75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

11 січня 2021 р.

Каланчацькі бібліотеки – допомагають мешканцям громади !

    Книгозбірні Каланчацької централізованої бібліотечної системи завжди працюють на допомогу мешканцям громади, задовольняють інформаційні інтереси та потреби своїх відвідувачів.
   Й якщо, пересічні жителі об’єднаної територіальної громади помітили, каланчацькі бібліотекарі завжди йдуть в ногу з часом, завжди попереду, десь тільки говорять про інновації, десь планують, а в наших бібліотеках вже працюють з цього напрямку діяльності на повну силу, не рахуючись з особистим часом, а іноді й коштами.
   Так було з отриманням семи Міжнародних грантів, створення  в районі п’яти інтернет - центрів  по наданню  вільного доступу до світових інформаційних ресурсів, створення Пункту Європейської  Інформації,  надають у користування сучасну електронну книжку, до послуг інше технічне обладнання  – й це все Каланчацька бібліотека, вона завжди була першою, а іноді й єдиною серед районів Херсонщини ...
    Крім перемог у Міжнародних Грантах, нагород у Всеукраїнських та обласних конкурсах, акціях, фестивалях, перераховувати наші успіхи можна дуже довго … !
   Нещодавно постало питання – потрібна допомога мешканцям громади в переоформленні нового постачальника газу. Й тут знов бібліотеки Каланчацької  ЦБС – центральна, Новокиївська та Новопавлівська сільські бібліотеки-філії зразу ж відгукнулися – стали надавати таку допомогу та ще й безкоштовно !
   В цих книгозбірнях є комп’ютери, вони приєднані до всесвітньої мережі інтернет. Бібліотекарі почали надавати не притаманну їй  послугу,  край необхідну сьогодні допомогу мешканцям населених пунктів. Але це дещо проблематично, адже в бібліотеках свої плани, переліки послуг, функціональні обов’язки, а ще й час складання планів та звітів.
   Проблематично ще й те, що все наявне технічне обладнання наших бібліотек  виграно за Міжнародними Грантами у 2004 та  2010 роках – застаріле, постійно потребує ремонту та налагодження.
Хоча в нашій громаді багато організацій, що мають нову сучасну нову техніку …
   Якоїсь допомоги, елементарних консультацій працівникам бібліотек ніхто не надав, бібліотекарі самі опанували новий вид послуги.
   Виявилося, що людей поставили до відома, що потрібно терміново обрати нового постачальника газу, подати документи, скласти угоду з новим постачальником.  Але, як це зробити ?  Як виявилося, більшість мешканців громади не готові до таких нововведень, у багатьох літніх людей немає інтернету, електронної пошти, не все в порядку з документами на власність житла тощо.
    Дехто в громаді надає ці послуги за певну плату, а бібліотеки – безкоштовно й тому багато хто йдуть саме в наші три бібліотеки. У нас утворилися великі черги, люди приходять  з семи годин ранку й раніше, часто не дотримуються санітарних норм, необхідних при карантині, спричиненому пандемією COVID – 19. Одні просять, щоб їх обслужили поза чергою, інші вимагають на підвищених тонах, дехто приносить всі документи, які є вдома – на телевізор, холодильник, пральну машину й, навіть, меблі та  кавоварку,  тільки не ті, що потрібні.
   А скільки цікавого почули, зокрема одна відвідувачка взагалі заявила, що якби їй пістолет, вона б постріляла всіх, хто це придумав.  Інша сказала, що краще б вона померла, ніж дожити до такого часу, щоб таким займатися. Один відвідувач з підвищеним голосом заявив: «Ви тут бізнесом займаєтеся, а я повинен вам давати свою електронну пошту?  Не буду я вам нічого давати, оформляйте й скоріше, мені ніколи !». А взагалі  99%  відвідувачів здивовані, що це бібліотекарі надають таку послугу, вважають, впевнені, що це спеціалісти газового господарства їх обслуговують.
   А головне, на порозі Новий рік та Різдво Христове ! Чудові, найкращі свята ! Чекаємо чудо й ми у новорічну ніч, а воно вже здійснилося 23 грудня !  Тільки не таке чудо, про яке мріяли. З легкої руки газети «Гривна» Каланчацька бібліотека разом з працівниками та відвідувачами, яким на той момент надавалася послуга перейти до нового постачальника газу , "опинилася"  … й де б ви думали ?  В селі Саги Олешківського району !!!
   Одержавши останній номер Херсонської обласної газети «Новий день»  № 52 від 23 грудня 2020 року були дещо здивовані. На першій сторінці передова стаття «Обрати нового постачальника газу можна без інтернету», під назвою газети – велика кольорова світлина, частини нашого літературно-мистецького залу Каланчацької центральної бібліотеки,  де зафіксовано момент надання допомоги мешканцям громади по оформленню документів обрання нового постачальника газу й підпис: «Це бібліотека в селі Саги  Олешкывського району …»   Й далі, як вона гарно працює – допомагає односельцям…
     Ось таке передноворічне неочікуване ЧУДО ! А ще, Каланчацькій центральній бібліотеці дуже цікаво, хто надав редакції газети "Гривна" таку "достовірну" інформацію з фотографією нашої книгозбірні та коментарем, що це бібліотека села Саги Олешкіського району ?
   Доречі, 18 грудня Каланчацькою бібліотекою було розміщено в соцмережі  в  декількох групах на Facebook дописи зі світлинами про надання Каланчацькою бібліотекою допомоги мешканцям громади щодо переходу до нового постачальника газу. Очевидно, «декому» світлина сподобалася й чому б не …
    Вирішити це питання безпосередньо з "пані Гривнею" немає можливості – вона поза зоною досяжності будь-якого сучасного зв’язку. Редакція газети на зв’язок не виходить, ні на телефонний, ні на електронний.   Припускаємо, що й сама «Гривна» вирушила в подорож в далекі краї, туди, де немає ні інтернету, ні телефонів  ...  
      Хочеться звернутися до редакції  газети «Гривна»:  «Поверніть нашу книгозбірню в Каланчак!  Ми любимо своє містечко й не планувати десь вояжувати!»
    Поясніть,  як таке могло статися ?  Й не завадило б редакції  вибачитися перед Каланчацькою центральною бібліотекою !!!
    А мешканців Каланчацької громади  щиро вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!  Всім миру, благополуччя та достатку, сімейного затишку та родинного тепла, будьте щасливі та здорові !
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *