75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 березня 2021 р.

Почесні громадяни селища Каланчак: Дмитро Кличановський

                         
       Кличановський Дмитро Федотович (1914 – 2006)
 
Вчитель, високоосвічений наставник, істинний інтелігент, учасник Сталінградської битви.  
                Почесний громадянин селища Каланчак.

          Народився 19 жовтня 1914 року в с. Каланчак. Навчався у Каланчацькій семирічній школі (з 1935 року – Каланчацька середня школа № 1). Ще навчаючись у сьомому класі спробував себе у якості педагога, викладаючи в 3-ому класі Каланчацької початкової школи № 3.
         Після її закінчення – вчительські курси у Херсоні. З 1933 року працював  вчителем початкових класів Каланчацької школи № 1. Одночасно з роботою навчався в Херсонському державному педагогічному інституті на факультеті російської філології,  з 1936 року  в Академії Мистецтв, далі в Миколаївському педагогічному інституті, в Московському державному інституті філософії і літератури  ім. Чернишевського, який закінчив у 1941 році з відзнакою.
        Йому  було присвоєно кваліфікацію наукового співробітника в галузі літератури, викладача учбового закладу, вчителя середньої школи.
       Влітку 1941 року Каланчацьким районним військовим комісаріатом  був призваний до лав Червоної Армії, у військовий винищувальний батальйон. А 6 вересня того ж року був направлений до 19-го полку зв'язку в Мелітополь. Звідти був зарахований курсантам Сталінградського училища зв’язку.
       Курсант-зв’язківець з перших днів брав участь в Сталінградській битві, пройшов крізь її пекло.  28 жовтня 1942 року був поранений, у 1943 році звільнений з лав Радянської Армії.
       На другий день після повернення в с. Каланчак  був призначений на посаду завідувача районним відділом освіти.
       З третього лютого 1945  року  до вересня1956  року працював директором Каланчацької  ЗОШ № 1.
      У 1950 році за високий рівень організації навчально-виховної роботи з підростаючим поколінням нагороджений медаллю „За трудовое отличие".
     У 1975 році пішов на заслужений відпочинок.  З 1975 року працював вчителем російської мови і літератури цієї школи, потім деякий час вчителем малювання.
      Нагороджений орденами:  Великої Вітчизняної війни 1 ступеня, «За мужність», медалями «За оборону Сталінграда», імені Жукова, «За трудовое отличие», «Ветеран праці», ювілейними медалями.
      Неодноразово обирався депутатом Каланчацької селищної  та районної рад.
      Життєвий шлях Дмитра Федотовича  Кличановського обірвався 06 жовтня 2006 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *