75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

19 березня 2021 р.

Поезія – безсмертний дотик до душі!


Поезія ...
«Поезія – це струни відчуттів,                                            Це музика Вселенської любові,
 Поезія – це скарб  усіх віків,
 Це діамант величиною в слово!»                  
     Березень багатий на визначні події для книголюбів і всіх, хто щодня опановує мистецтво слова.  На початку місяця в Україні відзначали День письменника, час святкувати  і день, який складно уявити більш доречним в іншу пору року. Ну-бо коли, як не весною, відзначати  усім світом День поезії – свято словесної чуттєвості й довершеного вміння кількома словами висловити невисловлюване.  
  До речі,  а ви знаєте коли  стають поетами?  Видатний  поет, художник, перекладач, мистецтвознавець, лідер українського  андеграунду  Грицько Чубай  авторитетно заявив :                          
 «Я знаю, коли люди стають поетами -
 ранньою весною під тихий березневий вечір,   
біля димлячих багать,
тоді, як по садах палять торішнє листя
та сухе гілляччя.
Тоді так багато простору для споминів,
і минущість всього, що на світі,
як ніколи, відчутна тоді».
    За ініціативою ЮНЕСКО щорічно 21 березня святкують Всесвітній день поезії. Встановлено день поезії у 1999 році  ухвалою 30-ї сесії ЮНЕСКО. Вперше свято поезії було відзначено 21 березня 2000 року.
    Віддавна саме поезія найпершою реагувала на всі події, які змінювали хід історії …  
     Читаючи душевні поетичні рядки, занурюємося в романтичний настрій, повсякденна рутина розсіюється, як туман, поезія робить наш світ прекрасним!
    Каланчацька центральна  бібліотека роками проводила масові заходи до  цього святкового дня, для тих, хто не уявляє свого життя без поетичних рядочків.
    Але  реальність втручається, навіть, в такі високі і шляхетні матерії, як  поезія і через загрозу коронавірусу, відзначення цього дня другий рік поспіль переноситься в віртуальний простір.
    Поезії – це завжди читання самого себе, занурення у глибини своєї душі, співвіднесення з ліричним героєм – і, як нагорода, можливість віднайти відповіді на питання, що давно хвилюють. Поезія лікує, надихає, розчулює, смішить, розважає, окрилює ...   
Вона не вимагає від нас багато уваги й часу, але якщо ви все ж знайдете для неї трохи місця у своєму житті – вона нам неодмінно віддячить.   
      Про це, напевно, знає цікава співрозмовниця, щирий друг бібліотеки, членкиня літературного клубу «Дивослово», поетка, авторка трьох збірок віршів Галина Нігачова. Для неї поезія –
 то серця мова –
Надії, Віри і Любові –
Життя духовного основа.
Ні меж, ані кордонів їй немає,
Аж до зірок дух підіймає.
    Працівниці відділу обслуговування  Каланчацької центральної бібліотеки  присвятили пані Галині відеоролик, з яким можна ознайомитися в мережі Facebook та на блозі книгозбірні.
    Сьогодні, 19 березня, на передодні Всесвітнього дня поезії, одній з найвідоміших українок, видатній особистості сучасності, Ліні Костенко виповнюється 91 рік. Її вважають генієм слова, залізною жінкою та живою легендою, а її біографія є прикладом для мільйонів українців та невичерпним джерелом мудрості. Її вислови надихають на зміни і змушують замислитися над вічними темами, а сила волі та незламність вражають. Її поезія – це словесна зброя, яка надихає і окриляє.   
Є у Ліни Костенко вірші й про поезію, одним з них і закінчилася віртуальна  зустріч на передодні Всесвітнього дня поезії.
   Все повторялось:  і краса, й потворність.
Усе було:  асфальти й спориші.
Поезія – це завжди неповторність,
 якийсь безсмертний дотик до душі.    Знайдіть трішки часу й завітайте до бібліотеки,  у нас величезний вибір віршованих творів на будь – який смак. Пориньте у світ поезії і ви відчуєте – вона єднає, надихає та  емоційно збагачує. 
   Захід до Всесвітнього дня поезії у творчій співдружності готували керівники  клубів «Старшокласник» та «Дивослово»  Лариса Шаваровська та Ірина Добровольська  за активного сприяння завідуючої відділом обслуговування Олени Гриценко. 
    Бібліотекарі сільських філій також підготували заходи до Всесвітнього дня поезії, зокрема бібліотекар Новоолександрівської сільської книгозбірні оформила цікаву книжкову вставку «На крилах поезії», література представлена на ній користується великим попитом у мешканців місцевої громади.
        Привільська сільська бібліотека-філія представила своїм відвідувачам перегляд літератури «Поезія – душі порив, життя натхнення!» Літературне надбання світочу української поезії – Ліни Костенко – особлива увага односельців. 
    Читаючи душевні поетичні рядки, занурюємося в романтичний настрій, повсякденна рутина розсіюється, як туман, поезія робить наш світ прекрасним!
    

     З Всесвітнім  днем поезії, друзі!  З днем духовної краси і натхнення! 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *