75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 березня 2021 р.

Відомі особи селища: Іван Білобров

   З добірки розповідей про відомих людей нашої громади …                                

                                  Білобров Іван Герасимович                                                                                                                                                  Учасник Великої Вітчизняної війни,
                                                       учасник Параду Перемоги 9 травня 1945 року
                                                                         на Красній площі в Москві. 
                                                                                      (1921- 2001)
       
 Учасник Великої Вітчизняної війни, моряк Чорноморського флоту.
       Народився в селищі Каланчак, навчався в середній школі № 1.Тут пройшло його дитинство та юнацькі роки.      
        В 1940 році навчався в школі Зброї Навчального загону Чорноморського флоту в м. Севастополі.
       До призову на Флот сільський хлопчина побував у двох «великих містах»  – Копанях та Армянську, куди ходив з матір’ю носієм пожитків на обмін продуктів.
       Війна 1941 року Івана Герасимовича застала в Севастопольському навчальному загоні моряків, які охороняли штаб Чорноморського флоту...     Бойове хрещення отримав у вересні 1941 року, коли в Криму висадився перший диверсійний батальйон. В тяжкому бою моряки оточили і знищили диверсантів.
       В 1941 році з самого початку війни разом з іншими моряками Чорноморського флоту був відправлений залізницею в Сталінград, а вже із Сталінграду до Казані, де будувалися бронетранспортери, на одному з яких він пройшов війну помічником командира. В загоні бронетранспортерів воював на Волзі, відбиваючи атаки фашистів, нашестя ворожої авіації, переправляючи через Волгу зброю, їжу для захисників Сталінграду, евакуюючи поранених.
      Після боїв у Сталінграді разом з бронекатером був направлений в Червоноармійськ, потім в м. Єйськ на Азовському морі, далі брав участь у боях на Тамані. З Азовського моря перейшли на Дніпро в м. Запоріжжя, Херсон, Очаків далі – в гирло Дунаю. Разом з побратимами пройшов майже всю Європу.
       За збитих двох «юнкерсів» Івана Герасимовича було нагороджено орденом Червоної Зірки.
       Брав участь у звільненні Будапешта, Белграда, Відня. На флоті служив 8 років.
      Всього мав 20 нагород: два ордени Великої Вітчизняної війни І і II ступенів, орден Червоної Зірки, югославський орден Партизанської зірки II ступеня «Црвена Звезда», медалями Ушакова, Нахімова, «За перемогу над Німеччиною» та багатьма іншими нагородами.
    Війну пройшов без поранень.
    Найпам’ятніша подія в біографії  І.Г. Білоброва – участь у Параді Перемоги 1945 року на Красній площі в Москві, де він разом з 54 друзями представляв Дунайську флотилію.
    Після демобілізації в 1947 році, повернувся в рідний Каланчак. Працював у районному фінвідділі, старшим інспектором держстраху, головою радгоспу, уповноваженим відділу Херсонського облвиконкому за використанням трудових ресурсів.
    До останніх років свого життя брав активну участь в патріотичному вихованні молоді селища та району.
    Помер Білобров І.Г. 29 травня 2001 року. Похований на одному із цвинтарів Каланчака.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *