75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

9 березня 2021 р.

Шевченка славетне ім’я

 Благословен той день і час,
Земля, яку сходив Тарас
Малими босими ногами.
Земля, яку скропив Тарас
Дрібними росами-сльозами.
     9 березня 2021 року минуло 207 років від  тоді, як в маленькому селі Моринці на Черкащині народився хлопчик, якому судилося стати великим митцем, пророком і дороговказом, патріархом української культури та духовності. Коли прослалась килимами. 
     До Дня народження національного генія і духовного батька українства Тараса Григоровича Шевченка в Каланчацькій центральній бібліотеці  в рамках  ФанКлубу «КіноПошук» відбувся показ  фільму «Тарас Шевченко. Біографія», а  відділ абонементу люб’язно звернув  увагу своїх читачів на книжкову виставку «Тарас Шевченко та його життєва доля». На якій  яскраво прослідковується Шевченкове  коротке і важке життя.
  Із своїх 47-и років він 24 роки був кріпаком, 17 років – невольником у засланнях, під наглядом жандармів і тільки 10 років – вільною людиною. І в цих вкрай несприятливих умовах Тарас створив свій безсмертний «Кобзар», написав декілька томів прозових і драматичних творів та став Академіком Академії мистецтв. Можливо, що і сам поет навряд чи міг уявити, що більш ніж через двісті років він буде цікавим і актуальним, по всьому світу тисячі українців вшановуватимуть його пам'ять, а його твори залишаться сучасним.        Такі думки навіюють заходи в бібліотеках – філіях Каланчацької ЦБС. 
      В Новоолександрівській книгозбірні діє виставка однієї книги «Безсмертне слово Кобзаря», в Хорлівській бібліотеці оформлено пізнавальну виставку «Чи знаєте ви твори Шевченка», в Олександрівській  філії  в тематичну поличку  «Віночок віршів від Шевченка» зібрано  поезії українського генія, літературна викладка «З літопису Кобзаревої долі» діє  в Роздольненській бібліотеці, а в Новопавлівській книгозбірні розгорнуто книжкову алею «Шевченківське слово у серці моєму».  
    Пошановувачі мудрого кобзаревого слова зібралися  в Гаврилівській сільській книгозбірні  на поетично – музичну програму «Великий співець українського слова».    Цікаво пройшов поетичний  перегук  «Декламуємо Шевченка» в дитячому клубі «Асорті», що працює в Новокиївській бібліотеці, а увазі дорослих односельчан представлено  книжково – ілюстративну  виставку «Велич Тарасового слова».   Тест – драйв «Шевченко очима сучасності» влаштували підростаючому  поколінню в Горьківській  бібліотеці – філії. 
       Усний літературний альманах  «Шевченка славетне ім’я»  та поетичний акорд «Художник з душею поета, поет з душею художника» з успіхом пройшли в Привільській  книгозбірні. Поетична спадщина Кобзаря – це понад 240 творів, а живописна – приблизно 1200 робіт. Тож навіть якби Шевченко не став геніальним поетом, то він все одно був би відомий світові як великий український художник. Творчість Шевченка-поета й Шевченка-художника ідейно й тематично єдині, взаємопов’язані і доповнюють одна другу, стверджує захід проведений в Привіллі. 
      Поетична година «Доля осяяна талантом» присвячена дню народження Кобзаря пройшла в Олексіївській сільській філії. 
      А Каланчацька  селищна бібліотека  мешканців мікрорайону «Партизан»  запросила на літературну виставку «Пізнаймо великого Кобзаря».   
     Заходи, що відбулися в бібліотеках Каланчацької централізованої системи доводять, що поезія і живопис Тараса Шевченка давно стала нетлінною і важливою частиною духовного єства українського народу.  
     Шевченко для нас – це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть. З чого черпають сили й надії. Минають віки, а слово Шевченка — живе і вічне. Вивчаймо його, думаймо над його істиною, виконуймо його заповіти, і серед них – найперший і найголовніший:
Свою Україну любіть, 
Любіть її... во время люте,
В остатню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.    
      Спадок, який створив Тарас Шевченко понад 2 століття тому, став джерелом натхнення для багатьох сучасних митців.
Завдяки креативному підходу та свіжому погляду, безліч текстів, образів, картин Кобзаря отримали друге життя у 21 столітті. Тому 207-й день народження Шевченка – це привід не лише вшанувати пам'ять великого Кобзаря, але і згадати творчість, яка не втрачає своєї актуальності у наші дні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *