75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 березня 2021 р.

Відомі особи громади: Григорій Рудницький

   З добірки розповідей про відомих людей нашої громади …

                    Григорій Андрійович Рудницький
                        Краєзнавець, літературознавець, енциклопедист,                                                                                                                                   шашковий композитор, дослідник
                                                                      «Землі степових  пірамід».
       
  
Григорій Рудницький    відомий журналіст,  автор трьох книг, укладач довідника  «Тарас Шевченко і Крим», Лауреат декількох  Всеукраїнських премій – Яра Славутича  за  краєзнавче дослідження «Земля степових пірамід» та Фонду Т.Г.Шевченка «В своїй хаті своя і правда, і сила, і воля» за публікації шевченківської тематики.
      Григорій  Рудницький народився  1 квітня 1936 року в селі Новокиївка Каланчацького району Херсонської області. Тут пройшло його дитинство, закінчив Новокиївську середню школу.  У 1958 році переїхав до АР Крим.
     У 1963 році з відзнакою закінчив історико-філософський факультет Кримського педагогічного інституту. У 1964 - 2003 роках працював у редакціях кримських газет. 
       Протягом 1965-1993 років  — кореспондент спортивного відділу газети «Кримська правда». Восени 1965 року організував перший у кримській періодиці конкурс на кращий розв'язок шашкових композицій. У ньому брали участь і маститі майстри спорту СРСР Микола Пустинніков, Леонід Вітошкін, Б. Волков і початківці. Серед них — восьмикласник 6-ї Сімферопольської школи Семен Беренштейн. Для майбутнього  гросмейстера з композиції цей конкурс став першим.
     У ЗМІ регулярно виступав з краєзнавчими замітками, статтями зі спортивної тематики. Редактор відділу газети «Кримська світлиця», шеф-редактор газети «КримСПОРТ». Автор статей в Енциклопедії сучасної України.
     На краєзнавчі та культурологічні теми пише з 1990 року, його статті публікувалися в Австрії, Бразилії, Канаді, Нідерландах, ФРН, США.
     Як краєзнавець – дослідник  Григорій Рудницький не забуває про свою малу батьківщину, Каланчацький район. В районній газеті «Слава праці» публікує цикл історико-краєзнавчих статей, активно співпрацює з Каланчацькою центральною районною бібліотекою і дарує їй свої книги. Свої книги журналіст передає також і в кримські бібліотеки, зокрема в Кримсько-татарську бібліотеку ім. В. Гаспринського.
   Каланчацькій центральній бібліотеці подарував свою книгу  «Земля степових пірамід».  Це книжка про утворення сіл, заселення міст Лівобережної Херсонщини починаючи з останньої чверті XVIII століття до середини 1870 років.  В книзі представлені також вибрані нариси автора присвячені таврійським промислам та забутим чи не часто згадуваним тепер історичним особистостям.
       Особливо цінним  є  те, що,  як написав сам автор, «…  майже всі довідки в ній складені з використанням архівних даних та їх направленість, між іншим, пов’язана з усуненням неточностей,  ідеологічних міфів, які присутні в херсонському томі  «Історія міст і сіл УССР».  
      Крім того, Григорій Рудницький пише , що  «… вперше  буквально витягнуто із забуття історичні факти про невеликі села, зокрема Привілля, Ленінка, інших поселеннях, не кажучи вже, про вже неіснуючих поселеннях».
     Свій збірник статей автор поступово доповнює новими нарисами і фактами, по крихтам збираючи матеріали в архівах.
    Історико-краєзнавчі статті  Григорія Андрійовича Рудницького, надруковані в Каланчацькій  районній газеті «Слава праці», а тепер і подаровані книги,   дбайливо зберігаються в краєзнавчому секторі Каланчацької центральної бібліотеки  й завжди до уваги відвідувачів.  
      Григорій Рудницький – видатний пропагандист шашкового мистецтва. Визначний фахівець в творчості та житті Тараса Шевченка. Майстер спорту СРСР з шашкової композиції. Чемпіон України з шашкової композиції. Член-кореспондент Академії шахового і шашкового мистецтв.
     Лауреат  Всеукраїнських премій:  Яра Славутича за краєзнавче дослідження «Земля степних пірамід» і Фонду Т. Г. Шевченка «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля» — за публікації шевченківської тематики.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *