75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 січня 2020 р.

Голокост – страшна трагедія людства.

 
Пам’ять на тлі історії  ...
     1 листопада 2005 року Генеральна асамблея ООН у своїй резолюції встановила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Дата була обрана не випадково – саме цього дня було звільнено в’язнів найбільшого табору  смерті  Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.  
  
     В книгозбірнях Каланчацької централізованої бібліотечної системи проведено цикл заходів «Трагедія людства – Голокост», присвячених цим страшним подіям.
     При проведенні заходів відвідувачі бібліотек дізналися, що Голокост позначає систематичне переслідування і вбивство шести мільйонів євреїв, що його вчинив офіційно та за допомогою державної бюрократії нацистський режим, їхні союзники та колабораціоністи.  
     Одразу по приходу до влади  в Німеччині в січні 1933 року нацисти почали активно пропагувати  політичну доктрину про приналежність німців  до «вищої раси». Вони стверджували, що євреї були «меньшовартими » і загрожували так званій німецькій расовій спільноті.
     Каланчацька центральна бібліотека запросила долучитися до розмови про трагічну сторінку історії людства молодь, старшокласників та своїх постійних користувачів – відвідувачів різних вікових категорій.
     Відвідувачі взяли участь в проведенні Години інформації «Берлін. Голокост. Місця пам’яті» та on-line – перегляд «Голокост. Історична правда».
    На заході було зауважено, що Голокост євреїв на окупованій нацистами території  колишнього СРСР відрізнявся від подібних заходів у Європі. Там євреїв заганяли в гетто, а з часом могли відправити до місць масових знищень у газових камерах. На українських землях більшість єврейського населення загинуло від куль у протитанкових ровах, які викопали військовополонені, місцеве населення чи самі жертви, про це свідчіть книжкова виставка – факт «26 жахливих фактів про Голокост», що оформлена в літературно-мистецькій залі центральної книгозбірні.
    Заходи викликали жваве обговорення серед присутніх. Ця трагічна сторінка історії навіки закарбувалася в пам’яті українського народу.
    В сільських бібліотеках-філіях також пройшли заходи присвячені пам’яті жертвам Голокосту.
    Бібліотекар Новопавлівської філії розповіла учасникам Уроку Пам’яті «Голокост – трагедія людства», що слово "голокост" перекладається з давньогрецької як "всеспалення", у широкому сенсі слово "голокост" означає переслідування і масове знищення нацистами деяких соціальних, а також етнічних груп, наприклад євреїв, ромів  або  хворих. У більш вузькому сенсі це слово означає переслідування і знищення саме євреїв, які жили в Німеччині, а також на союзних та окупованих територіях під час Другої світової війни.
     Виставку-перегляд «Голокост: пам'ять во спасіння» увазі відвідувачів запропонувала Новокиївська  бібліотека – філія. Від розстрілів у Бабиному Яру в Києві та Янівському концтаборі у Львові – до створення «конвеєрів смерті» в Аушвіці й Майданеку – це жахливі  технології Голокосту, які у роки Другої світової війни використали нацистизнищивши близько 6 мільйонів осіб.
У роки «Великої катастрофи» , як ще називають Голокост, нацистська окупаційна влада знищила в Україні понад півтора мільйони євреїв, ромів, а також українців, поляків і росіян зі змішаних родин, які не хотіли залишати рідних єврейського походження й ішли за ними у гетто, а звідти на страту.  Це засвідчують документи зібрані на тематичній полиці «Спадщина виживання», яку запропонувала увазі мешканців села М. Горького місцева книгозбірня.
    Таку інформацію також можна було знайти на тематичній викладці матеріалів «Голокост : злочин проти людства» розгорнутій в книгозбірні села Олександрівка та книжковому перегляді  «Голокост: трагедія ХХ століття» у Привільській бібілотеці.
    В резолюції Європарламенту, яка засуджує Голокост говориться: «Пам'ять про ці події важлива не тільки як нагадування і засудження злочинів нацистів, але також як повчання про небезпеку переслідування людей на основі раси, етнічного походження, релігії, політичних поглядів або сексуальної орієнтації».
   Міжнародний  день пам'яті жертв Голокосту – це пам'ять заради майбутнього.
   Зупиніться! Вшануйте  жертви  цієї  страшної трагедії,  всіх розстріляних, страчених у газових камерах, виснажених голодом і примусовою працею!
   Пам’ятаймо !!! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *