75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 березня 2021 р.

Відомі особи громади: Віра Реут

 

          З добірки розповідей про відомих людей нашої громади …

                                 Реут  Віра  Дмитрівна
                                      Заслужений вчитель України, 
а                                                          автор збірників краєзнавчих нарисів
                                                                               (1943 – 2009)
                 
Народилася Віра Дмитрівна  Реут (дівоче прізвище  Назаренко)  2 квітня 1943 року в с. Піщане Каховського району.        
      Першу освіту здобула у Бериславському педагогічному училищі, де навчалася  з 1959 по 1961 рік,  далі з успіхом закінчила Одеський державний університет, на філологічному факультеті.
           Ім´я Віри Дмитрівни Реут увійшло в історію педагогічної діяльності Каланчацького району, Херсонщини, як одного з неперевершених фахівців – викладачів української мови та літератури. Її уроки були настільки цікаві, захоплюючі, що учні затамувавши подих ловили кожне слово вчителя, кожну фразу, кожний вислів…
            А мова Віри Дмитрівни була настільки багата, яскрава, насичена крилатими виразами, прислів´ями, поговірками, а класичні твори… Здавалося,  що українську класику Віра Дмитрівна знає всю напам´ять …
           Уся педагогічна діяльність Віри Дмитрівни пройшла в Каланчацькому районі. Починала у Мирненській восьмирічці, учителем біології, а невдовзі стала завідуючою Новопавлівської початкової школи.      Її рідна Новопавлівська школа  … Тут Віра Дмитрівна працювала учителем української мови і літератури, заступником директора з навчально-виховної роботи, а з 1973 по 1983 рік була директором цієї школи. Потім, аж до виходу на пенсію, викладала дітям рідну мову та літературу, українознавство. На 2001 рік педагогічний стаж В.Д.Реут складав 40 років. Вона зуміла підготувати собі гідну зміну: і керівництво, і учителів школи. 
      Скільком поколінням новопавлівців прищепила Віра Дмитрівна велику любов до рідної мови та української літератури.  
           Багато її учнів наслідували її професію вчителя, педагога. Обрали професію з гордістю за улюблену вчительку, часто зверталися за консультацією, по допомогу… А Віра Дмитрівна пишалася своїми учнями, які також пішли освітянською нивою.       
  У Віри Дмитрівни Реут, вчителя з великої літери, прекрасного  педагога, чудової людини    крім 40-річної педагогічної праці в Новопавлівській загально - освітній школі, захопленням стала ще й музейна справа,  вивчення історії рідного краю, написання нарисів про ветеранів Великої Вітчизняної,  остарбайтерів, дітей війни, людей, які пережили трагічні події нашої спільної історії, для Віри Дмитрівни стали не просто захопленням, а глибокою потребою душі.
           І як результат – вийшла в світ книга «Борги наші», солідне видання, більше трьохсот сторінок, з великою кількістю фотографій.
           Відразу ж після закінчення роботи над книгою «Борги наші» взялася писати нову книгу з історії  с. Новопавлівка, яку мріяла видати до 180 - річчя села, але завершити роботу не встигла, жорстока хвороба змусила зупинитися серцю.  Естафету підхопив син, через два роки у світ вийшла друга книга В.Д. Реут у співавторстві з сином Ігорем  «Новопавлівка. Погляд через роки».  Чудовий літописець рідного краю і його людей !   
Держава гідно оцінила учительську працю нашої колеги. У 1984 році вона отримала грамоту обласного відділу народної освіти і галузевого обкому профспілки, а також – звання «старший учитель». Через два роки – грамоту Міністерства освіти Української РСР, а вже через рік – звання «учитель-методист» і тоді ж – найвище звання у галузі освіти – «Заслужений учитель Української РСР». У 1988 році її нагородили медаллю «Ветеран праці», у 1996 році вона отримала Знак «Відмінник освіти України».
    Людина з великої літери! Дійсно народна учителька! Патріотка України!  
     Вона була і залишиться гордістю учительства району, тих, хто знав її особисто, читав написане нею.
     В центральній районній бібліотеці проведено презентації цих книжок з участю широкого загалу громадськості.
     7 листопада 2009 року Віри Дмитрівни Реут не стало.
    Новопавлівській ЗОШ присвоєно ім’я Віри Дмитрівни Реут.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *