75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

7 червня 2020 р.

З зеленими святами вітаємо, дорогі наші друзі та колеги !



     Свято Святої Трійці – одне з дванадцяти головних православних свят. Його ще називають днем ​​зішестя Святого Духа.

      Є у цьому святі  ще й третя  назва – П'ятидесятниця. Ця назва вказує на дату святкування – це п'ятдесятий день після Великодня. 

    Величне Свято Святої Трійці … Воно прославляє Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого.

     З давніх давен вважається, що свято на честь Святої Трійці вирішили встановити  й святкуапти учні  Ісуса Христа –  апостоли, на яких, за біблійними переказами, зійшов Святий Дух…

   Трійця:  коротенька історія свята …

   Свято  Святої Трійці назвали на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед Вознесінням на небеса. Воно нагадує про святу Трійцю, три відомі прояви, лики Всевишнього — у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина і у вигляді Бога-Святого Духа.

     Великим було шанування Святої Трійці у стародавні часи. Про неї говорили як про найбільшу таємницю  Божества.

     Святій Трійці присвячували  новозбудовані храми, співали хвалебні оди, звіряли свої думки й помисли, йшли на подвиги…

      На Святу трійцю існує декілька традицій. Раніше й тепер  віряни свої домівки прикрашали й прикрашають живими квітами – любистком, гілками дерев, травами, чебрецем, м'ятою, іншими рослинами .

     А ще були традиції …  Люди сім’ями вбиралися у святковий одяг, сідали на лаві в гарно та святково вбраній оселі й чекали, коли вдарять церковні дзвони. Дзвони віщували їм  благу звістку…

     Потім всі разом йшли до церкви на святкування …

     А ще, незаміжні дівчата також ворожили на судженого, потайки від батьків  ходили в ліс, плели вінки й кидали сплетені своїми руками вінки русалкам, щоб вони послали їм багатих, люблячих наречених.

     Свято ворожіння супроводжувалися піснями ...

     Зелень є оберегом !

     Як правило, на Трійцю в усіх храмах правлять святкові служби. Під час яких освячують зелень.  Потім зелені гілки, трави, квіти несуть додому і прикрашають нею свої домівки.

     А ще відомо, що особливою пошаною користувались обереги, це віночки чи коси, сплетені напередодні свята із лікарських трав чи квітів й освячені  у церкві на Свято Трійці. Вони. Як правило, довго зберігалися в кімнаті поблизу ікон.

     На Свято Трійці, як і на великі свята – заборона на працю !

Не можна працювати на городі, прибирати в домі, шити, прати, лагодити щось. В цей день краще взагалі відмовитися від фізичної праці, залишити всі справи на майбутнє. 

   Свято Трійці – це Свято без річки !

   Напередодні  Свята Трійці усі миряни  ретельно прибирають домівки та чепуряться самі, а от в три дні Зелених Свят це робити заборонено. За народною легендою, яка на превеликий жаль, часто справдовується, купання в річці, ставку чи морі небезпечно, воно  може розбудити русалок, котрі затягнуть плавця на дно водойми.

    Зазвичай, у день Свята Трійці вся родина збирається за святковим столом…

    Й дійсно, на Трійцю найкраще зібрати у світлиці усю свою родину за столом, в центрі столу поставити букет із найкращих  живих квітів та зелені…

  А господині у всі часи готували різні смачні страви до святкового столу та запрошували усіх родичів у гості, відсвяткувати величне свято Трійцю. Вся родина бажала один одному міцного здоров’я та довгих років життя.

   Як вважалося з давніх давен  й зараз вважається, що Голуб  є символом свята, символом миру й благополуччя.

   В Україні символом Святого Духа вважається білосніжний голуб. В деяких сім’ях й досі на Трійцю випікають святкове печиво у формі білих голубів, це дуже символічно, приємно та дуже святково.

    В різних країнах Європи та й світу є свої традиції та особливості святкування Трійці, пов’язані із цим величним святом.

    Відомо, що в Італії головний символ свята Трійці, троянду, розділяють на пелюстки та розкидають по своєму житлу, як ми розкидаємо усю зелені гілочки, траву, квіти …

   Зі святом Трійці, дорогі наші друзі !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *