75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

25 березня 2021 р.

Пам’ятний знак в’язням концентраційного табору

 

    Пам’ятний знак в’язням концентраційного табору,  розташованого в роки Великої Вітчизняної війни на території колишнього саду за селищем Каланчак, відкрито у 1985 році з нагоди 40-річчя  великої Перемоги.      Він був встановлений на досить великій відстані від селища Каланчак, до нього рідко навідувалися мешканці району, територія майже не прибиралася.  З часом він зазнав руйнації.
     29 квітня 2013 року  пам’ятний знак  в’язням концентраційного табору на території  колишнього  радгоспу «Жовтневий»  було перенесено на інше, більш привабливе місце по трасі на село Хорли за пропозицією Каланчацької районної ради ветеранів  та депутатів районної ради. Виконання робіт по перенесенню пам’ятного знака здійснено завдячуючи приватному підприємцю О.М.Залевському та  правлінню ПАТ «БМУ-24» тресту «Херсонводбуд» (Голова правління П.Т. Пелешок).
   Цей знак – часточка оборони Севастополя, бо саме її учасники, моряки, потрапили до полону в наше селище …
   Нацисти називали їх «чорною смертю», і свій страх по-звірячому демонстрували на полонених, розправляючись з ними фізично і морально. Жителі селища хоч і намагалися у будь-який спосіб допомогти в’язням, однак вижили далеко не всі.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *