75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

24 березня 2021 р.

Купальниця … Що ми знаємо про неї ?

  
    Скульптура  "Купальниця"…  Встановлена  в  Хорлах, в маєтку Софії  Богданівни Фальц-Фейн у далекому 1902 році.    5 травня 2018 року у селі Хорли відбулася церемонія відкриття реставрованого пам’ятника «Купальниця», розташована в парковій  зоні  в центрі села. 
   Скульптура  «Купальниця» зберігає прикриту таємницю сімейну історію, в якій Софія Богданівна  Фальц-Фейн зіграла аж ніяк не ангельську роль.  Хоча, хто знає напевно?
   Реконструйований пам’ятник «Купальниця»  – це другий об’єкт в селі Хорли після об лаштованого святого джерела, над яким попрацював місцевий підприємець Бобер Ігор. В цей раз його ініціативу підтримали і приєдналися до роботи місцеві підприємці Чірік  Віталій, Самойленко Олександр і директор навчально-наукового центру с. Хорли Київського національного торгово-економічного університету Шаріпов Ельдар.     За однією з легенд, двоє синів баронеси Густав і Фрідріх закохалися в одну дівчину – Серафиму. Вона трагічно загинула, а пам’ять про неї зберігає скульптура.
                                              Купальниця   /легенда/
     При баронесі Софії   Фальц-Фейн служила в покоївках дівчина Дарина, в котру закохався один із синів баронеси. Щоб не допустити нерівного шлюбу баронеса відправляє сина за кордон, а до дівчини підсилає молодого негра, який працював у порту, для того щоб він її збезчестив. Вирвавшись із обіймів насильника, Дарина побігла до моря, щоб покінчити із життям.
     Але в морі один рибалка побачив дівчину, яка неначе сама не своя убігла у воду, і відразу зрозумів – дівчина прощається з життям. Витягнувши її із води, той рибалка забрав її до себе додому, а на ранок пустив поголос, що на його   очах втопилася Дарина.
     Переживаючи горе, син баронеси за кордоном в Італії замовив дві мармурові скульптурки для фонтанів у Хорлах «Купальниця» і у Асканії Новій «Серафима», скульптури були встановлені в центрі фонтанів.
     Після того як рибалка довідався про страждання молодого Фальц-Фейна – він вирішує відкрити йому правду.
      Запросивши Густава до себе – передав йому живу й здорову Дашу. Під покровом темноти, таємно на торговому судні Густав з коханою переправилися за кордон, де одружились і жили довго й щасливо, але тайну про «воскресіння» Дарини нікому не розкрили.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *