75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 лютого 2021 р.

Небесна сотня на варті наших душ!


      День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».
       Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір.
     Цій вікопомній події, що змінила історію нашої країни, присвячені заходи в Каланчацькій централізованій бібліотечній системі.
     Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих. Вони різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Серед них були успішні підприємці й пенсіонери. Найстаршому – Іванові Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарієві Войтовичу – лише 17.    
Працівниці відділу обслуговування Каланчацької центральної бібліотеки  за допомогою інтернет ресурсів створили  галерею пам’яті «Майдан – мужність, воля, біль», пісенний колаж «Герої Небесної Сотні в піснях» та оформили  виставку – досьє «Небесна Сотня на варті», які привертають увагу насамперед молодих користувачів бібліотечних послуг.
       Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму. Він у котре підтвердив те, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, готові  пожертвувати власним життям заради майбутнього України як незалежної демократичної держави.
     Жителі  Новоолександрівки звернули увагу на тематичну поличку «Вшануємо Героїв Небесної Сотні» оформлену в сільській книгозбірні.   
     Гаврилівська філія запропонувала своїм користувачам відеоперегляд «Ангели пам’яті».
     В Новопавлівській книгозбірні пройшла інформаційна година «Полум’яний вогонь Майдану», на яку було запрошено учнів 5 – 6 класів місцевої школи.
     На уроки мужності «Чисті душі, що злетіли в небо»  та «А Сотню вже зустріли небеса» запросили  юних мешканців сіл  Олександрівська  та Олексіївська бібліотеки.     Інформаційне повідомлення «Цвіт життя вони віддали Україні» підготувала для своїх відвідувачів Каланчацька селищна бібліотека, а Роздольненська бібліотека – філія привернула увагу односельчан до подій Революції Гідності бібліоколажем «Небесна Сотня. Ціна свободи».
     Подвиг героїв новітньої історії України засвідчують  книжкові  виставки «Небесна Сотня воїнів Майдану»  та «На варті наших душ Небесна Сотня» розгорнуті в Привільській  та Новокиївській бібліотеках.
      Протистояння учасників Революції Гідності та представників режиму Януковича тривало понад три місяці. За цей період середмістя столиці стало осередком масового спротиву громадян, що виступали проти чинної влади й антидержавницької політики, яку та провадила.
    Майданівці облаштували наметове містечко, пункти обігріву, медичні пункти, сцену, побудували барикади та організували загони самооборони. Територія Євромайдану перетворилася на центр опору силовикам як важелям впливу чинної на той час влади. Про це йшлося на вечері пам’яті «Небесна Сотня – журавлик миру», що відбувся в Горьківській бібліотеці – філії.
      Для всієї України Небесна Сотня стала не лише символом жертовності, героїзму та патріотизму, а й прикладом та джерелом натхнення для наших воїнів, які гідно захищають територіальну цілісність України на сході, утверджуючи право людини на вільне життя.
     Українці вибороли право на демократичний європейський розвиток держави і готові боротися за нього та очищення від тоталітарного минулого.
     Вічна пам’ять і слава Героям!
     Вони не вмирають, а навічно залишаються нашою славою та небесними захисниками України!
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *