75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 серпня 2020 р.

Моя Україна – святкова та незалежна !


   Незалежність України !  Історія формування української держави ...  Ми всі знаємо, яким чином та протягом якого часу виборювалася незалежність.
   Незалежність!  У цьому слові тісно сплелися свобода і запекла боротьба. Так, Україна нарешті виборола незалежність у 1991 році, але і досі країна змушена добиватися на східному кордоні свого права бути вільними. Шануймо наших захисників свободи та незалежності України ! Любімо свою рідну країну і працюймо на її благо та процвітання !
   До своєї незалежності Україна йшла довгим шляхом...
 Короткий екскурс історії – огляд документів представлених на виставках, переглядах, тематичних полицях, обговорених на заходах до Дня Незалежності України.

   Її початком є  Антська держава, об’єднання полян Русі, згодом об’єднання Руської держави з центром у Києві. З розпадом Київської держави традиції державності перейшли до Галицько-Волинського князівства, потім  було Литовсько-Руське велике князівство.
   У XVII столітті на території сучасної України починає формуватися Козацька держава. Понад сто років козаки боролися за незалежність України, ле досягти її  їм так і не вдалося. У XVIII столітті український народ втратив свою державність та опинився у межах двох імперій – Російської та Австрійської на наступні двісті років.
     У XIX – на початку XX століття зароджується і розвивається український національний рух, який привів до Української революції 1917-1921 років та відродження української державності. Формується Центральна Рада, яка своїм ІІІ Універсалом проголошує про створення Української Народної Республіки, а IV Універсалом оголошує незалежність УНР. У 1919 році Акт Злуки засвідчив соборність українських земель. Однак УНР, як держава, проіснувала недовго. Український народ втратив шанс мати власну державу до кінця ХХ століття.

 Наприкінці 1991 року Україна з усіх формальних точок зору перетворилася на незалежну державу. Повну державну незалежність Україна здобула після проведення загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року, коли за її незалежність висловилися 90,32% громадян.   
    Всі ці дані можна знайти в документах розміщених на святковій книжковій виставці «Моя Україна», яку оформили працівниці літературно – мистецької зали Каланчацької центральної бібліотеки. 
    Якщо ви хоча б раз у житті намагалися уявити, як би виглядали українські генії живучі в наш час, то ласкаво просимо до бібліотеки. До ваших послуг  дотепний і оригінальний  фотоколаж «Стильні та сучасні», який розбурхає вашу уяву. 
    Окрім того бібліотекарі запропонували всім бажаючим перевірити свої знання з географії нашої країни, пройшовши  інформаційній тест – гру онлайн  «Як добре ви знаєте Україну». Перевірте й ви себе за посиланням   https://learningapps.org/view1117130
    На передодні Дня  Незалежності клуб «КіноПошук» запросив своїх шанувальників до кіногалереї «Класика українського кіно», зібравши багато цікавих  та корисних матеріалів для учнів старших класів.
    Всі заходи проведені відділом обслуговування центральної бібліотеки поглиблюють знання користувачів бібліотечних послуг про історичне минуле нашої держави її географію та культуру і додають почуття патріотизму, національної гордості та любові до рідного краю.
   У переддень Дня Незалежності України в літературно-мистецькій залі відбулося святкове засідання читацького об’єднання людей поважного віку «Спілкуймось!» по темі «Україна – ненька, матінко моя!».
    Колектив бібліотеки для дітей разом із своїми творчими художниками запрошує переглянути виставку дитячих малюнків  «Як у нас на Україні».
    Виставка буде чинною до 1 вересня 2020 року. Кожен, хто завітає до дитячою бібліотеки, має можливістьвзяти участь в виборі роботи на звання «Малюнок глядацьких симпатій», прикріпивши на найбільш вподобаний маленьке сердечко.
    Ласкаво запрошуємо завітати до дитячої бібліотеки та подивитися на нашу Україну очами наших дітей! Чекаємо на Вас!
Детальніше про виставку запрошуємо прочитати на  бібліотечному блозі за адресоюі: http://detskay.blogspot.com/
  Шановна Каланчацька громадо, прийміть найсердечніші вітання і побажання з нагоди великого національного свята нашої державності – Дня Незалежності України! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *