75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

6 березня 2020 р.

Безмежні світи Ліни Костенко

    
      Напередодні Міжнародного жіночого дня 8 березня  Каланчацька центральна книгозбірня зібрала на спільне святкове засідання «Ліна Костенко – поетеса епохи, королева української поезії» членів бібліотечних об’єднань за інтересами  – місцевих літераторів «Дивослово» та людей поважного віку «Спілкуймось!».  
    Ведучі бібліотекар центральної бібліотеки Ірина Добровольська,  активні користувачі, волонтери бібліотеки Любов Степко та Людмила Пшенишна запросили присутніх у дивовижно яскравий світ художнього слова видатної української  мисткині Ліни Василівни Костенко з нагоди її ювілейного дня народження.  
   Таким поетом може пишатися будь-яка нація, бо він є спадкоємцем кращих традицій не лише своєї нації, а й усього людства. Вслухайтесь у слово поетеси, серцем доторкніться його чар, вдумайтесь в його глибокий зміст – і вам відкриється багато таємниць, життєвих і поетичних.
    Світи Ліни Костенко... І чари, і музика, і біль, і бентежні асоціа­ції. В них є все. Ось вже майже 90 років  Ліна Костенко щоденно дякує вечірньому сонцю за прожитий день.
     Ведучи розповіли про життя Ліни Костенко та основні мотиви її творчості. Зрештою, не має жодної важливої теми, яку б обійшла увагою поетеса і не вдягла в шати своїх талановитих рим. Громадянська поезія, пейзажна та інтимна лірика, історичні романи у віршах і прозовий твір «Записки українського самашедшого», все однаково цікаво і захопливо.
   Ліна Костенко – це унікальне явище в українській літературі і не тільки в українській, а  й у європейській, світовій, тому що такої глибини переживань і самокритичності сучасна література ще не знала.
   На нинішньому поетичному олімпі України серед інших майстрів слова вже дев’ять десятиліть живе вона як «нерозгадане чудо», як  «голос народу». Маючи воістину Божий дар слова, Ліна Василівна є ще й лицарем честі, взірцем громадянської мужності і любові до Батьківщині.
   Ведучі зауважили, що Ліна Костенко – людина щедра і відверта. Вона охоче ділиться з читачем своїми болями і думками, лише б  він, читач, мав бажання почути голос її душі. Усі найважливіші філософські питання так чи інакше порушено в її творах: це і питання сенсу людського життя,  діалектики духовного та матеріального, патріотизму, проблеми спадковості поколінь та  швидкоплинності часу.
    Присутні дізналися, що Ліна Костенко гідно сповідує аристократизм духу, не визнаючи фальшивих почестей, публічного лицемірства, покірних компромісів, поетеса визнає мистецтво лише як найвищу з людських чеснот, слово – безсмертним ділом. У символічному двобої світла і темряви, життя і смерті, тимчасовості і вічності, представленого її поезіями завжди звучить настрій неминучої вітальної перемоги.
  Ведучі наголосили на тому, що вона не просто геніальний поет – це складна, щедра на добро, спрагла до щастя і волі українська душа. В цьому  ЇЇ велич !
   До розмови про геніальну сучасницю доєдналися і члени літоб’єднання «Дивослово» пані Тетяна Мельничук, Алла Козачок, Ольга Марченко, Валентина Куцева, які читали улюблене з творчості поетеси – ювілярки, її  афоризми та вислови про неї. Читали й свої вірші та вітали зі святом 8 Березня колежанок.
     Керівник клубу «Дивослово» Ірина Добровольська подякувала всім причетним до створення святкової програми: співведучим Людмилі Пшенишній та Любові Степко, за ідею оформлення бібліотекарку Ользі Гавран та за  її втілення бібліотекарку з вправними руками Маргариті Молдован.
    Уклінна дяка працівнику Головного будинку культури  чарівній Світлані Гришко за прекрасне виконання романсу на слова Ліни Костенко «Небачене побачено».
    Світи Ліни Костенко…  Вони безмежні.
    Читайте Ліну Костенко, вона мудра, вона правдива, вона титан вартий вашої уваги! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *