міцна родина, об’єднання прогресивних, демократичних держав. Європейці поєднані спільною ідеєю процвітання та миру, а День Європи став символом нового початку, вільного та успішного шляху. В цьому переконалися  мешканці Каланчацької  територіальної громади, які цими днями завітали до закладів централізованої бібліотечної  системи.
   Одразу три різножанрові заходи підготувала центральна бібліотека Каланчацької громади. Окрім книжкової виставки «Європа сьогодні» відвідувачі  книгозбірні мали можливість здійснити відеотур «Всі дороги ведуть до Риму» і насолодитися  красою давнього містобудування  посередництвом виставки – інсталяції  «Рим – місто цікавої  архітектури», створеною у творчій співпраці з сектором мистецтв центральної бібліотеки.
   Цікаво пройшли в бібліотечних  філіях пізнавальні  заходи до Дня Європи.   
Учасники квесту «Що я знаю про Європу?» (Новокиївська бібліотека), години інформації «Європа та європейці, традиції та звичаї» (Новоолександрівська філія) та  вікторини «Що ти знаєш про ЄС?» (Хорлівська бібліотека) відвідувачі  дізналися, що  ЄС має риси єдиної держави, який  при цьому не скасовує суверенітет, національні особливості політики, економіки і законів, традицій, культурних надбань  кожної з країн – учасниць. Про те, що проєкт зі створення європейського міждержавного співтовариства розроблявся протягом кількох десятиліть, результатом тривалої  роботи стало підписання в 1992 році Маастрихтського договору – з цього моменту Європейський Союз почав своє існування.
    «Європейський Союз – напевно найбільш природне сучасне економіко-геополітичне об’єднання на сьогоднішній день, яке представлене більш ніж пів мільярдом  його жителів» – розповідає віртуальна подорож «Відкрий Європу для себе» (Горьківська  бібліотека).
   Представництво ЄС в Україні з’явилось у 1993 році. Україна – один з найбільших бенефіціарів програми «Еразмус+» серед країн Східного партнерства. «Еразмус+»  освітня програма ЄС, спрямована на активізацію міжнародного співробітництва та підвищення мобільності серед студентів, викладачів, науковців європейських університетів та вищих навчальних закладів інших країн.
  У 2016 році Каланчацька центральна бібліотека першою серед районних бібліотек Херсонщини отримала перемогу в конкурсі УБА у співпраці з Європейським Союзом «Пункт Європейської інформації в бібліотеках» за програмою «Erasmus +» (Жан – Моне), створила Пункт Європейської Інформації, який успішно просуває європейські цінності серед мешканців громади.
   ЄС надав країнам Східного партнерства близько 1 млрд євро на боротьбу з COVID-19.
     З 2014 року Євросоюз виділив близько 15 млрд євро на підтримку реформ в Україні. Такі дані можна знайти в документах зібраних у виставку – подорож  «Світ. Європа. Україна» (Олексіївська бібліотека).
    Гаврилівська книгозбірня запросила друзів на цікаву та естетично розвиваючу музичну  екскурсію «Історія Євробачення». Відвідувачі  дізналися багато  нового про  пісенний конкурс, переглянули виступи  переможців, серед яких і українські зірки Руслана та Джамала і побажали успіху  гурту «Go_A», який переміг у національному відборі.
    Україна бажає стати повноправним мешканцем європейського дому і справедливо вважає, що має на це право й своєю історією, географічним розташуванням і тим внеском, який наш народ  зробив у континентальну справу впродовж багатьох віків свого існування та боротьби.
З Днем Європи!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *