75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

26 червня 2020 р.

Конституція – паспорт держави !


   
Свято документу – гаранту прав і свобод … 
    Конституція України – це основний правовий документ держави, який регламентує абсолютно всі сфери діяльності громадян нашої країни.
     В Основному Законі закріплені основи суверенітету і цілісності території України, її воля й незалежність.
    Головний правовий документ  держави має юридичну силу вищого рівня. Так, на його підставі затверджується першість прав і свобод кожного українця, основи формування і повноваження органів влади держави, розробляються всі інші законодавчі та інші нормативно-правові акти.
     Крім того, Конституція України визначає основи правової, політичної та економічної системи політики країни,  як суверенної держави і сприяє зміцненню авторитету країни на міжнародній арені.
    Коли ж була прийнята наша Конституція ?
    У ніч з 27 на 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України. Документ отримав підтримку двох третин депутатського корпусу. У ньому визначалася сильна президентська влада, гарантувалися права приватної власності, затверджувалися нова державна символіка, статус української мови як єдиної державної, Крим визнавався автономною республікою в складі України.
     За цією тоненькою брошурою, якою є Конституція України – сторіччя народної законотворчості.
    Тут можна згадати і «Руську правду» доби Київської Русі, і козацькі та гетьманські конституції, включно з Конституцією Пилипа Орлика – однією з найперших на європейських теренах, і Конституцію УНР 1918 року.
    До Дня Конституції – Основного Закону нашої держави бібліотеки Каланчацької централізованої бібліотечної системи завжди готують цикли книжкових виставок, переглядів літератури та періодичних видань, тематичні полиці, проводять різноманітні пізнавально-діалогові патріотичні масові заходи для всіх вікових груп населення.  
    В цьому році у зв’язку з карантином дещо змінився формат проведення масових заходів, перевага віддається дистанційним та On-Line.
     Але з  цією та іншою інформацією з нагоди Дня Конституції України  все таки могли ознайомитися відвідувачі книгозбірень - філій Каланчацької ЦБС.
   Тематичні виставки, книжкові перегляди і викладки літератури та флешмоби з промовистими назвами  «Сила закону – сила держави»  провела Новопавлівська сільська бібліотека-філія, «Конституція – паспорт держави»  оформлено в  Роздольненській  сільській бібліотеці-філії, «Конституція – Основний закон для влади і громади»  до уваги в Новокиївській сільській бібліотеці-філії, «Поважаймо свою Конституцію» оформила бібліотекар Каланчацької селищної бібліотеки-філії.

    «Оберіг нашої державності» переглянули відвідувачі Привільської сільської  бібліотеки-філії, «З Днем Конституції України!» представили  користувачам Гаврилівська  та Горьківська бібліотеки. Представлені на них документи. Фотографії, цифровий матеріал призвані привернути увагу  відвідувачів  бібліотечних установ нашої громади до урочистого свята. 
     В 1996 році міжнародне співтовариство визнало  українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі, тож бережімо і шануймо Основний закон нашої держави !
    Дотримуймося положень головного закону України!  Живімо за його критеріями ! Пишаймося своєю країною – вільною й незалежною !!!
   Щиро вітаємо із найважливішім національним святом – Днем Конституції України!
     Нехай злагода та мир панують у наших серцях, в наших домівках, в нашій країні!  
   З Днем Конституції, шановна громадо!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *