75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

28 липня 2020 р.

З Днем Хрещення Київської Русі - України !


     Українська література День  День Хрещення Київської Русі – України – державне свято, яке було засновано 25 липня 2008 року Указом третього президента України Віктора Ющенка і відзначається щорічно 28 липня. 
  Переоцінити значення історичної події прийняття християнства для історії нашої держави не можливо і цикл заходів, проведених в книгозбірнях Каланчацької бібліотечної системи, це знов й знов доводить.
  
   Переглянувши документи представлені на виставках, переглядах та тематичних полицях і відвідавши заході користувачі дізналися чи пригадали, що хрещення Русі відбулося в 988 році. Князь Володимир поставив перед собою мету об’єднати землі, централізувати владу і для того необхідна була зміна світогляду, так як язичництво з його ідолами і жертвопринесеннями не зовсім підходило державним планам князя Володимира.
З прийняттям християнства значно розширилися економічні та культурні зв'язки Київської Русі з багатьма європейськими країнами і в першу чергу з Візантією, це позитивно позначилося на торгових та культурних відносинах, Християнство сприяло виховувати людину носієм нової моралі, заснованої на культурі совісті, яка витікає з євангельських заповідей, за якими ми намагаємося жити та виховувати своїх нащадків.   
    В центральній бібліотеці до уваги відвідувачів перегляд літератури та періодичних видань «Хрещення Київської Русі – України», який з цікавістю переглянули всі відвідувачі книгозбірні.
  
   Інформаційна година «Як була хрещена Русь…» та супутня виставка-досьє «Володимир Великий – творець першої української держави»  пройшли в Новокиївській сільській бібліотеці - філії. Бібліотекар Світлана Частило розповіла відвідувачам про те, що саме Руська  Православна Церква зіграла величезну роль у припиненні міжусобиць князів, в об'єднанні князівств в єдину державу та її зміцненні, у закріпленні й розширенні зв'язків Київської Русі з багатьма європейськими державами.  Також  всі відвідувачі  бібліотеки мали змогу переглянути відеоролик «20 кроків до мрії Хрещення Русі…» запропонований бібліотекарем.
Бібліотекарі  Алла Папко (Привільська філія) та Любов Адаменко (Горьківська філія) підготували  відеоролик та відеоподорож до Дня Хрещення Київської Русі – України, які можна переглянути на їхніх сторінках в соціальних мережах.
      На бесіду «Хрещення Русі – України» запросила найактивніших читачів  бібліотекар  Каланчацької селищної бібліотеки Ольга Войтюк, розповівши, як   християнство створило духовну основу для єдності Давньоруської держави.
   Тематичну книжкову полицю  «Хрещення Русі». Історія віків.» запропонувала увазі друзів  Новопавлівської сільської бібліотеки Тетяна Жук. 
     До речі, вплив Хрещення Русі на культурне життя Київської Русі був надзвичайно великий.  Насамперед Хрещення сприяло розвитку освіти в державі.  Монастирі  ставали центрами не тільки духовного виховання православних людей, але й книжної освіти.  Християнство дало стимул для розвитку власної писемності на Русі і усе це дозволило великому князеві Ярославу Мудрому заснувати при Софійському соборі першу на Русі публічну бібліотеку.
    Колектив  Каланчацької централізованої бібліотечної системи вітає всіх з днем, коли Київська Русь прийняла віру християнську православну !
   Нехай Господь оберігає нас від непосильних скорбот та хвороб !
   Щедрої Божої благодаті, духовної наснаги, міцного здоров'я та довголіття !


   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *