75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

17 квітня 2020 р.

Великдень наближається!




    Наближається Великдень  –   одне з найбільших  після Різдва християнських свят, воно приурочене воскресінню Христа.

    В переддень Великодня  зазвичай  пробуджуються спомини про те, як наші матусі, бабусі готувалися до великої події святкування світлого Христового Воскресіння.

    Всі ми родом з дитинства і все що є в нас найкращого закладене  саме тоді, коли наші батьки дбали про нас , навчали добру і посвячували в традиції  відзначення народних чи християнських свят.

   Благословенні ті сім’ї, в яких традиції передаються з покоління в покоління, бо це запорука довгого життя святкових обрядів і ритуалів.

     Багато хто з нас пам’ятає той дитячій шал очікування приходу Великодня, коли з самої Вербної неділі господині починали підготовку до приходу Великого свята. Кожен день тижня чітко розписаний, білилися хати, прався одяг, заквітчувалася світлиця, в Чистий четвер пеклися паски, Страсна п’ятниця проходила в молитвах і тиші. В суботу фарбували та розписували яйця і  починали готувати великодній кошик, куди клали,м'ясо, ковбаси, пиріжки, писанки і крашанки. 

    Малеча вже знемагала в очікуванні, коли повернуться з храму після всенощної літургії батьки і в оселі пролунає : «Христос Воскрес!»,  а у відповідь «Воістину Воскрес!» і нарешті вся родина сяде розговлятися за святковий стіл.

     Каланчацька центральна книгозбірня  підтримує і пропагує народні та християнські традиції українського народу, наші постійні відвідувачі, члени бібліотечних клубів за інтересами багато разів були учасниками і свідками різних заходів, вистав та тематичних виставок, присвячених темі народознавства.

    Нині, за умов карантину, ми не можемо запросити друзів бібліотеки на святкові гостини, тож пропонуємо цікаві ідеї для дітей і дорослих, як оригінально прикрасити пасхальні яйця для святкового столу.

     Зазначимо, що крашанки, писанки, дряпанки, крапанки зовсім не випадкові на великодньому столі українців,згідно вірувань наших далеких предків,  розфарбоване, орнаментоване яйце мало магічну добру силу – воно несло щастя, достаток, благополуччя, захищало свого власника від сил зла.

     Готуймось до Великодня, друзі, разом з нашою бібліотекою.

     І нехай ще багато років звучить традиційне українське побажання «Дай, Боже, ще й на той рік дочекатися святого Воскресіння Христового в щасті та здоров’ї!».
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *